gigabyte ga-p35-ds4 bios(?) fail
Zcela funkcni a bezproblemova deska se po nastaveni defaultnich hodnot odmitla nastartovat. Tedy jsem ji z pretaktovaneho stavu nastavoval na "auto" hodnoty.
Deska nepipa, pouze roztoci vetraky na cca 10s a reset. Behem te doby nesahne ani na USB disk ani na disketu, takze nepredpokladam, ze by sla provest zachrana z teto strany.
Vyzkousel jsem jine pameti, cpu (c2d 8400 a c2q 9300), zdroj, grafiku takze jsem si celkem jisty, ze problem bude v desce.
Napadlo me, ze bych vypajel primarni bios - treba se chytne sekundarni. Ma nekdo lepsi napad?
Re: gigabyte ga-p35-ds4 bios(?) fail
Jestli jsi nezkoušel, zkus desku zapnout bez paměti nebo bez cpu.
Pokud to máš v case, zkus to desku mimo ni.
Někdy pomůže desku vyresetovat tím, že vyndáš baterku, nastavíš clear cmos a se zdrojem odpojeným ze zásuvky to jakoby zapneš a poté to necháš nějakou dobu bez šťávy, ideálně přes noc.
yop, to vsechno jsem zkousel. Tedy krome zapinani bez pameti a cpu. Zkusim.
Jeste bych zkusil pripojit PC speaker (pokud ho nekde vystrachas:) ) jestli to nahodou nevypipa nejakej beep code.... Sice pises, ze nepipa - dle fotky z webu (pokud mas revizi. 2.1) to nema zadnej integrovanej speaker...tak mozna proto ani nepipne:)
nepipa to, protoze nepipa. Speaker pripojen.
edit: jinak je to revize 0 (ta puvodni), taky bez integrovaneho speakru.
Přesně tohle se mi také během čtyř let stalo dvakrát- mám revizi 2.0. Pomohlo to, že jsem vytahal vše zapojené v desce, byl tam jen jeden paměťový modul, cpu s větrákem, grafika v pci a PS myš. Tedy žádné disky a usb zařízení ani jiné větráky kromě CPU.
Pak jsem resetoval BIOS vč. vyndání baterky na cca 20minut při vypnutém a odpojeném zdroji. Restarty jsem zkoušel mnohokrát - cca 2 hodiny jsem pokoušel bezútěšně štěstí. A pak se chytla a jela v pohodě.
Podruhé se mi to stalo nedávno, když jsem koupil C2Q a zkoušel OC. Pomohl stejný postup. Při bootování najížděla na mnou upravený bios, větrák totiž točil pomalu. Po tom, co se chytla, větrák jel naplno.
Evidentně si někdy nesedne nastavení BIOSu, mají tam nějakou haluz.
Držím Ti palce!
Tak tedy bez pameti piska. Nepritomnost grafiky zadnou akci nevyvola.
Budu jeste tedy zkouset dal clear cmos nez se pustim do pajeni.
vypájení biosu by nemělo pomoct .. a deska by z druhého biosu měla najet automaticky, nebo po nějakém speciálním úkonu (tuším podržet reset 10 sekund? už si to nepamatuju)..
zkoušel jsi druhý pcie?
plan byl takovy, ze bios odpajim a pak preflashuju dle navodu co tu postoval Rayer.
Nepovedlo se, desku jsem definitivne odepsal.