Re: BIOS prestal videt HD
Vzhledem k symptomům disk asi fyzicky v pořádku nebude (cvakatůra nikdy nevěští nic dobrého) a se 160GB diskem se už bohužel nemá cenu patlat (pokud není ultratichý a ultrarychlý). Na skladování dat je malý a pro účely na které postačuje takový disk většinou postačuje i menší. Být to WD, Seagate nebo Hitachi, doporučil bych před vyhozením diagnostiku výrobce.
No ono to je relativni, jestli ma cenu se patlat nebo ne, jestli je na skladovani dat maly ci nikoliv. Kdyznekdo potrebuje na co nejmensim prostoru archivovat co nejvic ceovecernich filmu nebo hudebni archiv hodny velkych rozhlasovych stanic, pak je to kapacita vskutku skrovna. Na druhou stranu ja sice filmy nesbiram, takze opravdu je v soucasnosti tech 160 G velky kus nad moji nutnou potrebou, dostatek volneho vzduchu k dychani ale neskodi nikdy. A kdyz povazim, ze delam s W98(SE), tak je to prece jen 30G nad tim, co tenhle system bez pridavnych opatreni umi. Navic myslim, ze kdybys potrebohal uskladnit dejme tomu 10G a nekdoti na to nabid za stejnou cenu 40-ku nebo 160ku, myslim ze by ti cislo 160 taky bylo sympatictejsi ;).
Navic, dnes pro me disky tehle dimenzi (obzvlast do 80G) diky bohu nejsou problem, ale jeste v tomhle stoleti jsem se nekolik let musel krcit na 2 HDckach à 2,5 GB (jak jsem byl tenkrat zoufalej, kdyz jsem se dovedel, ze kamarad vyhodil 486-kovej komp, v kterym byl ale disk 8G:p), takze o to vic si dnes takovyhle veci vazim; jak se rika, kdo si neceni koruny, nema hodnotu halere;) :D.
Ale fakt je, ze se mi s ni uz skutecne nechtelo patlat, obzvlast kdyz bylo bez pochyb, ze nani urcity defekt je, ktery bych moh definitivne vyeliminovat jedine LL-formatem, na ktery momentalne nejsem zarizen. Ten disk sice ultratichy byl, ultrarychly v ramci moznosti PATA-napojeni, ale uz tu z nej mam 2 kulata zrcatka:D:, takze prinejmensim v tomhle pripade uz neni co resit. Kazdopadne diky:).
v MBR prece muze byt cokoliv, ale na to jestli BIOS vidi disk nebo ne to nemuze mit vliv. MBR se nacita az PO BIOSu
Mikus - jinak to není o tom, že bych si nevážil starších disků (samotnému mi routery jedou na starých WDčkách, v jednom je 850 MB z ledna 1996 - můj vůbec první vlastní disk, v druhém 6,4 GB; v záloze mám 2,5 a 8GB WDčka s identickou kopií pro případ jejich smrti, to už ale nejspíš budu měnit za 2GB CF karty z fotoaparátu, pokud klesne jejich spolehlivost na fotografie.
Disk, který nedokáže ani naběhnout a jen cvaká až na vzácné výjimky (špatný kontakt konektorů nebo propojení elektroniky a hlav) je neopravitelný (firmy na záchranu dat v těchto případech mění hlavy a elektroniku za jiné ze stejného typu -> obětují dva disky a zálohu udělají jinam.