Re: Jakou pevnou 50/1.4 ?
Urcite chces opet 50ku? :) Canon 50/1.8 (mk1) mam taky, ale od doby co jsem si poridil Canon 35/2 uz fotim z 99% radeji 35 nez 50.
Problem je, ze neni moc z ceho vybirat 35/2 je konstrukcne stara, 35/1.4 draha a Sigma 30/1.4 stoji za prd. Leda Canon 28/1.8 s USM, ale ten uz je docela sirokej.
http://forum.grafika.cz/read.php?47,2712539 + nekde je tam dalsi thread ohledne padesatek. Doporucuju hledat a dukladne precist.
Sice jsem Sigmu 50 nemel osobne v ruce, ale informace mam z prvni ruky. Po protestovani nekolika kousku se lidi shodli, ze spatne ostreni Sigmy na Canonech je zkratka by design. Je to proste fakt, se kterym je potreba se naucit zit. Fotak se ale da AF Microadjust seridit na tvoje sklo, staci mit v podstate zapamatovane dve hodnoty podle toho, jestli fotis na MFD nebo na nekonecno. Pak se ti Sigma odmeni vynikajicim obrazem.
No a pak je tu dalsi vec, kresba v rozich, ktera je na FF tradicne u Sigmy slaba (stejne jako 30/1.4 na cropu).
Canon 50/1.4 se da v bazarech sehnat kolem 6k, podminkou je samozrejme dukladne prozkouseni spravneho ostreni. Ani novy kus nemusi byt bez potizi. S temito vysoce svetelnymi skly u Canonu neni zkratka situace uplne idealni, plati to i pro Lka (24/1.4, 35/1.4, 50/1.2).
Ahoj, tu Sigmu má kamarád na Nikonu, myslím, že je s ní velice spokojenej.
Nějaké fotky pořízené hned v den koupě objektivu jsou tu:
http://renobond.rajce.idnes.cz/Foto_SIGMA_zkouska/ - je potřeba je chápat opravdu jen jako zkušební cvaky z domova :-D
Osobně bych se jí nebál, je to poctivej kus skla (fakt macek, daleko větší než ta Canoní 1.4 - s tou jsem ale nefotil). Z objektivu nic nevyjíždí ani se neotáčí, ostří rychle. Jinak, jak sám píšeš, dost možná budou mezi jednotlivými kusy rozdíly (to by jinak nebyla Sigma), takže je asi dobré vyzkoušet v obchodě víc kousků.
tohle resim uz pomerne dlouho, sigma vypada lepe nez Canon. Cim dal tim vice uvazuju nad Carl zeiss, sice dvojnasobek penez a manual, ale zase nic lepsiho budu tezko hledat. No a nebo to ted resim tak ze fotim na analog na Zuiko 50/1.4 ;)
Díky všem. Sigma vypadá oproti Canonu opravdu líp, je ve všem lepší, možná kromě trošičku pomalejšího ostření (to bych ale vůbec neřešil), ale hlavně tam jsou dost pravděpodobné problémy s nespolehlivostí ostření. A právě, tento objektiv bych rád používal na momentky (venku, uvnitř), nějáké spíš reportážní focení na koncertech, a moc rád bych měl spolehlivé ostření, to je pro mě důležité. Tak jsem se rozhodl nakonec pro levnější Canon 1.4. Ten Carl zeiss bude lahúdka, to věřím, ale to není pro mě :)
Nakonec jsem opravdu pořídil toho Canona a jsem spokojen. U Škody jsem si letmo vyzkoušel i Sigmu, ale měl jsem pocit při pár testovacích cvacích, že opravdu něják hůř spolehlivěji ostří. Je to pro mě hodně důležité, tak jsem zvolil levnější Canoní variantu. Postup oproti verzi 1.8 II tam je viditelný i cítitelný. Na koncerty, portréty (kde ho budu nejvíc využívat) je to opravdu skvělý objektiv.
Nicméně stejně mi vrtá hlavou pořád nějáké širší světelnější pevné sklo. Nejdřív jsem myslel něco z variant 35/2, nebo 28/1.8 USM (jak jste mě nakousli :) ), ale spíš mě to táhne k něčemu širšímu. Kupodovu "zlaté" ohnisko 28mm (x 1.6 crop = 45mm) mi moc nesedí a skoro vůbec v tom rozsahu nefotím. Raději se budu poohlížet po něčem širším někde mezi 20mm ~ 24mm...
Jen tak pro zajimavost, co s tim 20mm ~ 24mm planujes primarne fotit?
Chtel jsem neco podobneho do interieru, ale ac tedy kvalitativni posun proti zoomu muze hrat svou roli, svetelnost skel v nabidce canonu tohoto rozmezi uz tak zajimava neni (2.8 a hur, nepocitam-li tu predrazenou EF 24 L :)
Koupil jsem si na hrani novou vonavou plastovou 50/1.8 z HK a svete div se - opet si ostri kam chce. V cca 30% pripadu zaostri do haje, docela daleko od zvoleneho ostriciho bodu. Vetsinou Front Focus, kvuli nahodne spolehlivosti se ani microadjustment pouzit neda. Je to uz druhy kus, predchozi se na 400D choval podobne nahodne spatne.
Hehe, z tohoto duvodu jsem 1.8 prodal a poridil 1.4 :)
Citace:
Původně odeslal
Vinc Black
tohle resim uz pomerne dlouho, sigma vypada lepe nez Canon. Cim dal tim vice uvazuju nad Carl zeiss, sice dvojnasobek penez a manual, ale zase nic lepsiho budu tezko hledat. No a nebo to ted resim tak ze fotim na analog na Zuiko 50/1.4 ;)
Sigma 50/1.4 je při menším clonění ostřejší než Zeiss Planar 50/1.4 (ať už starý, nebo nový)
mimochodem, pokud je přípustný extrém, pak: http://4um.overclocking.cz/showthrea...138#post918138 :-)