[11/2010] Wifi router pro rozvod UPC internetu po bytě
Ahoj, dostal jsem úkol od máti přítelkyně, potřebovali by domů nějaký wifi router pro rozvod netu po bytě, oficiální zadání úkolu zní "aby byl internet na notebooku i tady v obýváku" :-) Je tam net od UPCčka, takže sháním něco rozumnýho, jeden z požadavků je určitě rozumná spolehlivost, ne abych měl co týden k řešení výpadky toho zařízení :-) Sám mám dobré zkušenosti pro tyto účely se značkou ASUS, používám jejich ADSL Wifi router u sebe doma a pohoda. Z nabídky CZC.cz jsem vybral například toto:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=64103
Tím je zhruba daná cenová relace, ale drobnému posunu (opodstatněnému!) se samo nebráním. Jinak žádné spešl funkce by neměly být potřeba, pravděpodobně na tom bude většinu času jen jeden notebook, v nejhorším ještě navíc jeden desktop.
Předem dík za postřehy a případné tipy, co jiného koupit! :wink:
EDIT: Byt není extra velký a zdi nijak extra tlusté, počítám, že na většinu míst by se měl signál dostat průchodem max. jednou zdí...
Re: [11/2010] Wifi router pro rozvod UPC internetu po bytě
Myslím, že nebude problém, v případě, že bys chtěl nějaké větší nastavení (i co se třeba výkonu týče), tak i do tohoto modelu lze narvat firmware DD-WRT. Sám mám zkušenosti s několika WL-520gC (jsou o něco dražší) se zmíněným DD-WRT a běhají naprosto spolehlivě :)
Mám TP-Link TL-WR340GD - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65470 - jsou na tom 2 ntb a 1 PC na Wi-Fi, pohoda, nemusel jsem to resetovat ani jednou. Velkej počet spojení (torrenty) to zvládá taky dobře.
Nevýhody - není možné SW snížení výkonu (ale zas to chytnu i na dvoře :-) ) a chybí tam nějakej log, kterej by ukazoval neúspěšny pokusy o připojení, ale to jsou asi "jen drobnosti".
Pokud nejsou nějaky větší nároky (n-ková Wi-Fi, Gbit LAN), tak myslím, že by to mohlo plně dostačovat. ;)
Dík za tip, a neusmaží jim to teda psa, tím výkonem? :-D Jinak torrent by tam hrozit neměl, většinu času to bude používáno na jeden notebook s programovým portfoliem "ofisinternetajsíkjůskajp" ;D
Já mám TP-LINK TL-WR1043ND - http://www.alfacomp.cz/php/product.p...400872Z90UBSO1 - to je ta n-ková WiFi a Gbit LAN, kdyby se zachtělo větším nárokům a nemůžu na něj říct půl slova, funguje výborně.
Po zkušenostech v našem 3+1 bych si jakýkoliv wifi předem vyzkoušel, že to skutečně projde všema stěnama. My máme doma krásnou ukázku pojmu "Faradayova klec". Jinak tip na model - obyčejný Ovislink funguje naprosto spolehlivě.
Citace:
Původně odeslal
diegocz
mam ten stejny a parada. Stara cihlova zastavba s 60cm stenou a krasne chytam vsude i na terase, kde se napr. Asus a Ovislink (typt ted nevim - zapujcka) chytaly jen stezi a casto timeout, tady plny signal a jede to zcela bez problemu. Jdou do toho nacpat taky open FW, kde muzes vyuzit sluzeb torrentu, sdileni dat, rizeni vykonu apod a Gbit LAN se vzdy hodi.
Citace:
Původně odeslal
Antiloopa
mam ten stejny a parada. Stara cihlova zastavba s 60cm stenou a krasne chytam vsude i na terase, kde se napr. Asus a Ovislink (typt ted nevim - zapujcka) chytaly jen stezi a casto timeout, tady plny signal a jede to zcela bez problemu. Jdou do toho nacpat taky open FW, kde muzes vyuzit sluzeb torrentu, sdileni dat, rizeni vykonu apod a Gbit LAN se vzdy hodi.
Ještě dodám, že DD-WRT firmware umí USB port využít i pro připojení tiskárny, což nemusí být na škodu ;-)