3 Příloh-a(y)
MSI K9A2 Neo-F + WD1600JS
Zdravím,
vyskytl se mi problém se známé sestavou, byl jsem povolán k znenadání zpomalenému PC, říkal jsem si, že po několikaletém používání to bude akorát zralé na reinstall Windows - systém jsem přeinstaloval, avšak problém s rychlostí systému zůstal. Zjistil jsem, že disk má velmi nízké přenosové rychlosti (cca 1-2MB/s, přikládám výsledky z HDtachu, pro porovnání 2,5" 100GB Hitachi připojen na stejném řadiči). DMA přenosy v BIOSu zapnuty. Disk jsem testoval několikrát za sebou a při několika málo testech jsem naměřil normální rychlosti (kolem 65MB/s). SMART disku je v pořádku.
Konfigurace sestavy:
Deska MSI K9A2 Neo-F + Athlon 64 3000+ + 1GB RAM
HDD WD1600JS
čistá instalace WinXP + ovladače
Co jsem již testoval: paměť memtestem přes noc, bez problémů.
Setkal jste se někdo s něčím podobným? Ještě vyzkouším disk na jiném řadiči, ale dle všeho to vypadá na nějak "nakopnutý" řadič na desce. Nebo by mohla být ještě jiná příčina?
Díky za odpovědi.
Re: MSI K9A2 Neo-F + WD1600JS
podle cpu utilization je sice dma v biosu zaple, ale ve widlich vyple.
ve spravci zarizeni si najdi radic (kanal), na kterem je to povesene a podivej se, jestli tam neni manualne nacpane PIO.
Podívám se, nicméně nepředpokládám, že by se režim DMA / PIO měnil náhodně za běhu systému (naměřil jsem někdy i normální hodnoty, zcela náhodně)
EDIT: takže ano, máš pravdu, disk jede v PIO módu, nicméně není mu manuálně nastaven, takže zřejmě je tam velká chybovost při přenosu. Kabel jsem zkoušel vyměnit (to byla vlastně první věc co jsem udělal), takže teď zbývá zjistit, jestli disk, a nebo řadič.. ale když jiný disk na stejném řadiči jede v udma 5 módu, tak to spíš vypadá na disk, i když je SMART na první pohled v pořádku..
1 Příloh-a(y)
Tak, po restartu byl disk v módu udma6, a zjevně to skáče do pio módu automaticky... viz další hdtach screen
Citace:
Původně odeslal
malda
Tak, po restartu byl disk v módu udma6, a zjevně to skáče do pio módu automaticky... viz další hdtach screen
j. mam pocit, ze to widle delaj prave pri chybach pri prenosu ... zkusil bych jeste jinej (novejsi/starsi) radic od chipsetu ... ne ze by muselo, ale mohlo by to pomoc ..
zkusim.. dva roky cca byla ta sestava funkční, a minulý týden najednou takovýhle zhoršení :) tak zatim díky
EDIT: tim sem chtěl říct, že ovladač asi nebude na vině, protože to začalo dělat se starším a s novějším problémy pokračujou
2 Příloh-a(y)
Tak jsem otestoval oba disky ještě v jiném PC na jiném řadiči, zde jsou výsledky, dle mého názoru je to v pořádku, ještě vyzkouším znovu čistou instalaci win xp + starší ovladače, a pokud to bude stále v nepořádku, tak to vidím na chybu desky a bude zřejmě muset na rma ..
opět čistá instalace, nový ovladač, stále to samé, disk jede v PIO módu..
Zkus to UDMA vynutit, mám dojem že na to byla nějaká položka v registru, kterou se mu dalo nařídit co použít, aby se to nikam nepřepínalo.
díky za tip.. zde se to taky řešilo, tak jsem to nastavil a vyzkouším :)
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=50942
tak, dma přenos vynucen všude, zdá se že to jede v pořádku :) provedu ještě radši několik testů.. náhodou nějakej sw, kterej by měřil i chyby v přenosu někdo nezná?
EDIT: tak tam zřejmě někde stejně bude nějakej fail, chvílema systém běhá svižně, dma věude nastaveno, ale dost často se výrazně zpomalí (při rozbalování archivů atd., prostě práce s filesystémem)
EDIT2: stáhnul jsem HDtune a ve SMARTu disku mám warning u Current pending sector a UDMA CRC Error Count
Típni screen a dej ho sem. Také by nebylo od věci preventivně zálohovat data. Pending sektory jsou velmi nepříjemné, skoro i horší, než skutečné beďary.
1 Příloh-a(y)
záloha byla zamozřejmě první věc, co jsem udělal, co jsem ten poč přivezl :) screen přikládám, teď je tam pouze pár errorů s crc ... Včera tam byly teda ty pending sektory, taky 2, jak jsem psal..
Mně se zdá být naprosto v pořádku a zaměřil bych se na kabeláž (datový i napájecí kabel - zkusit jiné, konektor na desce).
Nemá ta deska náhodou nafouklý nějaký ten kondenzátpr, to samé zdroj? Je ten zdroj dostatečně dimenzovaný, od normálního výrobce?
Datový kabel už jsem vyměnil 2x, vždy za nový, napájecí mě vyměnit nenapadlo, byl připojen přes redukci, je to starší disk, který má ještě molex konektor, takže jsem disk teď připojil přes molex... Deska nafouklé kondíky nemá, zdroj je bohužel eurocase, 350ka, na takovouhle sestavu si myslím že je akorát.
Nicméně, od chvíle, co jsem vyměnil napájecí kabel, se disk ani jednou do PIO módu nepřepnul - ještě to pořádně otestuju, bylo by vynikající, kdyby to bylou pouze napájením :-)
Ta sestava nevypadá moc žravě (záleží na grafice), nicméně tyhle zdroje opravdu nejsou dobré - 350W EC tak nějak odpovídá 250W Fortronu, což si myslím, že pro takovou sestavu je spíš hraniční hodnota. Dal bych tam 350W od nějakého lepšího výrobce (Fortron, Seasonic).
Samozřejmě by bylo dobře, kdyby to byl jen ten napájecí konektor. Pokud docházelo k výpadku napájení, mohlo to dělat všelijakou neplechu.
Jo, zdroj nic moc, uznávam, pokud by to ještě dělalo neplechu, tak nějakej Fortron to jistí. Teď jsem změřil celkovej odběr wattmetrem a dělá to 212W v idle. Všem díky za rady, K+
Tak a máme to tu znovu, po půl roce provozu opět dělá to samé, vyzkoušen jiný zdroj, jiná kabeláž, nyní již nepomáhá, máte někdo nějaké nápady, než to vzteky vyndám a vyhodím a vyměním komplet střeva? :)