management pentia M pod winXP za ucelem snizeni spotreby
Zdravim, koupil jsem si na praci starsi dell x300 s winXP a resim tam usporu energie pro delsi vydrz baterie. Procesor se sam podtaktovava z 1400MHz na 600MHz, nicmene pri praci nepotrebuju vic nez je tech 600MHz. Procesor je to velice schopny a myslim si ze i na tech 600 strci atom do kapsy. Shanim teda nejakou aplikaci, ktera bude umet takt procesoru snizit trvale. Mel jsem kdysi davno na starem asusu neco podobneho, pamatuju si ze to prezivalo vedle hodin a dalo se tam prepinat mezi dynamic, maximum speed, power save. Melo to takove barevne vlajecky, podle kterych clovek hned poznal o co jde. Netusite nekdo jak se ta aplikace jmenuje, pripadne nejaky jeji ekvivalent?
Re: management pentia M pod winXP za ucelem snizeni spotreby
Ta aplikace byla velice pravděpodobně Notebook Hardware Control.
patrně máš na mysli NHC - notebook hardware control
edit: heh, o fous ;D
velice jiste to bylo NHC :)
http://www.pbus-167.com/
edit: o fous ... o fous :D
jj, NHC jsem kdysi používal na podtaktovani/podvoltovani Pentia M, ktere slo slusne dolu a notebook jel celorocne pasivne (dodnes tak slouzi u brachy), viz toto vlakno:
http://4um.overclocking.cz/showthrea...=underclocking
ano, byla to opravdu starsi verze NHC. RMClock se mi nyni jevi jako lepsi.... baterka hlasi skoro 12 hodin. Krasa :) Diky moc
Vynuceni nizke frekvence urcite neni cesta, ktery by byla nejak vyhodna. Prestoze to muze byt zavisle na konkretnim procesoru, tak bylo nekolikrat ukazano, ze z hlediska spotreby je vyhodnejsi prepnout na vyssi frekvenci, danou praci udelat v kratsim case a po zbyly cas procesor uspat, nez stejnou praci delat dele na nizsi frekvenci a diky tomu nechat procesor bezet zbytecne dlouho.
Jenže když třeba koukáš na film, tak je zas lepší mít nízkou frekvenci a zátěž 80 %, než vysokou a zátěž 40 %. Co je kdy lepší imho nelze říct obecně, ale musí se to zkusit pro danej stroj a způsob využití.
pouzivam winbox a putty. Tam vykon opravdu neni treba :)