vadne sektory po naklonovani disku na jiny disk?
Mám tu jeden starý notebook, který má vadné sektory na disku - asi tak mega vadných sektorů na 80 GB disku Seagate Momentus 5400.3.
Snažím se udělat image celého disku a ten obnovit na novém disku Seagate Momentus 7200.4 320GB HDD. Používám na to bootovatelné CD Acronis TrueImage. Samotná záloha i obnovení byly v pohodě (pouze s tím, že musel kopírovat sector by sector).
Ale po spuštění Windows XP z nového disku mi stále hlásí vadné sektory. Nechal jsem oba oddíly (C a D) proběhnout pomocí CHKDSK /R, ale vadné sektory hlásí pořád. To je přece nesmysl, musí mít někde poznamenané, že tam jsou vadné sektory a tento záznam o vadných sektorech bych potřeboval nějak zrušit. Co s tím?
Re: vadne sektory po naklonovani disku na jiny disk?
Pokud jsi kopíroval sektor po sektoru, tak to je blby, překopírovaly se i nepřesunutelné značky NTFS filesystemu ($BadClus nebo tak nějak je to tam pojmenovany) o tom, že ten a ten sektor je vadnej. Řešení by mělo spočívat v přesunu dat na jiný disk, nový formát tohoto disku a natlačení dat zpět.
No ale Acronis to nechtel udelat jinak nez sector by sector.
Data z D: muzu zkopirovat na externi disk, ale jak presunu systemovy disk C:?
PS: Od Win Vista lze pouzit CHKDSK /B, ale to v XP nejde.
Citace:
Původně odeslal
howard
Data z D: muzu zkopirovat na externi disk, ale jak presunu systemovy disk C:?
Třeba pod nějakym live distrem Linuxu... Pak přesuneš zpět na disk, načteš instalačku Windows a v konzoli pro zotavení obnovíš zavaděč (fixmbr, fixboot, bootcfg).
Jednoduse zkopirovat C: i D: na externi disk z vadneho disku, pote na novem disku udelat nove oddily stejne jako na starem, zkopirovat vse zpatky a z CD XP obnovit zavadec? A to bude fungovat?
Ale asi se nezkopiruji treba opravneni NTFS. A predpokladam, ze hiberfil.sys a pagefile.sys kopirovat nemusim.
Citace:
Původně odeslal
howard
Jednoduse zkopirovat C: i D: na externi disk z vadneho disku
Osobně bych to na ten ext. disk překopíroval z toho dobryho disku - nikdy nevíš, jestli ten vadnej nebude mít stav ještě horší...
Citace:
Původně odeslal
howard
udelat nove oddily stejne jako na starem
Ani nemusí mít stejnou velikost... Hlavně jde o to, ať se to naformátuje a ztratí se z NTFS záznam o tom bad sektoru na úrovni filesystemu.
Citace:
Původně odeslal
howard
A to bude fungovat?
Ano, vždy mi to tak fungovalo.
Citace:
Původně odeslal
howard
Ale asi se nezkopiruji treba opravneni NTFS.
To netuším; Total Commander umožňuje zkopírování i s oprávněními, ale jak to leze a neleze pod nějakým live Linuxem...? Kdo ví...
Citace:
Původně odeslal
howard
A predpokladam, ze hiberfil.sys a pagefile.sys kopirovat nemusim.
Samozřejmě, to se pak vytvoří samo znovu.
To je úžasné ;-), to ani nemusím kopírovat na externí disk, ale na tom novém udělám na konci třeba 100 GB oddíl, podadresáře C a D a tam to překopíruju. Původní oddíly zlikviduju a vytvořím znova. Poté překopíruju data zpět na nové oddíly a ten 100 GB oddíl zruším a rozšířím D o volné místo.
Asi to udělám v GParted LiveCD. Doufám, že u tohoto disku nemusím řešit zarování oddílů na 4K.
Ale ještě naposled zkusím, jestli by Acronis TrueImage přece jen neudělal kopii bez 'sector by sector'.
Citace:
Původně odeslal
howard
Doufám, že u tohoto disku nemusím řešit zarování oddílů na 4K.
320 GB Seagate, tam se nic takovyho řešit nemusí.
Akorát si nejsem jist, jestli bootcfg umí vyhledat instalaci Windows i v podsložce na druhym oddílu. První oddíl a složka s Win hned v kořenovym adresáři je 100% jistota; stejně ti na ten první oddíl půjde zavaděč, boot.ini a takovy věci.
Udelal jsem chkdsk /r c: a d: a jeste jednou obraz spatnyho disku s nezatrzenym checkboxem 'sector by sector', ale Acronis mi vynadal a stejne si ho zapnul :-), alespon pri vytvareni image nenadaval, ze jsou chyby na disku, ten chkdsk zrejme tedy oznacil nove vadne sektory.
Restornul jsem to opet na novy disk a samozrejme vadne sektory tam jsou oznacene stale. Takze ted mam nahozeny GParted Live CD, vytvoril jsem na konci disku oddily pro zalohu C i D, nyni v Midnight Commanderu kopiruju data. Pote zkontroluju, jestli se spravne zkopirovaly nazvy s diakritikou, pokud ne, zkopiruju to znova v Mini Windows XP z Hiren's Boot CD. Pak necham naformatovat oddily C a D, data ze zalozniho C zkopiruju na orig C, data na zaloznim D necham a spojim oddily do jednoho velkeho D. Pak tedy udelam fixmbr a fixboot. A da-li redmondsky buh, bude to fungovat :)
S diakritikou jsem pod Linuxem problémy neměl ani x let zpět na SLAXu, takže to by mělo být OK.
Mini Windows XP by to možná mohly umět zkopírovat i s NTFS právy, doporučuju vyzkoušet.
A k fixmbr a fixboot nezapomeň na bootcfg /rebuild (vyhledá existující instalaci a vytvoří jí záznam v boot.ini)
Tak jsem zadne fixmbr ani fixboot ani bootcfg delat nemusel, Acronis vlastne obnovil i MBR a na C: se stale nachazi boot.ini. Windows normalne startuje, akorat si vymohl chkdsk pri startu. Problemy s cestinou jsem take nezjistil. Ale Avast nahlasil chybne cislo licence a v nabidce start mam temer vsechno oznacene jako nove programy. Doufam, ze to jsou jedine problemy.
PS: Dik moc za rady.
PS2: Kdybych byval instaloval novy Windows a prekopiroval data ze stareho disku pres exterak, mel bych to hotove 5x driv, ale zase bych nenabyl tyto zajimave zkusenosti :-)
PS3: GParted Live CD rulez!