Jak připojit PC ventilátor na 230V?
Mám takový mini projekt - dal jsem kvůli hluku notebook do skříně. Do skříně jsem dal pro klid duše i 140 mm Noctuu, problém mám ale s připojením.
Noctua má parametry: 12V, 0.1A, 1.2W. Dle recenzí se rozjede na 6.9V. Chci minimální otáčky, v balení byly dva odpory které nevím kolik mají, ale na ten největší se to točí krásně pomalu.
Ovšem narazil jsem, jak to připojit. USB má 5V takže tam je to asi nereálný. Našel jsem nějaký adaptér od ani nevím čeho, který má výstup 7.2V/200mA, tak říkám terno, jenže asi jak není stabilizovaný tak dává s Noctuou 14V, což z ní dělá turbínu. Taky jsem vyhrabal nějakou PWM regulaci, tu krmím tímhle adaptérem, noctua se sice točí ale obávám se že jí to nedělá dobře - píská a chrčí.
Nevěděl by někdo, jak ten větrák připojit? Ideální by bylo kdyby se pouštěl s notebookem, ale rozhodně to není podmínka, hledám co nejjednodušší řešení. Díky.
Re: Jak připojit PC ventilátor na 230V?
A zkoušels těch 5V? Co mám doma pár 120 mm větráků, tak na 5V fungujou.
Nemáš niekde 12V adaptér? Ja mám jeden, čo je súčasťou káblovej sady na pripojenie HDD cez USB ku kompu - má molex koncovku :) kľudne si kúp či zožeň adaptér od hocijakého externého 3,5" disku a máš to.
Bohužel 12v nikde nemám, ale něco koupím. Co říkáte na tohle?
http://www.ges.cz/cz/mw-300-da02-GES07500060.html
Tvrdí tam že je stabilizovaný znamená to tedy že přijakékoliv zátěži z rozsahu dává dané napětí?
Nebo tohle http://www.ges.cz/cz/mw-12v-0-5a-GES07506809.html (co je to spínaný zdroj? sorry že se ptám na takový věci, nejsem na tu ele expert :))
Impulzný myslím nie je dobrý nápad, ten prvý by mal/mohol stačiť, ale pri troche snahy to môžeš priamo v tej predajni vyskúšať/nechať si poradiť.
Jop, ten první bude OK, velmi podobnej používám, když dělám nějaký pokusy s větráčkama.
Tak jsem koupil ten první, a točí se :) Větrák jede mnohem klidněji. Zajímavý že v recenzi psali že se rozjede na 6.9V, ale mě se roztočí na 4,5V
Já ti říkal ať zkusíš to USB ;-)
tak na to asi dojde, protože ten adaptér po X hodinách začne vydávat nějaký brum. Hádám že to souvisí s teplotou, protože pěkně vaří.
Pouzij diodu a kondenzator a muzes to pripojit rovnou do site - do serie. Samo je trebas stim pak podle toho nakladat a moc na to nesahat.
http://danyk.wz.cz/vypocty.html cislo 13 je to co potrebujes.
Edit: Princip je takovy, ze kondenzatorem (ktery musi byt dimenzovan na napeti aspon 400V) vyrobis vlastne kapacitni zatez, ktera se vuci stridavymu proudu chova jako odpor, cimz urcis proud. Samo nerucim ze to prezije vetrak, ale bezna svitiva dioda naprosto vpohode takto funguje. Diodu potrebujes proto, abys stenosmernej vetrak roztocil (jedna dioda ti bude davat pulvlny, ale to je asi jedno).
Mám obavu, že v tomto provedení by brum vydával přímo větrák - protože je Commander netopýr, této variantě bych se vyhnul. I z důvodu bezpečnosti :) hrát si na síťovém napětí už není sranda.
Haha díky Jezevče, ale jak říká Márty tohle by pak taky mohl být můj poslední post ever takže to si nelajznu :)
Jinak teda haluz je, že teď jsem to nechal běžet celou noc, a brum to nevydává. Vždy to začlo nějak kolem večera. Sem blázen teda...
Tak brum ... to se da poresit taky, misto diody se tam da grece a k nemu se mlaskne na stenosmernou cast jeste kondik (cim vetsi tim lip).
Ono 230 v siti te nezabije, maximalne te to kopne (pokud nestojis pokolena ve vode). 400V uz je trochu jina liga ;D, zhruba jako kdyz te nekdo veme lopatou pres zada nebo schytas skusnej hak na bradu ;D.
Tak jsem to nevydžel a udělal ten USB kabel, a fakt se roztočí! A to to měřili na silentpcreview, to jsem myslel že se důvěryhodný zdroj. Akorát problém, že mi zůstává pořád zaplý USB hub po vypnutí PC, takže se větrák točí nonstop. Hledám tedy nějaký chytřejší hub, co se odpojí po vypnutí.
To je spis o nastaveni BIOSU, ja tam nekde mam, ze USB je pod napetim i ve vypnutem stavu.
no ono je to pod napětím i bez přiipojeného datového kabelu PC-hub
asi bych to neresil pokud to neni slyset... Prakticky to nic nesezere
už sem sehnal hub kterej funguje jak má, takže teď je to paráda ;)