-
SW Licencie
Takze dufam ze tu mame nejakych odbornikov na licencie SW.
Situacia je taka, ze momentalne moj pracovny SW mi poskytol ex-zamestnavatel - Volajme to firma A (poslal HW kluce kde bolo treba, seriove cisla, pripadne exportol licenciu z mojho byvaleho workstationu)
Vsetko je super, pokial robim iba pre neho, kedze vsetky licencie su nakupene na firmu A. (obstojim s tym, ze mi zadavatel poskytol komplet vybavu na vytvorenie produktu)
Problem nastava - moja firma (volajme ju firma B) by rada ale robila aj pre inych klientov ako iba pre firmu A. Firme A to nevadi, ak by som ich SW pouzival aj pre inych klientov. Je to "s kostolnym poriadkom"? Ako sukromnej osobe mi to bolo v podstate fuk, ale pokuty pre pravnicke osoby su uz o kusok masnejsie a tam mam bobka, ak by prisla nejaka kontrola.
-
Re: SW Licencie
IMHO to je v pořádku, pokud s tím majitel SW souhlasí. Ještě bych si to ověřil v licenční smlouvě nebo u zastoupení výrobce, ale nečekal bych tu žádnou zradu.
Pokud to chceš mít jo posichrovaný, můžeš si s firmou A sepsat něco jako smlouvu o pronájmu SW apod.
-
Oceňuji, že to licencování vůbec řešíš. Protože jsem konkrétní licenční ujednání nečetl, tak mohu pouze odhadovat… a odhaduji, že to v pořádku rozhodně není. Předpokládám, že SW není výrobkem firmy A, ale firma A jej má pouze koupený. A proč si to myslím?
Rozděl ty dva případy. Pracuješ pro firmu A jako zaměstnanec nebo kontraktor za použití jejích nástrojů a pracuješ pro tvoji firmu B za použití cizího nástroje. Podívej se na to tak jako by si firmu A vůbec neznal a pouze měl její licenční klíče (jako když to najdeš na warez serverech). Používáš tak licenci někoho jiného a to není určitě v pořádku.
Souhlas firmy A ani smlouva o pronájmu SW s firmou A imho vůbec nepomůže, protože právě tohle obvykle licenční podmínky sw jasně vylučují (obvyklá formulace o zákazu šíření a pronájmu podobně jako u videokazet). Firma A (pokud dobře odhaduji) totiž není vlastníkem SW, ale má pouze licenci (tj. sw v pronájmu) a vlastníkem je výrobce.
Ledaže by to byl SW na zakázku, nebo licenční podmínky stanovili nějak jinak . Já mám na mysli obvyklý krabicový software.
Asi ti nezbude nic jiného, než požádat o vyjádření nebo souhlas přímo výrobce.
Ovšem nejsem ani právník ani znalec a rád bych se mýlil.
-
Pokud je mi znamo, tak toto jednani je podle zakona mozne, tudiz pripadne licencni ujednani v tomto ohledu neplati. V principu uzivas tu licenci jmenem jejiho vlastnika a tudiz "jako by ji uzival vlastnik sam". Je to obdobne, jako kdyz ma firma dcery a nakupuje licence centralne. Technicky jsou dcery samostatne subjekty, maji vlastni IC ... .
Je irelevantni komu je vysledek prace urcen.
Je to zhruba stejne, jako kdyby dodavatel chtel, aby si kazdy zamestnanec koupil svoji licenci, protoze jemu ji neprodal, prodal ji preci firme.