Ubuntu 11.04 a poskozeny soft RAID
Zdravím,
z nějakých příčin se mi dnes rozpadlo RAID pole dvou disků (RAID0). Disk jako takový je asi fyzicky v pořádku, ale nemám znalosti jak a zda jde opravit problém viz. příloha.
Lze pole znovu reaktivovat bez ztráty dat ? Jak ?
https://img.skitch.com/20110630-f9is...dg.preview.jpg
Re: Ubuntu 11.04 a poskozeny soft RAID
dodej cat /proc/mdstat
EDIT: a samozrejme projit dmesg/syslog, mdadm tam napise, co se mu nezdalo. Disk se muze tvarit v poradku, ale mohlo tam dojit k chybe pri zapisu/cteni.
To bude horší... /proc/mdstat jsem sice našel, obsahuje ale jen tři řádky.
md0 : inactive sdd1[1](S)
1465137144 blocks super 1.0
unused devices: <none>
Syslog obsahuje za dnešní den 6000 řádků záznamu (ráno v cca 9hod to podle logu vše jelo). Když ti hodím IP a root pass, mrkneš na to ? Odměna jistá ;-)
Napis mi na icq/jabber, zkusim na to kouknout, ale za nic nerucim :)
ja bych normalne opravil ty partisny a nasledne to rebuildnul ...
Dovolil jsem si poopravit označení RAID pole. Zatměním mysli jsem chybně uvedl RAID1. Správný je (byl) RAID0. Na datech nezáleží, jen jsem myslel, že je to jen nějaká chyba v tabulce a někdo linuxu znalej by to dokázal opravit bez zničení raidu. Podle kolegů co se mi v tom hrabou (díky Admixi a Monsoone) je asi v haji disk.
Tam fakt bylo napsano RAID1 jo? Jsem myslel, ze uz mi hrabe :) Kazdopadne poskladat zpet to nejde, fdisk sice sdc vidi, ale system ne, a nacist ho taky odmita. Zkusil bych ddrescue, udelat image na novej disk, a pripojit do raidu zpet z toho noveho.
lol ja ani nevim, co jsem videl ... ale kdyz vidim raid ze dvou disku, tak je to pro me dycky jednicka :)
Presne, az pak jsem koukal, proc kurva nejde slozit jednicka s jednim diskem, a vona to byla nula ;D Jako by mu polovina dat byla malo!
Abych to uzavřel. Jeden z disků má BB, podle údajů ve Smartu nejdou některé "opravit", jiné jsou realokované. Bohužel jsem hledal problém v disku A a vadný je B. Už je ale celý počítač ve větším kejsu (více místa pro disky, lepší chlazení) a mám další disk do zásoby. Po vyreklamovaní vadného udělám RAID5; ten snad přežije :-)
Pekne, no vidim to tak, ze je po delsi dobe cas na zalohu dat z meho RAID0 pole :-)
:-D
Já jedu zatím se třemi disky v RAID5, po vyreklamování vadného přihodím do pole i ten.
Podařilo se mi vytáhnout seznam písniček, takže jediné co mě mrzí že už nemám, jsou dokumenty.