Mam ventilator zboku (nejspis na 12V). Chtel bych snizit jeho otacky asi na polovinu pridanim odporu ale nevim presne jaky odpor bych mel koupit a jak presne ho zapojit (na ktery drat) abych neco neodkouril.
Moc diky za maly tip.
S pozdravem Geox
Printable View
Mam ventilator zboku (nejspis na 12V). Chtel bych snizit jeho otacky asi na polovinu pridanim odporu ale nevim presne jaky odpor bych mel koupit a jak presne ho zapojit (na ktery drat) abych neco neodkouril.
Moc diky za maly tip.
S pozdravem Geox
Kup si trimer 2k2 a prestrihni cerveny drot a zapoj strednu nozicku a jednu krajnu na tie volne konce cerveneho kablika. A potom si nareguluj otacky ako chces.
mozes ho aj prepojit na 7V, co sposobi zhruba polovicne otacky a je to jednoduchsie (cerveny do zlteho, cierny do cerveneho keby si nevedel :arrow: ;D )Citace:
Původně odeslal geox
MadCap
jj, doporucuju tech 7V, je to vetsinou ideal..
Kdyz odpor, tak asi 30 - 70 Ohmu, aspon tak to mam ja..
Ale nevyhodou je ze ti mozna nebude fungovat mereni otacek, ale to jen z velkym odporem.
Ja mam 43 Ohmu obyc(ne vykonovy, pac sem je nakrad:) a vetsina ventilatoru na kterejch to mam, tak ma kolem 6-7 Voltu. A dokonce mi funguje i mereni otacek(na K7S5AL)
Udelal sem si 2 propojky, jednu 43 Ohm, druhou kolem 55, presne nevim. daji se pouzit na jakejkoli vetrak s klacickym 3-pin konetorem.
Je to docela pohodovy, ale takova propojka s trimerem by byla lepsi :wink:
Ja som kúpil 33Ohmové a 47Ohmové odpory 2Watové. Každý po cca 6SK kus...
Tie 47čky som dal do série (pre istotu) a zapojil na jeden káblik napájania. Žiadne pájkovanie, len som to skrútil do pletenky a zaizoloval... A bolo...
Vyberaj podľa watáže ventilátora - malo by to tam byť napísané...
Kua s tým trimrom 2k2 toho moc nenareguluje.... :arrow: akurát tak ventilátor zhúkne na konci dráhy-ak trimer nezhorí :wink:Citace:
Původně odeslal Toxic
Keď už regulovať, tak niečo do hodnoty max. 100R-150R (najlepšie drotený potenciometer).
Ja mám 47R a v pohode.....
Ja to tak mam a nevidim tam problem.Citace:
Původně odeslal Jendo
Zenerove diody rulezzzzzzzz (napr. 5W-3,9V; 5W-4,7V)
Ale musíš jim dát do série odpor. takže to je celkem fuk...Citace:
Původně odeslal .:::iGor:::.
...a to uz z akeho dovodu ???Citace:
Původně odeslal Marty
...ze ich pouzivam pekne dlho a nikdy som tam nedaval do serie ziadny odpor :!:
Protože by to vůbec nefungovalo. Ovšem když jí dáš do série, tak to je jiná :) Mně to nenapadlo, já myslel že ji dáváš paralelně s větrákem.Citace:
Původně odeslal .:::iGor:::.
Jo, v tom případě to je lepší než pitomej odpor, kde musíš počítat úbytek napětí... prostě k větráku jen 4,7V zenerku do série a na větráku bude 12-4,7V :)
...jj, ja to tvrdim uz dlho, ze pouzivanie zeneriek je lepsie ako pouzivanie odporov :!: ;DCitace:
Původně odeslal Marty
...a nikdy sa ti nestane, zeby sa ti neroztocil luftak ;D