Re: [1/2011] miniPCIe Wi-Fi
Podle toho, k čemu jsem se zatím dohledal, umí karty od Ralinku "Soft AP", což bude nejspíš to, co hledám, v jejich podání.
Zde zmiňují podporu na kartách Ralink řady 2500.
Z webu Ralinku jsem pochopil, že by to měly podporovat všechny jejich karty a předpokládám tedy, že můj tip s čipem RT3091 to bude podporovat rovněž.
Pochopil jsem to správně?
Na webu Ralinku rovněž uvádějí i plnou podporu Win2003, takže by ovladač snad mohl být funkční i s PAE, což by byla pecka největší.
APcko by teoreticky melo jet rozjet na libovolnem HW, je to jen otazka SW (AP jde udelat i z iphonu). Samozrejme pokud to nejaky chip podporuje od vyrobce, tak je to jednozduzsi, ale Ralink se mi jako firma moc nezda, ikdyz v nekolika APckach (CC&C) funguji docela vpohode. Osobne pouzivam pouze Atheros.
Díky za odpověď.
V čem konkrétně se ti Ralink nezdá? Špatná podpora, poruchovost?
Atheros je u mě asi nepoužitelnej kvůli ovladačům, předtím WiFina do PCI v PC byla taky nepoužitelná v PAE režimu - tam jsem si to ale vysvětlil tím, že je to v PCIčku. Bohužel, že to není záležitost rozhraní, ale spíš konkrétního ovladače, jsem nečekal, protože tady na miniPCIe je to totéž. Potřetí se už spálit nechci a nejlíp mi zatím vychází právě ten Ralink.
Ralink je IMO dost noname, za kvalitni wifi chipsety se IMO povazuji atheros, pripadne intel. Realtek ci Ralink se davaji do tech nejlevnejsich zarizeni, ale jak jsem napsal, vylozene spatnou zkusenost s nima nemam, v nekolika APckach funguji dobre. nic jineho nez to zkusit ti asi nezbude. Jeste bych doplnil, ze ovladacu na atheros karty je vice, podstate by mel fungovat ovladac od libovolne karty co ma shodny chipset. pokud ten atheros jeste mas, dal bych mi jeste sanci s jinym ovladacem.
Ovladače jsem zkoušel všechny, co jsem našel. Krom pár oficiálních na různých mirrorech taky různé verze neoficiálních z atheros.cz i modnuté z fora laptopvideo2go.com, přičemž poslední zmiňované ovladače na tom byly v kombinaci s s Atheros Client Utility asi nejlíp. Nicméně s žádným jsem se nedočkal avizované podpory AP modu a taky mi s žádným nefungovala síťovka v PAE modu (tam začínám mít pocit, že je to feature všech jejich ovladačů - ale nemám jim to za zlé, protože PAE není nijak moc používany).
Co se Intelu týká, tak 5100 AGN, co mám v ntb, je jako klient na takovy normální používání naprosto OK, ale nepodporuje AP režim a ovladačově je docela osekanej (nejde změnit MAC, nejde nastavit 40 MHz šířka pásma pro použití 802.11/n).
Dnes mi přišel onen SparkLAN WPER-116GN s Ralinkem RT3090 a umí vše, co potřebuju, včetně běhu v PAE režimu. Jednoznačně palec nahoru.