ochrana proti nechtěnému smazání složek/souborů
Jaká je jednoduchá a efektivní možnost zabezpečení souborů a složek proti nechtěnému smazání? Mám doma pár začátečníků s pc a dějí se někdy šílené věci. Když pominu koš a mám jeden účet na pc, je nějaká možnost mít soubory a složky jenom pro čtení? Děkuji
Re: ochrana proti nechtěnému smazání složek/souborů
Citace:
Původně odeslal
Polosaty
Jaká je jednoduchá a efektivní možnost zabezpečení souborů a složek proti nechtěnému smazání? Mám doma pár začátečníků s pc a dějí se někdy šílené věci. Když pominu koš a mám jeden účet na pc, je nějaká možnost mít soubory a složky jenom pro čtení? Děkuji
Mas na mysli systemove soubory nebo soubory uzivatele. Pokud bude mit kazdy svuj profil, tak na NTFS bude mit pristup pouze ke svym souborum, pokud nenastavis jinak.
Citace:
Původně odeslal
Geeker
Pokud bude mit kazdy svuj profil, tak na NTFS bude mit pristup pouze ke svym souborum, pokud nenastavis jinak.
Ne, tohle se musí nastavit, v defaultu toho lze i s obyčejným user profilem napáchat docela dost. Nicméně ochrání to v defaultu systémové soubory a profilové složky ostatních uživatelů, to jo.
Každopádně bych se taky přikláněl k vytvoření jednotlivých uživatelských účtů + vytvoření offline zálohy těch opravdu důležitých věcí, děti a BFU dokážou zformátovat disk ani nemrkneš :-D.
Mám na mysli normální soubory - word, mp3, videa, hry atd.
To je jedno co je to za soubory, rozhodující je v jakejch složkách jsou a jak jsou nastavený práva. Taky je velkej rozdíl jestli tam máš XP nebo něco novějšího.
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
To je jedno co je to za soubory, rozhodující je v jakejch složkách jsou a jak jsou nastavený práva. Taky je velkej rozdíl jestli tam máš XP nebo něco novějšího.
Mám win 7 64-bit ultimate cz. Jakej je rozdíl oproti xp?
Jo a když jsme u těch účtů. Je z hlediska bezpečnosti lepší používat na práci normal. účet než účet uživatele?(win7) Dík
Rozdíl je hlavně v tom že ve Vista a 7 účty s administrátorským oprávněním běžně používají jen user oprávnění,tam kde je potřeba admin ti vyskočí UAC a musíš potvrdit, že například ten soubor z program files chceš opravdu smazat. Druhá věc je, že v XP pod uživatelským účtem spousta programů nefunguje, ve Vista a 7 je těch problémů daleko míň takže lze celkem v pohodě dát ostatním je user účty a nemělo by je to moc omezovat.
Obecně je z hlediska bezpečnosti nejlepší používat takové nastavení, které povoluje to co je potřeba a vše ostatní zakazuje, ale reálně je to vždy o kompromisech.