Re: Jaký HDD do notebooku
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
500GB Seagate
500GB Seagate G-Force
Jestli máš na mysli ST9500420AS/ST9500420ASG, tak můžu vřele nedoporučit.
Na machrování v HD Tune/syntetických testech je to dobry, ale praktickej výkon (seek, IOPS) a odezva systému je bídná.
Přecházel jsem z desktopu s WD5000AAKS (3×160 GB plotny) na tenhle Seagate v ntb (vyšší hustota zápisu, jinak parametrově stejný) a fakt hrůza. Jako bonus je (minimálně ten můj kus) relativně hlučnej.
Jako bonus oba tyto disky (ST9500420AS/ST9500420ASG) trpí bugem ve firmware, který často parkuje hlavičky a jejich parkování a odparkování doprovází nádherný vteřinový lag celého OS.
Jak je vidět z oficiálního Seagate fora, uživatelé tam brečí a nadávají a stejně je jim to prd platny, Seagate na ně háže bobek. Naštěstí vydali nový firmware aspoň pro OEM partnery (DELL a snad ještě HP/IBM?) a nějaká dobrá duše to nahodila tam. Po flashi firmware a vypnutí APM je to naštěstí OK, časty parkování a lagy OS ustaly, ale mizernej výkon zůstal.
Mam v NTB jak WD Black bez FF, tak tusim Blue 500GB verzi a pokud bych bral primarne jeden disk, vezmu tu 500 ktera je velmi ticha, coz se o Blacku rict neda.
Uf, takže Seagate nebrat :(
Citace:
Původně odeslal
Prokop
Mam v NTB jak WD Black bez FF, tak tusim Blue 500GB verzi a pokud bych bral primarne jeden disk, vezmu tu 500 ktera je velmi ticha, coz se o Blacku rict neda.
No jenže blue je 5400ot. a můj požadavek je co nejlepší výkon (s tichostí). Ten MAC bude na muziku, tj. budu ho používat pro přehrávání mp3, kterých v tom budu mít opravdu hodně a postupem času samozřejmě ocením vyšší výkon, kdy toho na disku budu mít tuny.
Představa zamrznutí systému je pro mě vyloženě děsivá. Mám to na veřejná vystoupení.
Tak to potom asi jo. Pročti si recenze, na webu je toho plno. Ten disk je prostě dost slyšet, mám tu T61 s TPFC takze skoro pořád passive.
Jestli chces můžu Ti to nějak benchmarknout.
Citace:
Původně odeslal
Prokop
Tak to potom asi jo. Pročti si recenze, na webu je toho plno. Ten disk je prostě dost slyšet, mám tu T61 s TPFC takze skoro pořád passive.
Jestli chces můžu Ti to nějak benchmarknout.
Mně se jedná o WD5000BEKT, jestli mluvíš o tom, který máš v podpisu, je to WD3200BEKT? Bohužel na netu jsem moc recenzí nenašel, prakticky vůbec a na ty Seagate G-Force nikde nic.
Jo, mám WD 3200BEKT a WD 5000BEVT.
jirko ses vedle, chce 2,5", to jen tak pro poradek :)
- jinak doporucim BLUE od WD, vykon (ten realny) je velice podobny 7200ot diskum, navic je tissi, nevybruje a tezko s vice daty na disku (zvlast "jen" mp3) hazet snizeni vykonu na 5400vs7200ot, navic si myslim ze ten 5400ot bude spolehlivejsi (min topeni, min vybraci). Jestli resis vykon nahod na pult externi s firewire800 propojenim a mas to :) a do notesu si dej SSD intel x25
EDIT: kazdej disk se +- muze kdykoliv odporoucet, mam zkusenosti s WD blue a zatim zadna reklamace
Citace:
Původně odeslal
paik
jirko ses vedle, chce 2,5", to jen tak pro poradek :)
On je 2,5".
Jinak se zbytkem postu naprostej souhlas, až na topení [záleží, jak to ten MacBook má vyřešeno, já s tím Seagatem mám teploty kolem 40°C, v létě tak 43°C (když je v pokoji kolem 30ti)].
hehe sypu si popel na hlavu :) opravdu sem bezmyslenkovite a bez klikani na odkazy odpovidal
Ja som zase pocul samu chvalu na tento disk: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72867. Tichy, rychly, nevibruje ..
Takže nakonec jsem to vyřešil nákupem Seagate Momentus XT 500GB a jsem s ním zatím velice spokojen. Dle testů jsou rozdíly v teplotách (5400 vs 7200) třeba u těch WD téměř nulové. Notes budu tahat do klubů, kde jsou mi vibrace celkem fuk :) Beztak budu provádět pravidelnou zálohu na ten 250GB disk, který jsem vyndal z Maca (dávají tam Hitachi).