3 Příloh-a(y)
Custom plexi case pro MiniITX/Atom - upgrade uložení disků
O svém kejsu pro NAS jsem tu už párkrát psal, ale dnes tu mám malý upgrade.
Řešil jsem otázku uchycení disků - zejména kvůli lepšímu chlazení, ale uvažoval jsem taky o tom, že by NAS mohl být mobilnější (ukázala to letošní LANka).
S nápadem umístit disky svisle přišel Fox (tímto mu děkuji), já jsem to jen rozpracoval a uvedl do praxe. Přidal jsem konečně lepší zadní stěnu a možnost montáže ventilátorů.
Disky jsou uchyceny na desce 165x165mm, která bude přišroubována k horní stěně casu zespoda čtyřmi šrouby. Protože jsem dnes doma nenašel správné matky a šrouby, je to zatím připevněné drátem. Na této desce je předvrtáno 15 otvorů se zapuštěním, do kterého se vejde celá hlava klasického šroubu na HDD. Umožňuje to tak desku přišroubovat natěsno k horní stěně kejsu. V praxi to natěsno nebude, ale budou tam pryžové distanční podložky cca. 3mm.
Rozměřil a předvrtal jsem to tak, že se tam vejde 5 disků vedle sebe. Mezera mezi nimi je vyměřena na 5mm, což by pro rychlejší proudění podpořené ventilátory mělo bohatě stačit. Zatím tam jsou disky tři a budoucímu upgradu se vůbec nebráním :)
A teď pár fotek pro jasnější představu :)
Příloha 9244Příloha 9245Příloha 9246
V rámci odhlučňování zvažuji ještě pár upgradů, jedním z nich je postavit celý case na odhmotňovací nožky a pod case dát silnou mramorovou desku - tak, jak se to používá v hifi. Máte někdo s tímto zkušenosti v PC světě? Zcela by to mělo odstranit přenos vibrací do okolí.
Re: Custom plexi case pro MiniITX/Atom - upgrade uložení disků
Co kousek molitanu? Připadně bych obstaral, je skladnějši, lepši manipulace.
Ahoj, nemám s mramorovou deskou zkušenost coby "třešínkou na dortu" vychytávající poslední nežádoucí zbytečky hluku u již ztišeného NAS, nicméně podobnou věc jsem kdysi taky použil u desktop case, která byla svého času položená na dřevěné bedně na peřiny... A hučelo to opravdu krásně... položení na mramorovou desku ze starého nočního stolku opravdu pomohlo. Tu desku ještě mám, je silná cca 2 cm (aktuálně mi slouží pod květináče s kaktusama ;D)... Jen jak píše JERROME, není to zrovna šikovné na manipulaci, i když ta tvoje kostička nemá až tak velký půdorys, takže by deska nemusela mít nějak extra velkou plochu.
S hroty nemám zkušenost, ale takovej složenej ručník tlumí vibrace velice účinně.
Děkuji za podněty, ručník ani molitan je jednoduché a rychlé řešení, ale nepříliš estetické. Mobilní jako celek to být nemusí, na případné LANce odhlučnění řešit netřeba :)
Zatím pro celý NAS nemám definitivní umístění; jeden čas byl vedle televize na TV stolku jako techno-designový doplněk, teď je zavřený uvnitř toho TV stolku, ale přemístí se asi do knihovny - a mramor a hroty nepovažuju by tam i mohly zapadnout :)
Jinak půdorys je 180x180mm, takže malé...
BTW ručník vyzkouším, jen pro představu :) teď mi to stojí na 4 pěnových kostkách.
Dneska jsem taky vyřešil montáž toho racku na disky k horní desce: do osy děr na šroubky jsem vyvrtal zapuštění, do něj vlepil epoxidem matky a šup :)
Dokoupím ještě fany a o víkendu dodělám finální řešení včetně rozebiratelného uchycení zadní stěny (podobně, jako to má Atreides, na Al L profily do rohů).
Je fakt že tak velká deska to z té žuly, mramoru nebude.
levné řešení odhlučnění jsou také míčky na squash rozříznuté vejpůl