Notebook - student architektury
Zdravím,
dostal jsem od známého poměrně obtížný úkol vybrat notebook pro jeho syna, který nastupuje v září na architekturu na ČVUT.
Požadavky:
- dedikovaná grafika (bude modelovat v 3D)
- co nejlepší šasi v dané kategorii, viz cena níže (notebook se bude asi častěji vozit)
- cena 15000Kč (+- 1000Kč), nelze investovat do dražších periferií atd., vše by měl zvládnout notebook - zamýšlel jsem displej s lepším rozlišením, ale v této cenové kategorii se moc vybírat nedá
Předběžně jsem vybral Lenovo Thinkpad SL510 (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77553), což už je na horní cenové hranici, máte někdo s tímto modelem zkušenosti, co se týče třeba tuhosti šasi atd.? Parametry jsou za danou cenu asi nejlepší, co jsem našel.
Popřípadě radši vybrat něco staršího a lepšího (třeba Dell D820)?
Díky za tipy :)
Re: Notebook - student architektury
D820 je dobra volba, mame v praci...
Nejdulezitejci pro CAD je krom vykonu (C2D staci) displej a RAM.
510tku som nevidel, 410tka je ale vo svojej triede velmi dobra. Za danu cenu pri poziadavke dedikovanej grafiky to ale nikdy nebude ziadne velke terno - starsi notas by som kupil iba v tom pripade, ze bude mat 18-24 mesiacov zaruky
otázka, jestli je dedikovaná grafika opravdu tak potřebná - mluvil o rhinocerosu a prej možná i 3ds max, tak jsem usoudil, že pro nějakej svižnější pohyb by se hodila, ale klidně mě vyveďte z omylu :)
ad ram, budou určitě 3 nebo 4GB, takže tam bych problém neviděl, jedinej problém bude s displejem
Jinak ta záruka souhlasim, s nějakým půlrokem atd. by to bylo velký riziko..
Na serioznu pracu je aj tak potreba externy displej - casom k tomu urcite dospeje. Nejaka 23ka za 3k bohate postaci.
Citace:
Původně odeslal
malda
otázka, jestli je dedikovaná grafika opravdu tak potřebná - mluvil o rhinocerosu a prej možná i 3ds max, tak jsem usoudil, že pro nějakej svižnější pohyb by se hodila, ale klidně mě vyveďte z omylu :)
ad ram, budou určitě 3 nebo 4GB, takže tam bych problém neviděl, jedinej problém bude s displejem
Jinak ta záruka souhlasim, s nějakým půlrokem atd. by to bylo velký riziko..
No takto , ked ani v jednom z tych softov nikdy pred tym troska solidnejsie nerobil, IMHO to je plus-minus jedno. Nemyslim, ze budu robit AZ take strasne modely, aby to malo nejaky razantnejsi vplyv. Plus ak beries 3-4GB RAM, tak to tiez nie je nic moc na solidnu robotu v 3D (ale ani nikto nepredpoklada ze tam budu nejako strasno krutohusto drvit to 3D, co si budeme nahovarat.). Relativne dlhu dobu som na mojom workstatione pouzival teraz uz zaloznu GF 9400 a nejako som si nestazoval. To co sekalo vo viewportoch na 9400 GT seka aj na HD 5850. :mweheh: A vdaka kvalitnemu viewportu v Max-e sekaju uz 3 boxy :D :D :D :D
edit: TL ; DR verzia - podla mna sa na 3D vobec nedrz ako smerodajny ukazovatel. Doteraz som nenasiel ziaden notebook, ktory by vysuploval realny workstation.
edit2: ako uz MadCap pisal, ten externy display bude proste treba. Ked v Autocade rozlozis vsetky mozne a nemozne listy, v nejakom tom 3D software modelovacie, texturovacie panely, object manager, nedajboze curve editor, tak snad aj jeden externy display je malo.
Bc.Arch. lze zvládnout i na stroji celeron1,4GHz/512MB ram/integrovaná Ati RS200/1280*800LCD... ;)
osobně bych se spíše než po nových kouscích podíval po zánovních po bazarech/aukcích, stroje jako dell d630, lenovo t61 apod budou myslim vhodnější na přenášení - a výkon bude dostačovat, žádné hrůzy se na Bc nedělají, a na Ing si stejně pořídí nový ntb
Citace:
Původně odeslal
berraneck
Bc.Arch. lze zvládnout i na stroji celeron1,4GHz/512MB ram/integrovaná Ati RS200/1280*800LCD... ;)
osobně bych se spíše než po nových kouscích podíval po zánovních po bazarech/aukcích, stroje jako dell d630, lenovo t61 apod budou myslim vhodnější na přenášení - a výkon bude dostačovat, žádné hrůzy se na Bc nedělají, a na Ing si stejně pořídí nový ntb
Presne tak, na 2d to staci a co se delaji 3d vizualzace tak to neni nic narocneho. Ala na druhou stranu pokud bede chtit delat nejake souteze, tak tam uz ty modely a vizualizace jsou o necem jinem. Jinak na notes bych urco poridil nejaky SSD, prace s Photoshopem je hned o neco radostnejsi....
Citace:
Původně odeslal
-- Charlie --
...bych urco poridil nejaky SSD, prace s Photoshopem je hned o neco radostnejsi....
Nebo to vyřešit prostřednictvím RAMdisku, to je teprv něco. Ale dostatek RAM (4 GB?) by v tom případě byl nutností...
4 GB u DELLu D620/630 není problém. A s dedikovaným Quadrem se dají sehnat i pod 10 tisíc, k tomu vyměnit disk za větší a rychlejší, doplnit RAM a v limitu zbyde i na to externí LCD, klávesnici a myš. :-)