funguje jen jedna z 5 sitovek rtl8139
Popisu situaci:
mam na pude router, coz je nejaky PC, intel based, ma to award bios, slot 1 a nejakou socketovou patici. Bezi na tom posledni, pravidelne aktualizovany debian.
v pci slotech to ma 2 sitovky:
1/ rtl8029, coz je 10Mbit sitovka z praveku, nicmene funguje vyborne, je smerem k ISP.
2/ rtl8139, coz je taky vicemene praveka 100Mb sitovka, smerem do domaci site.
Podtud vse jede ok.
ISP nam poridili silnejsi linku, takze chci tu 10Mb nahradit za 100MBit, abysme to vyuzili. a mam problem.
Vyndam teda 8029, dam tam nejakou tu rtl8139 ze suplikovych zasob. Stane se divna vec. v systemu se vytvori zarizeni eth1, ale eth0 (coz by mela byt ta nova, je bliz k procesoru) NE!
tak si rikam, asi je z toho supliku vadna, nevadi, vymenim za jinou, totez. Takhle jsem tam mel asi 4 ruzne sitovky s cipem rtl8139 (nektere 8139C, nektere 8139D) , a zadna nejela.
Zkousel jsem je ruzne prehazovat, vymenovat v pci slotech, ale nic. Zatimco ta prvni rtl 8139 funguje, kterakoliv jina 8139 NE, dokonce i kdyz vyndam vsechny, a necham tam jen kteroukoliv s tech novych, tak nejede. Cili to neni ani zadny konflikt.
Jakoby tam zaroven nebyla, (ethX se nevytvori) ale zaroven i byla, prtotoze dalsi eth zarizeni se vytvori az s dalsim cislem.
Funguje zkratka jen ta jedina, co tam byla od zacatku.
Nema nekdo nejaky napad, cim by to mohlo byt? Mozna jen nedostatecne kopu do toho debianu, aby to pochopil, nic extra jsem nenastavoval, v dobre vire, ze tenhle typ ma dostatecnou podporu, a pojede bez problemu.
Re: funguje jen jedna z 5 sitovek rtl8139
Co verze PCI? Občas mají karty oba výřezy, i když to nepodporujou.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:PCI_Keying.png
A když ten stroj bootuje, vidíš v tabulce obě síťovky?
zkontrolouj si vypisy dmesg jak jsou sitovky detekovany. Jinak neznam uplne debian, ale pojmenovavani ma ted nastarosti udev, takze se nemusi pojmenovavat tak jak jdou po sbernici. Takze si jeste zkontroluj udev rules.
Diky za napady, jak se k tomu stroji dostanu, vyzkousim-zjistim co pisete. Bohuzel to neni na moji pude, tak tam nejsem kazdej den.. Dostanu se tam jen vzdalene, ale to tam bezi ta stara sitovka.
Zacinam neco tusit, podle toho udevu, ale nez se tu verejne prohlasim za debila, tak to chci vyzkouset :)
udev ti dela to prejmenovavani ... byva nekde v /etc/udev.d/ neco jako persistent-net.rules ... vicemene to prirazuje ethX podle mac adresy - novej mac = novy X ...
ale proc to melo mit vliv na to, ze by jich nejelo vic najednou me vubec nenapada....
Pokud nejsou nakonfigurovany tak je system nemusi pri startu automaticky spustit, takze pak nejsou videt.
j. to je dobrej postreh. ale v ifconfig -a by videt mely byt (kdyz je nahranej ten ovladac)
No asi to bude presne jak pise Fox, ale jak jsem psal vyse - dokud to neoverim fyzicky u stroje, tak tu ze sebe nechci delat pitomce, ze mi nedoslo pouzit ifconfig -a :) Ale nejspis to tak bude, protoze v tech udev.rules to vypada presne tak - jsou tam vsechny, ktere jsem tam kdy vrazil, pekne ocislovane az po eth5, zatimco v /etc/network/interfaces mam samozrejme jen eth0 a eth1
Fyzicky tam zastrcena zadna z nich neni, tak to nemuzu zatim overit.
vsak tu nikdo nechce, abys ze sebe delal pitomce ... jen prihazujem co nejvic informaci, abys vedel co zkouset, az se k tomu stroji dostanes ;-)
Tak jsem se k pocitaci dostal, bylo to samozrejme tak, takze uz to frci, diky za nakopnuti, K jsem rozdal.