1 ext. disk, 2 PC přes různá rozhraní?
Ahoj, potřebuji sdílet data na externím disku 2ma stanicemi na různých sítích (Internet / Intranet), ale nesmí dojít k fyzickému propojení 2 LAN (intranetová síť oddělená od internetu).
Můj SSD má možnost připojení buď přes SATA nebo přes USB (MassStorage), ale u tohoto konkrétního modelu je důrazně napsáno, že nelze používat obě rozhraní zároveň. Nemáte někdo nápad, jak tohle vyřešit? Oprostěte se prosím od vymýšlení, jak bezpečně oddělit sítě pomocí čehokoliv - prostě to tak NESMÍ BÝT.
Do jedné sítě je možné toto "zařízení" připojit i přes LAN, ale v tu chvíli potřebuji aby k druhému PC bylo to samé zařízení připojené jako MassStorage (nelze použít ani emulaci sítě přes USB)
NASky mají sice LAN + USB, ale to úsb funguje samozřejmě v obráceném směru (připojí se další ext. disk / flashdisk / UPS)
Využití: Internetové PC stáhne cokoliv z internetu a uloží na ext. disk, intranetové PC šáhne po souboru na tom samém disku. tato činnost se nebude dít současně, dejme tomu, že 2x denně se něco stáhne z internetu a 2x denně se něco odkopíruje na intranet.
Díky za nápady!
Re: 1 ext. disk, 2 PC přes různá rozhraní?
ve zkratce - zapomen.
NTFS, ani zadnej jinej beznej wokeni filesystem neni stavenej na to, aby se na nej pristupovalo ze dvou ruznejch stroju zaroven. a i kdybys nejak rozchodil nekterej z tech, co to umi, budes potrebovat mezi nimi sit. Mimo to by s tim mel nejspis problem i ten usb/esata box, kde radic bude umet bud to, nebo ono, ne oboje naraz.
Takze nejbliz, jak se k tomuhle dostanes, bude nejakej manualni USB switch, kterym budes prepinat, kterej z pocitacu muze aktualne k pripojenymu USB zarizeni pristupovat.
Nebo SAS disk, expander, 2x SAS radic a odpojovat/pripojovat ten disk v disk manageru.
A nebo, a to se ti libit nebude, NAS se dvema ethernety, vyplym forwardingem a fuhrerwallem ...
Edit: teda pokud na tohle nekdo nevymyslel nejaky spesl udelatko s vlastnim ovladacem a filesystemem ...
Souhlas, na podobne tema jsem cetl dost reakci na CZC, kdyz jsem hledal 3,5" BOX. Jsou 2 varianty pri zapojeni eSATA i USB zaroven - bud to nejede vubec nebo funguje jen eSATA.
no mě napadlo klasicke PC, 2 sitovky a vzdy zapnuta pouze 1 a druha zakazana, ale tohle reseni smrdi prus***m...
takze nej reseni co me napadlo asi spociva v 2 sitovkach a Host + Guest systemu na 1 PC napr. pres VirtualBox
Host system - internet - sitovka pres DHCP (v Guest systemu zakazana)
Guest system - intranet - sitovka natvrdo nastavena na IP pouze v Guest systemu (v Host systemu bez konfigurace)
Sit mezi Host a Guest systemem nenastavena, nastavena pouze sdilena slozka
Co vy na to? Lepsi napad asi nebude, coz...
Ze by to bylo v ramci bezpecnosti lepsi, to asi moc ne (zranitelnej online stroj). Zalezi jake na to jsou pozadavky, resp. jake smernice/certifikace/... to musi splnovat a podle toho se zaridit.