-
Router + switch + wifi AP pre domace pouzitie
Nazdar, rad by sa poradil ohladne vyberu sietoveho zariadenia. Momentalne mam DSL linku zapojenu do DSL routera s integrovanym switchom, do ktoreho mam zapojene cez kabel domace PC, notebook a wifi access point. DSL pojde von a namiesto toho pojde UPC.
Zapojenie bude taketo:
- UPC coax <-> UPC modem <-> "router + switch + wifi ap" <-> koncove zariadenia zapojene cez ethernet kabel a wifi
Chcem to trochu naplanovat dopredu aby som nekupil hlupost a nech to chvilku kapacitne vydrzi. Zapojit planujem nasledovne:
- cez ethernet (wan) - do UPC modemu
- cez ethernet (lan) - 5 zariadeni: domace PC, notebook, TV, PS3, multimedialny prehravac, kde minimalne 3 zariadenia (PC, notebook a PS3) maju sietovku 1 Gbit/s
- cez wifi - telefon (mal by podporovat 802.11 b/g), notebook (mal by podporovat 802.11 a/b/g/n)
Idealne by bolo zrejme zariadenie co by malo:
- router
- switch: 8 portov, 1 Gbit/s
- wifi: 802.11 a/b/g/n
Kedze neprenasam velmi casto nejake brutalne GB dat tak myslim, ze sa viem uskromnit na:
- router
- switch: 8 portov, 100 Mbit/s
- wifi: 802.11 b/g
pozn. Pre wifi pouzivam momentalne WPA-PSK, co som najviac vyzmykal z mojho wifi ap.
Mate prosim nejake odporucania na konkretne zariadenie? Potrebujem spolahlive zariadenie, ktore pobezi nonstop bez problemov. Pozeral som aj podobnu temu http://4um.overclocking.cz/showthrea...t=78005&page=1 ale tam sa mi to zda riesene pre narocnejsie ulohy tak som to tam nechcel zamotat. Inak nizka cena nie je priorita ale zas nech neberiem kanon na vrabce :-)
-
Re: Router + switch + wifi AP pre domace pouzitie
Imho takový zařízení neseženeš, budeš to muset mít router (WAN, 4x Gbit LAN, wifi b/g/n) a k tomu ještě nejakej switch. Router bych vybral klidně levnej, ale aby na něj šlo dát DD-WRT.
-
No poziadavky mozu ist aj nizsie ako pisem. Kolega ma starsie zariadenie Zyxel P-320W, ktore mu spadlo do narucia. Na prvy letmy pohlad splna poziadavky len hladam nieco aktualne. Akurat ma len 4 LAN porty (rychlost 100 Mbit/s by asi nebol existencny problem). Kolega ho pouziva na podobny ucel (ma to pichnute do UPC modemu a do integrovaneho switchu ma pripojene 2-3 PC a aj wifi pouziva).
-
Jasně, já poukazoval hlavně na to, že tyhle krabičky mají všechny jen 4 LAN porty, víc jsem viděl jen u Mikrotik RouterBoardů a to je pro tebe overkill.
-
OK, tak potom to skusim este trochu polavit/zmenit poziadavky a to na 4 LAN porty, do ktorych by som to zapojil asi takto:
- WAN - UPC modem
- LAN 1 - domace PC
- LAN 2 - moj sucasny wifi ap s integrovanym 4-portovym switchom (na nom by som wifi ap vypol ak by mal hlavny router wifi) alebo by som kupil novy router bez wifi ap ale povodny zamer bolo mat jednu krabicku a preto som chcel router s wifi ap
Do portov LAN 3 a 4 (novy router/switch) by som zapojil 2 zariadenia z tych este nezapojenych (notebook, TV, PS3, multimedialny prehravac), co by vyzadovali rychlejsiu komunikaciu. Pripadne, notebook chodi teraz vacsinou cez wifi takze by mohol chodit aj potom cez wifi. Zvysne zariadenia by som zapojil do switchu, co mam na starom wifi ap, ktory bude zapojeny do portu LAN 2 na novy router/switch ako pisem vyssie.
Cize potom vidim dve mozne konfiguracie, kde rozdiel by bol iba vo wifi.
1. Router+Switch_4_port+wifi_ap
LAN:
- 3 zaradenia
- 1 stary switch s vypnutym wifi ap <-> 2 zariadenia
Novy router/switch by mal zaplnene vsetky 4 LAN porty.
Stary switch by mal zaplnene 3 zo 4-och LAN portov.
Wifi zariadenia by sa pripajali cez novy router wifi ap.
2. Router+Switch_4_port (bez wifi)
LAN:
- 3 zaradenia
- 1 stary switch so zapnutym wifi ap <-> 2 zariadenia cez LAN porty
Novy router/switch by mal zaplnene vsetky 4 LAN porty.
Stary switch by mal zaplnene 3 zo 4-och LAN portov.
Wifi zariadenia by sa pripajali cez stary wifi ap.
Budem vdacny za komentare.
-
Jo, to bude fungovat v pohodě, případně bys mohl nechat aktivní obě wifiny a vysílat menším výkonem nebo pokrýt větší prostor, to už je detail. Třeba TP-LINK TL-WR1043ND splní tvoje požadavky imho dost dobře. S firmwarem od výrobce se dá fungovat vcelku v pohodě a když se ti nebude líbit nebo ti v něm bude něco chybět, jde tam bez problému flashnout DD-WRT.
-
mozes este zobrat mikrotik RB750g , sice nakonfigurovat to bol velky porod, ale je to proste jeden pekny kus HW.
modem -> mikrotik (3x Gbit ti zostane na metaliku), 4ty port -> zavesis WiFi (u mna TL-WR542G) a tam do metaliky (4x)napchas tie zariadenia, ktorym netreba ten 1Gbit
moje wifi nema N-ko , ale zas to sluzi iba na net / maily takze tam ten 54mbit v pohode staci
edit: ja som tento problem riesil do prace asi pred tyzdnom.
tam to skoncilo modem -> mikrotik
eth1 -> 16 port Gbit switch
eth2 -> rezerva pre druhy 16 port Gbit switch (na ceste)
eth3 -> prazdne
eth4 -> wifi pre klientov + nas aby sme nemuseli pripinat NTB na metaliku koli mailom (plus bola poziadavka aby cez wifi nebola dostupna firemna siet)
-
Chlapi, dakujem za rady. Nakoniec som zistil, ze som idiot. Zistil som totiz, ze na uvod zatial nemusim nic kupovat lebo moj sucasny wifi access point je vlastne router so switchom a wifi ap, cize presne to co potrebujem. Sice to nema idealne parametre ale na ten pocet zariadeni, ktore uz mam doma to zatial staci. Ked pocet zariadeni prekroci LAN porty tak budem riesit ci dalsie pripojit cez wifi alebo ci zhanat ine zariadenie. Mam tento http://global.msi.eu/index.php?func=...131&prod_no=98 router.
Peca-on-line: Kazdopadne ten tip na TP-LINK si zaznamenam. Ked sa mi v lete pokazi ten MSI tak si v zime najdem dobre poznamky.
-=HaDeS=-: Elegantne riesenie + Mikrotik vyzeraju ako velmi zaujimave vyrobky (co som zistil aj v dalsom vlakne, ci uvadzam na zaciatku).
Obom dik za rady. Snad sa zidu aj niekomu inemu.
-
Pokud ti dojdou lan porty, bude ti stačit dokoupit switch a ten propojit s wifi-AP-routerem.
V ideálním případě můžeš koupit 1Gbit switch, který bude s wifi-AP-routerem propojen 100mbit rychlostí, avšak jednotlivé počítače/zařízení, která připojíš do 1Gbit switche spolu budou komunikovat rychlostí 1Gbit.
-
Ano, to je jedna z moznosti. Do 1Gbit-oveho switchu dam tie zariadenia co potrebuju hlavne lokalnu rychlost... aj ked neviem nakolko to spomali pre ne pripojenie do Internetu ale to budem skutocne riesit az ked to bude aktualne. Kazdopadne dakujem za prispevok.
-
Citace:
Původně odeslal
ace
Ano, to je jedna z moznosti. Do 1Gbit-oveho switchu dam tie zariadenia co potrebuju hlavne lokalnu rychlost... aj ked neviem nakolko to spomali pre ne pripojenie do Internetu ale to budem skutocne riesit az ked to bude aktualne. Kazdopadne dakujem za prispevok.
Nezpomalí to nijak rychlost tvého internetu.
Dejme to mu, že jsi k netu připojen 5Mbit - tvá LAN síť jede 100Mbit a pokud dáš lepší switch tak 1000Mbit (1Gbit).
Takže ikdyž by si všude měl "jen" 100Mbit tak pokud tvá rychlost nebude větší jak 100Mbit tak logicky ti to nemůže rychlost zpomalit... - Tolik čísla.
V praxi je to krapet jinak u UPC které nabízí FiberPower 100Mbit rychlost je zapotřebí mít 1Gbit router páč jinak té rychlosti na download nedosáhneš. Nicméně to už je trochu něco jiného. A pokud by i tak to lehce tvou ryhchlost omezilo tak řekněme např ze 100Mbit na 95Mbit (ale myslím že to už fakt nebudeš řešit...
-
Dik za info ale nemyslel som to z pohladu download-u. Ten bude asi 10 alebo 30 Mbit takze to bude v pohode ako pises.
Skor som to myslel zo stranky odozvy (ping-u).
-
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
1ms navíc :)
Tak to je neakceptovatelne!!! (pokus o vtip)
To je pohoda, fakt nemam potuchy kolko mozu tieto domace lacne sietove zariadenia "zdrzat" tak sa radsej pytam.
-
Chtěl bych trochu parazitovat na tomto tematu.
Máte někdo zkušenosti s tím TP-LINK TL-WR1043ND ?
V testech nevyšel zrovna jako nějaký zázrak.
Naproti tomu D-Link DIR-652 vyšel o něco lépe, ale se značkou D-Link nemám žádné zkušenosti. Můžete někdo přidat nějakou os. zkušenost, případně jiný tip na WiFi Router 802.11n a gigabit LAN?
-
Citace:
Původně odeslal
malli
Chtěl bych trochu parazitovat na tomto tematu.
Máte někdo zkušenosti s tím TP-LINK TL-WR1043ND ?
V testech nevyšel zrovna jako nějaký zázrak.
Jo, je to v pohodě krabička. Tovární FW, je takovej dost chudej, ale funguje relativně dobře. Otestovaný to nemám, ale pro víc funkcí by tam mělo jít bez problému dát i DD-WRT.
Jediný co ti nepovím je, jak se to chová při fakt pořádný zátěži na tlustý lince, to tu nemám jak otestovat, ale jinak můžu tuhle krabičku doporučit.
-
Ať nezakládám nové téma, tak také sháním router na domácí použití, který bude mít 1xWAN, LAN (4x více než bohatě stačí) - 1Gbit a wifi (min. b/g, lépe i a/n) + pokud možno s pozicí (pozicemi:)) na disk, ať nemusím kupovat navíc NAS (ale není to podmínka). Prohledával jsem alzu a czc, ale nic kloudného jsem nenašel. Poradíte?
-
Take se pridavam. Mam stejne podminky jak pre.vit.
1xWAN
4xGLAN
Wifi b/g/n
1x USB
Kvalitu trosku lepsi, prej TP-LINK (ten mam ted doma, celkem spokojenost, ale obcas jebe) neni to prave orechove. Takze doporucte kvalitnejsi zarizeni. Ideal diky vlastni zkusenosti.
D-Link DIR-655
TP-LINK TL-WE1043N (prekvapive vychazi v testech velice dobre)
ASUS RT-N16
Ten ASUS vypada fakt dobre, ale dle nazoru D-LINK je lepsi...
-
Citace:
Původně odeslal
Rodeo65
TP-LINK (ten mam ted doma, celkem spokojenost, ale obcas jebe)
Co s ním máš za problémy?
-
Teda nevim jaky typ mam, nejaky zakladni. Typ bych napsal vecer.
Posledni dobou mi rychlost netu a site klesla. Net mi jel 6-12mbit/s misto 25Mbit/s. Po 14ti dnech jsem restartoval router a rychlost je tam kde ma. Prej to je prvni predzvest chybovani a pripravy na udchod do kremikoveho nebe.
Jinak bych nemel problem jit zas do TP-LINKu, CENA/VYKON super. Kvalita? Kdyby me nekdo presvedcil, budu rad :)
-
Může to být jen nějaký bug ve firmwaru, kdyby ti to dělal čatějc, zkus tam flashnout DD-WRT. Mám ve svém okolí několik TP-LINKů a zatím neodešel žádnej, ale je fakt že zatím těžko soudit, protože TP-LINK není na trhu dlouho a všechny ty krabičky jsou stále relativně nový.
-
Ja si prave rikam, za litra snad vse co si me srdce preje... Nebo jit do toho ASUSu RT-N16, libi se mi Bittorrent klinet a hromada ficurek, akorat 2,2x vyssi cena jak TP-LINK...
PS: Ten firmware zkusim, diky
-
Tak domaci TP-LINK WR543G v2 ten DD-WRT nepobira, ten nominovanej ho bere...toz mam brouka v hlave :)
-
Já mám už skoro rok doma TP-LINK TL-WR1043ND a funguje naprosto bez problémů, za mě můžu jen doporučit. A to byl restart asi jen dvakrát, když vypli proud :-).
PS: DD-WRT na něm umí přes USB i tiskárnu, kdyby bylo třeba..
-
Citace:
Původně odeslal
diegocz
Já mám už skoro rok doma TP-LINK TL-WR1043ND a funguje naprosto bez problémů, za mě můžu jen doporučit. A to byl restart asi jen dvakrát, když vypli proud :-).
PS: DD-WRT na něm umí přes USB i tiskárnu, kdyby bylo třeba..
Tak to je super informace. Jaky jsou prenosovy rychlosti?
LAN-LAN (Gbit/Gbit)
LAN-WAN (Gbit/Wifi-n)
popr USB-LAN, USB-WAN
Dekuji