Připojení zadních repro u domácího kina
Mám v obýváku 5.0 sestavu a řeším připojení zadních repro.
Krmím to receiverem Yamaha RX-V359 a repráčky jsou tam nějaké ~20W jednopásmové dřevěné, nějaký starší kousky.
Už mě štve kabeláž, o kterou neustále zakopáváme.
Jak to řešíte vy?
Mám nápad to vyřešit schováním kabelu do lišty na podlahu, něco takového: podlahová lišta. Jenže má to jeden problém - nevejde se mi do toho pořádný kabel. Takže jsou tři možnosti:
1. dát tam trojlinku a ušetřit tak na jedné žíle (můžu spojit zem?)
2. dát tam nějakou nitku a věřit, že to na zadní kanály bude stačit, holt to trochu přisolím
3. vyřešit jinak - jak?
Re: Připojení zadních repro u domácího kina
Netuším, jaké třídy a jak je řešený zesilovač pro zadní (efektové) repro u té Yamahy..
Nejspíš to bude běžná třída B.. No nitkám bych se raději vyhnul, u efektů to sice není až tak tragické, ale mimo útlumu bych se trochu bál i zkreslení, ale možná to přeháním. Raději bych šel cestou trojlinky, ale musíš si dát pozor...opakuju, že neznám konstrukci ale pokud jsou konce řešené nějakým symetrickým zesilovačem, tak pro jeden repro je kostra plus a pro druhý mínus..
Jestli se tam vejde kulatej třídrát na 230V, tak je tam imho dost místa na dva normální reprokabely, čímž nemyslím audiofilský hadice, ale rozhodně víc než ti nitky co se dávaj běžně třeba k hifi věžím.
Podlahové lišty se dělají právě i pro vedení kabelů - stačí hledat, např: http://www.bolta.cz/listy-pro-vedeni-kabelu/
Dr.Pig: plastovkám jsem se původně chtěl vyhnout, úplně stejně chci schovat i ethernet a co jsem si je měl možnost osahat... tak mě naživo neuspokojily.
Dřevěný/MDF+dýha pak zas mají málo prostoru, tak pro ten jeden CYKY nebo dvě UTP.
Jestli někdo ty lišty takhle doma používáte, jak z toho ten kabel vytahujete? Máte nad lištou zásuvku (jakou na repro?) nebo na hulváta ven holej drát?
Ad třída zesíku/trojlinka - receiver je dávno po záruce, takže to v pohodě rozeberu a podívám, jak je to zapojené...
EDIT: K+ pro všecky a na ty BOLTA se ještě mrknu, snad by to nemusela být taková tragédie...
A vyřešena otázka zásuvky... dělají se instalační krabice do podlahové lišty :)
A parádní na tom všem je, že v případě stěhování se to dá demontovat a převézt jinam...
Tenkeho kabelu bych se vubec nebal - nejake zkresleni nebo ovlivneni frekvencni charakteristiky je naprosty nesmysl, jedine co prurez kabelu ovlivni je utlum (ktery je i tak zanedbatelnej pri tehle vykonech). Trojlinka podle me neni moc elegantni reseni.
Taky díky za tip, K+. Uvidím, jakou nakonec vyberu lištu a co se do ní vejde.
BTW uvítal bych konkrétní zkušenosti, jak to kdo máte doma vyřešené :)
Po detailní rekognoskaci nabídky na trhu jsem nakonec skončil opravdu u plastových lišt. (Doktore, díky)
Konkrétně Dölken SKL 50 - podařilo se to celkem pěkně položit. Udělám pár fotek a postnu. Jen zatím stále řeším, jak z té lišty kabely vytáhnout. Zatím je to tak "na hulváta" a u těch repro kabelů to nevypadá nijak tragicky. Až do toho budu pokládat ethernet, tak to bude horší...
2 Příloh-a(y)
Tak zde slíbené foto... Protáhnul jsem tam i ethernet :)