Darek pro 1r syna (co je to fotocuprextit)
Syn bude mit rok a proto bych mu chtel neco dat :) Ma hrozne rad ruzne spinace prepinace a blikatka. (vetsinou lamy, svetla, notebook, atd.)
Chtel bych mu proto udelat nejakjou krabicku na tuzkovky s par ledkama a hodne spinacema (kolebkove, tlacitka, atd.). Chtel bych tam jeste soupnout par klopnych obvodu s ledkama.
A ted k dotazu. Soucastky si snad jeste sem schopnej vypocitat (co si pamatuju ze skoly) ale jaksi sem zmatenej z vyroby plosneho spoje. Ze skoly to znam tak, ze sme si na cuprextit namalovaly lakem budouci vodive spoje a pak to cele ponorili do lazne ve ktere se ta med (nad kterou nebyl ten lak) smyla (ziravina). Mne by zajimalo jak se to dela ted, jestli neni nejaka rychlejsi cesta. V ceniku GME sem videl fotocuprextit. Tak bych chtel vedet jak to funguje (google mne jenom poslal na ruzne shopy kde ho muzu koupit.) Nechce se mi to vsechno kupovat. A vrabci hnizdo mne taky moc nelaka, je nejaka jina cesta?
Re: Darek pro 1r syna (co je to fotocuprextit)
Ja bych asi zvolil nejakej univerzal tistak a tech par spoju prodratoval.
1 Příloh-a(y)
Jeste bych se chtel zeptat jestli sem to fakt spravne spocital:
Napeti bude ze tri tuzkovek (nabijecich) rekneme tedy 4,5V
Ledky 3,5V 20mA
R1, R2 - 220R
R3, R4 - 39K
C1, C2 - 10u
Mam to dobre spocitane, nebo mi tam neco hapruje? To sem dal ted z hlavy co si pamatuju ze skoly a podle soucastek z GME.
Citace:
Původně odeslal
Mymak
Ja bych asi zvolil nejakej univerzal tistak a tech par spoju prodratoval.
Mel bys nejaky link na nejaky shop? V GME maji jenom toto. A to mi prijde malo/nevhodne, nebo blbe koukam.
EDIT: Jeste sem nasel toto video na kterem je to videt celkem nazorne, ale k necemu podobnemu se asi jen tak nedopracuju, ale aspon bych to chtel zkusit.
Na to videu má použitou nějakou blikačku z kola, nebyl by to dobrej základ? Dopájet k tomu nějaký další světýlka už by mohlo jít vrabčím hnízdem.
Fotokuprextit je hezká věc až mu budeš za nějakej ten rok bastlit něco s mikročipem ;-) Ne, pokud nevíš přesně jak na to, tak jako jednorázovku na to zapomeň. Na netu se dají najít recepty jak a čím osvětlovat a leptat, je to o zkoušení a najítí vlastního postupu.
Univerzální DPS tam samozřejmě mají dost velkej výběr. Osobně na jednodušší věci používám třeba tohle, na větší tohle, nebo pak nejlevnější ale nevrtanou variantu tady. Pokud nemáš vrtačku na 0,8mm, je o hodně pohodlnější vzít vrtaný. Rozložení je stejné jako u nepájivého kontaktního pole, takže se s tím dobře dělá a nadrátuješ tam skoro cokoliv.
Koukam, ze v GME tomu rikaji laboratorni plosne spoje. Nejake odkazy uz dal Aigor, jinak celkova nabidka je tady. Popripade muzes zkusit nabidku firmy GES.
Jezis diky za ty laboratorni tistaky, vubec mne nenapadlo na to juknout. Urcite vemu nejaky vrtany. Taky kouknu na te kolovy blikac, to bude taky dobry napad. tak to snad nejak splacam. Ted by mne jenom zajimalo, jestli sem dobre spocital ty predradne odpory pro ty ledky. Nebude jim vadit ze maji na vstupu o volt vic? Nebo to mam dat na dve baterky, potom tam bude o pul voltu min, nebo tam mam spachat nejakou delicku?
EDIT: A co kdybych ty ledky chtel ruzne, jedna 2,1V, 20mA a druha 3,5V, 20mA. Mam jim dat paralelne jeste odpor?
Ty kraavo, kdyz sem byl ve skole, tak mi to prislo naprosto jasne a trivialni. A ted babo rad.
Nabíjecí baterky mají většinou míň než 1,5V, spíš 1,2-1,3V, takže 3 ti dají těch 3,5V skoro přesně.
Taky sem na to myslel, ale co s tema dalsima ledkama, jak to mam resit. Nemuzu tam mit jenom jednu barvu. A ruzne barvy sou stavene na ruzne napeti. chtel bych tam jednu ktera je stavena na 2,1V a 20mA.
Ted sem tak procital net a nesel sem toto:
Uzdroje=4,5V (podle stranek GME)
Udiody=2,1V
Idiody=20mA =0,02A
R = (Uzdroje - Udiody) : Idiody= (4,5-2,1):0,02 =2,4:0,02 =120 Ohmů - coz je rada E12
Je to spravna cesta?
Teoreticky ano, realne je potreba jeste pocitat s ubytkem napeti na tranzistoru v radu nekolika desetin voltu (lisi se podle pouziteho tranzistoru). Kazdopadne pokud pouzijes stejny zapojeni pro ruzne LED s ruznym ubytkem napeti, nebudou svitit stejne. Ja bych zvolil napajeci napeti aspon 9V (a odpor dejme tomu 330R) - pri tomto napeti uz muzes s klidem zanedbat ubytek napeti na tranzistoru a rozdil proudu (a tim i jasu) u LED s ubytkem 2.1V vs. 3.5V nebude tak velky (btw prvni typy cervenych LED, kdysi davno, mely ubytek jen cca 1.6V, u tech dnesnich nevim). Jinak pak je tu jeste moznost misto odporu pouzit proudovy zdroj, ale to uz je imho zbytecny luxus.
Udelal sem tam tento casovac. Ale myslim, ze je nastaveny na moc dlouhou dobu. Mohl by mi nekdo poradit, ktery clen (samozrejmne krome toho potenciometru) nastavuje tu dobu, je to ten C1. A jestlize ano, tak mam jeho hodnotu zvetsit nebo naopak zmensit?
jj, C1 ... a pokud se nepletu, tak cim vyssi hodnota, tim delsi doba
takze teoreticky kdyz tam dam polovicni, tak ta doba bude taky polovicni? Je tam prima umera?
no tak ten vzorec pro vypocet casove konstanty si uz nepamatuju, ale kdyz si sezenes datasheet od 555-ky, tak to tam urcite najdes