Výběr externího USB HDD 2,5" 500GB
Vybírám nový externí disk a po dnešním docela dlouhým pročítání a zjišťování co by bylo tak nejlepšího jsem stále na váškách co vybrat, proto budu rád když mi napíšete svoje názory, nápady a zkušenosti.
Požadavky:
- externí HDD 2,5" s USB 2.0
- velikosti +-500GB
- cena pokud možno co nejnižší (něco s dobrým poměrem cena za 1GB, odolnost/kvalita, záruka)
- dost často někam disk tahám (tohle bude už můj třetí), takže vždycky bojuju s kabelem, nejradši bych aby byl částečně nějak integrován či chráněn při transportu...
- aby se mi vzhledově líbil
Moje dosavadní varianty:
1) Zvlášť rámeček a zvlášť disk - výpišu jednotlivé + a - co mi z toho vyšlo:
+ někde jsem četl, že prej do "hotových řešení" dávají horší kusy HDD, který dříve odchází (ale jestli je to pravda těžko říct), takže by toto řešení bylo "trvanlivější"
+ většinou může být i delší konečná záruka (rámeček cca 2-3 roky, HDD 3-5 let)
+ možnost dát disk do notebooku, PC,...
+ vybrat si konkrétní kus HDD a rámečku podle vkusu, hlavně u HDD vybrat rychlejší řešení...
+ lepší záloha dat v případě nějakého problému
+ z řešení co jsem vybral je to cca o 3 stovky levnější řešení.
- nejsou outdorové BOXy (myšleno aby to mohlo konkurovat ve stejné cenové relaci)
- horší odolnost (znovu myšleno vzhledem k tomu jaké kusy porovnávám)
- případná nekompatibilita BOXu a HDD
- zdlouhavější zjištování příčiny při možném problém (delší reklamace atd)
- celková hmotnost tohoto spojení
Z BOXů mě nejvíce zaujaly tyto 2:
a) AXAGO - EE25-X1 USB2.0 - SATA 2.5" externí box
http://www.axago.eu/rs/eshop_zbozi/u...X1-all-600.jpg
b) LC POWER EH-25BSII box pro 2,5 HDD SATA USB 2.0 Black
http://www.asus.cd/obrazky/416509/lc...k-original.jpg
Ohledně disku mi vyšlo z testů téměř jednoznačně: WD SCORPIO BLUE WD5000BEVT 500GB SATA/300 8MB cache, 2.5" (viděl jsem i variantu s AF - ale tam se trochu bojim jak by to komunikovalo se staršíma XPčkama)
CENA této varinaty vychází cca 1800Kč
2) Koupit komplet externí disk - zaměřil jsem se nějaký odolnější provední:
Zaměřil jsem se na model od A-DATA SH93 který se dělá ve velikostech 320-500-640GB
http://www.sexygadgets.net/wp-conten...esistant-1.jpg
VIDEA:
PŘEDSTAVENÍ: http://www.tweaktown.com/reviews/301...iew/index.html
EXTRÉMNÍ TESTY:
http://www.youtube.com/watch?v=zWV3JomCB9k
http://www.youtube.com/watch?v=Mkpd3...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vGjy5...eature=related
+ Super kvalita a outdorové vlastnosti (voda, nárazy, prach...)
+ Pěkný vzhled a gumové tělo
+ Záruka 3 roky
+ kompatibilita zaručena i s 98čkama...
+ teoreticky rychlejší řešení záruky
- rychlost a kvalita použitého HDD?
- nemožnost si vybrat svuj model konkrétního HDD
- je o něco dražší než předchozí varianta
CENA:
500GB cca 2100Kč
640GB cca 2400Kč
Díky za postřehy :-)
Re: Výběr externího USB HDD 2,5" 500GB
Jen malá poznámečka - vzhledem k tomu, jak pomalé je USB 2.0, je vcelku nesmyslné řešit rychlost disku. I nejpomalejší dnešní 2,5' disky jsou v burstu vysoko nad praktickou rychlostí USB. Jedině že bys snad mířil na 3.0 ...
ANi špičkovej seek time tě vzhledem k frekvenci USB (což je standardně 125Hz) zas tak nevytrhne.
Ano to máš pravdu, sice o tom v podvědomí vím, ale v zápalu sledování "čísel" jsem to trochu vypustil... :-)
Kdyžtak všichni co to tady budou číst, tak mi kdyžtak alespoň napište co by jste vybrali vy z těchto možností...Díky
Tvoje požadavky nejsou vůbec jasné:
- externí HDD 2,5" s USB 2.0 + velikosti +-500GB
Splněno u obou variant
- cena pokud možno co nejnižší (něco s dobrým poměrem cena za 1GB, odolnost/kvalita, záruka)
U standardních disků jsou ceny srovnatelné, u odolných si člověk připlatí. U nákupu hdd zvlášť si můžeš vybrat značku, které věříš více (ale ani to Ti nezajistí, že se disk nepos...)
- aby se mi vzhledově líbil
Čistě individuální věc.
- dost často někam disk tahám (tohle bude už můj třetí), takže vždycky bojuju s kabelem, nejradši bych aby byl částečně nějak integrován či chráněn při transportu...
A to je věc, kterou musíš popsat víc. Jak taháš? Autem, na kole, v batohu,... Záleží, jak se k tomu člověk chová. Já s tímhle neměl problém ani u věcí, které byly popsány jako málo odolné. Chceš nosit disk v obalu nebo ne? Pokud ano, vyber si takový, kam schováš i kabel. Pokud ne, je nutné vybrat disk s dobrou povrchovou úpravou (nové lesklé wd 2,5" člověk podře už i pohledem) a integrací kabelu (významně Ti to zúží okruh pro další výběr).
Zkušenosti můj wd (preferovaná značka pro hdd) ve spojení s eee S101 vydržel ranní rosu na výletech i norské hory. To ale neznamená, že přežije pád za chodu z domacího stolu, že...
Kombinací boxu a disku získáš větší kontrolu nad vybranými věcmi, při reklamaci disku můžeš reklamovaný disk nahradit novým (prozatimním). U nákupu all-in-one zase je předpoklad, že výrobce přemýšlel o odolnosti komplexně. Pokud bych měl volit osobně, pro normální použití (včetně běžné turistiky) bych volil 2,5" wd a polstrované pouzdro. Pokud bych šel do extrému (zejm. větší vlhkost či potřeba velké odolnosti k nárazům), podíval bych se na speciální sety a k tomu opět polstrované pouzdro. A-data na těch videích je sympatický, ale polož si otázku, zda jeho vlastnosti využiješ. Jak říkám, běžné použití vždy ustál i obyčejný přenosný disk (zkušenosti 2,5" i 3,5" - all-in-one i box a disk) a do opravdového extrému z dostupných věcí bych volil třeba flashku ve vysoce odolném provedení.
Poznámka na závěr: za extrém se dá považovat i zacházení ze stran některých uživatelů v domácím či pracovním prostředí...
Má cenu kupovat neco jineho?
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4007H24A1TUVEZ
rychlosti by měli být stejné ne...
Mám přesně ten model a nemám s ním žádný problém (integrovaný kablík je fakt fajn nápad :) ). Aktuálně ho nemám u sebe, ale pokud bys měl zájem, můžu ti příští týden udělat nějakou základní diagnostiku.
Nie je to v pôvodnej požiadavke, ale nebolo by už lepšie kúpiť rovno ext disk s USB 3.0? Cenový rozdiel je malý a do budúcna určite sa oplatí investovať, lebo pri kúpe ďalšieho PC/NTB je už predpoklad že USB3.0 na ňom bude.
FYI, vyberam momentalne zlahka externy 2,5" (USB 2.0) pre DVB-S receiver na nahravanie a zistil som, ze je dolezity parameter aj spotreba. Tak len odporucam dat pozor aj na to, aby ti ten disk behal bez externeho napajania vsade kde budes potrebovat. Niektore disky ani nemaju moznost externeho napajania, inde sa to da opinkat napojenim na 2 USB porty cez specialny kablik. Mne takto napr. nechodil nejaky WD 250 GB USB 2.0 na analogovom HDD rec. ale tam skor podozrievam, ze standard nedodrzal Samsung na HDD rec aj ked mal nalepku USB 2.0. Este som to planoval skusit cez aktivny USB HUB ale nejak som nato zabudol a rekorder mi nedavno umrel.
Skratka, nemoze pri USB 3.0 nastat problem, ze zariadenie bude mat odber medzi 500 a 900 mA a teda USB 2.0 port, ktory ma max. 500mA to neutiahne? Viem, ze USB 3.0 zariadenie ma byt kompatibilne s USB 2.0 portom ale naco je potom zvysena specifikacia az na 900 mA u USB 3.0?
Nechcem zneuzivat toto vlakno (dufam, ze sa zakladatel nebude hnevat) ale zakladat nove na tuto temu je asi zbytocne. Uvitam pripadne skusenosti a odporucania na externe 2,5" USB 2.0 disky s co najnizsou spotrebou (250-1000 GB).
Docela by me zajimalo jak je na tom USB 3.0, ale s 2.0 me ani tak netrapi max sekvencni rychlost, ale naprosto tragicka pristupova doba (IOPS).
Spustit z takoveho disku virtualni masinu je vicemene nemyslitelne.
Pro me v soucasne dobe zustava jasnym vitezem kombinace USB 2.0+eSATA (idealne disk v ramecku, ale neni nutnosti), kde mam k dispozici maximalni rychlost i kompatibilitu.
Navic eSATA port je uz docela rozsireny, na rozdil od USB 3.0
Ve specialnich zarizenich to bude jiny kafe, ale na beznych PC/noteboocich mi vzdy na napajeni stacilo jedno USB - vyjma prednich USB portu (ac dodany je kablik s napajenim na dve USB) i s 500GB 7200RPM diskem Seagate.
Vzhledem k cene takoveho ramecku kolem 600Kc s DPH, je pro me argument ze za 2 roky bude rozsirenejsi USB 3.0 dost mimo, bude-li to treba i pravda, ramecek proste vyhodim.
Jedina skoda je absence kombinovaneho eSATA+USB napajeni kabliku, kteryzto port uz je take docela rozsireny, nevidel nekdo takovy prodavat?