1 Příloh-a(y)
Rozmístění kabeláže / konektorů pro domácí kino
Řeším v rámci rekonstrukce bytu vedení kabelů pro budoucí zapojení domácího 5(.1) kina. V obýváku by to mělo ve finále vypadat nějak podobně, jako na přiloženém obrázku.
Měl bych k tomu nějaké dotazy:
Červená varianta
Lze umístit satelitní (surround) reprobedničky na označené zadní pozice aniž by se příliš degradoval prostorový poslech? Audio kabely by se zřejmě musely vést podlahou a na zdi u podlahy by byly vyvedeny přípojné krabičky s audio-konektory. Nejsou přední stereo reproduktory příliš vzdálené od TV vzhledem k pozorovateli na pohovce?
Zelená varianta
Jak vyřešit vedení kabelů k pohovce a tam jejich zapojení do stojánkových satelitních reproduktorů? Vytvoření krabičky s konektory na podlaze mi přijde těžkopádné a navíc by hrozilo její poničení (stěhováním, luxováním, ...) Jak jinak lze dovést tyto audio kabely?
Díky :smile:
Re: Rozmístění kabeláže / konektorů pro domácí kino
Celkové rozměry můžu jen odhadovat, ale i tak hlasuji za červenou variantu. Pokud by náhodou byl problém s pozicováním zvuku do místa poslechu, tak všechny receivery mají buď ruční korekci úrovně na každém kanálu nebo automatické nastavení pomocí mikrofonu.
Mám sestavu z podpisu (40" LCD, vpředu třicetilitrové regály s bassreflexem dopředu a vzadu asi osmilitrové satelity) a přední repro mám od TV něco přes metr na každou stranu. Když jsem je měl na zkoušku zpočátku přední repro hned vedle TV, tak zvuk postrádal prostorové rozlišení. Máš pak strašně blízko přední repro k centru a prostě nerozlišíš prostorovou orientaci rozhovoru a zvuků v pozadí. Přední repro mám od sebe něco přes 3 metry (odhad) a klidně by to sneslo víc.
Díky, taky mě napadlo, že bych na A/V receiveru měl být schopen nastavit "fader" stejně jako u autorádia. Potom bych asi trošku zesílil zadní reproduktory a mělo by to být fajn. Takže teda udělám audio-zásuvky na protější zdi :-)
Citace:
Původně odeslal
xjohny
Díky, taky mě napadlo, že bych na A/V receiveru měl být schopen nastavit "fader" stejně jako u autorádia. Potom bych asi trošku zesílil zadní reproduktory a mělo by to být fajn. Takže teda udělám audio-zásuvky na protější zdi :-)
Fader tam asi nebude (ani by ti to nepomohlo), ale je tam korekce úrovně na každém kanálu (já můžu na své Yamaze korigovat tuším +-18dB samostatně pro každý kanál).
Ale každopádně hledej (zjevně ještě nemáš) receiver s automatickou kalibrací mikrofonem.
Momentálně se mi líbí tento: http://www.eu.onkyo.com/products/TX-NR509.html
Podle návodu to automatickou kalibraci s mikrofonem má :-)
Jo, to vypadá jako pěkné zařízení. Ještě k tomu vhodně zvolit repro.