Odporová řezačka polystyrenu
Ahoj, potřeboval bych poradit od někoho zkušenýho v oboru elektro.... Potřebuju řezat polystyren a jako nejlepší se mi zdá řezání žhavou strunou.... Je možné zapojit např 1mm silný, 0,5-1 m dlouhý odporový drát jen tak na svářečku? Mám doma malý svařovací invertor a rád bych ho použil jako zdroj proudu pro tu řezací strunu. Svářečka jde regulovat od 0A asi do 140A Dík za odpověď
Re: Odporová řezačka polystyrenu
Nevím jak velkej polystyrén potřebuješ řezat, ale na řezání polystyrenu je velice účinná obyčejná pistolová pájka.
uz vidim, jak pistolovkou vyrezavas napriklad pismena na reklamu :D
bezproblemov to ide len na tu strunu nepripajaj zvaracku pokial nechces odparovat ten odporovy drat :) ale najlepsie nejaky regulovatelny stabilizovany zdroj . Ked sme vyrabali custom polystyrenove platy tak sme tam mali drot cca 0,5mm a zdroj 0-30V 0-10A a este jeden postreh na ktory sem prisli skusanim - najlepsie napinanie drotu / ktory sa ohrevom predlzuje / je zafixovat jednu stranu napevno a druhy koniec zatazit zavazim a prevesit cez kladku - pruziny nestacili a zavadzali . NIeco podobne najdes tu : http://www.youtube.com/watch?v=VmhCD...eature=related akurat my sme rezali horizontalne.
No budu řezat fasádní polystyren 20 cm tlustej.... A proč by to tou svářečkou nešlo třeba na 5A? No asi to vyzkouším a bude to.....mě šlo hlavně o to, jestli jí to nemůže ublížit.... Kdybych měl jinej regulovatelnej slabší zdroj, tak ho použiju, ale nemám
no ved vyskusaj :) , v tomto pripade by si mal pouzit drot s vacsim odporom kvoli jemnejsej regulacii . Uvedom si ze zvaraci prud 0-140A je informacia pre elektricky OBLUK a nie pre skrat na vystupe / este je otazne ako sa zachova protiskratova ochrana invertora :wink:/
tak jsem to v práci vyzkoušel a nejde to. Ta ochrana to nepustí......jde to jedině tak, že zapnu svářečku a až pak propojím ten odporovej drát. Jenže to pak hodí oblouk, zajiskří a musí se s tím člověk "přilepit" jako když se špatně chytne oblouk. A to je fakt prasárna. Takže poraďte nějakej zdroj. Mám ještě trafosvářečku, ale to bude asi podobný
Možná blbej nápad, ale co jednoduše použít tu pistolovku jen jako zdroj proudu?
To mě nenapadlo...vyzkoušet tloušťku drátu, aby to při tý dýlce přes 20cm utáhlo a mohlo by to jít. Sice jsem chtěl řezat ty desky přes metr dlouhou strunou, ale pokud by to trochu šlo tou pájkou na těch 20 cm, tak budu spokojenej. Půjde to pomalejc, ale..... Dám pak vědět