Re: Zaokrouhlování faktur
OT: docela ti závidím podobné "starosti" ;-) mně osobně je to "ganz egal"...
Kdyz kazdemu v republice seberu zanedbatelny desetnik, tak doplatim byt :)
Jen me zajimal ten rozdil mezi zaokrouhlovanim v potravinach (55,40 -> platím 55Kč) a v PC eshopu.
Podle me takto zaokrouhlovat nesmi, protoze to neni zaokrouhleni. Nahoru je to az od .50. Je to okradani zakazniku.
Ah, tak sem to dokonce dohledal = dle zakona se musi zaokrouhlovat presne tak, jak to uci na ZS.
Citace:
z č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. Ten stanoví v § 3 písm. c), že při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu. To tedy platí pro oblast hotovostního platebního styku. Text předpisu lze nalézt na internetových stránkách Sbírky zákonů.
Edit: Jop a pokud se plati bezhotovostne, kde je mozny platit na halire, tak zaokrouhovat podle vseho nesmi vubec (tedy ano - na ty halire).
Citace:
Původně odeslal
zivan
Kdyz kazdemu v republice seberu zanedbatelny desetnik, tak doplatim byt :)
Jen me zajimal ten rozdil mezi zaokrouhlovanim v potravinach (55,40 -> platím 55Kč) a v PC eshopu.
Já to zase beru v podstatě opačně - vzhledem k tomu, jak platím kartou a někdo by mi "kradl" haléře, tak mi zpronevěří cca 10,- Kč/rok ;-)
Mně to přijde divné, neb jsem se s takovým zaokrouhlováním ještě nesetkal (co se pamatuji). Taky mi není jasné, jestli to má takto nastavena banka (vlatník platební karty) anebo přímo obchod. A jak už psal "jezevec", u platby kartou se odečítají normálně i haléřové položky, takže nechápu důvod takového zaokrouhlování (respektive u bank je to jasné - vzhledem k objemu to může být relativně zajímavá částka, u obchodníků toto postrádám).
Zaokrouhluje vzdy obchod - banka musi prevest presne to, co ji posle.