přístup na Videoserver z internetu
Řeším teď s kamarádem problém s video serverem a přístupem na něj přes webové rozhraní mimo lokální síť.
Zatím je to jen v teoretické hladině, ale brzy přejdeme k instalaci a já chci mít co nejvíce vědomostí aby jsme pak netápali. Předpokladem pro přístup z venčí na nějaké zařízení je veřejná IP adresa. Tu máme zajíšťěnou. Teď mi jde ale o to jak funguje právě tento přístup...zda při přihlašování z jiného PC připojeného na net budu zadávat tu adresu přiřazenou providerem či to bude nějaká složenina z veřejné adresy a adresy samotného video serveru. Má tu někdo zkušenost s podobným projektem? Dle mého to nebude žádný zázrak, ale ještě jsem nedával dokupy žádný vzdálený přístup a tak se ptám jak na to. Díky za každý poznatek.
Re: přístup na Videoserver z internetu
IPv4 je pevne definovana, jako 32 bitu, tam zadnou slozeninu nevymyslis.
Veřejná ip se tak jmenuje právě proto, že je veřejně přístupná z internetu, když ji bude mít server, dostaneš se pomocí ní na server. Zkus trochu víc specifikovat co tě zajímá.
Zajímá mě to z čistě základního hlediska kdy se připojuji "odněkud" na jiné pc (v mém případě videoserver). Co se kde musí nastavit. Na netu jsem si vyhledal, že musí být router v režimu kdy jen překládá moji adresu danému zařízení a nemění jí za svoji...tedy nefunguje jako DHCP server. Alespoň tak jsem to já pochopil. Do video serveru nastavím jako adresu tu moji veřejnou a mělo by to šlapat...tedy dostanu se do něj pomocí zadání mé veřejné adresy. Je to tak?
dhcp server s tim nesouvisi vubec.
verejna ip muze fungovat i jako DNAT - verejnou ip ma ve skutecnosti router a veskerej traffic na onu verejnou ip preposila na tu interni.
nebo je router opravdu jen router (tj. nedela zadny nat) a pak mas verejnou ip uplne bezne ...
a nebo to jde resit portforwardem ...
OK a jak se tedy připojím na dané zařízení za routerem? Čím adresuji že chci právě to konkrétní zařízení? Přeci jen můžu mít na té adrese několik serverů.
Na routeru nastavíš přesměrování portů (směruješ porty veřejné ip na lokální ip jednotlivých strojů). Například zadání věř.ip:80 můžeš posílat na server1, kde běží webserver, a veř.ip:20 a veř.ip:21 nasměruješ jinam, kde poběží ftp.
na te adrese nemuzes mit vic serveru, pokud neprovozujes portforwarding, nebo nejakej loadbalancing.
DNAT ti smeruje jedno vnejsi ip na jedno vnitrni ip. nic vic, nic min.
pocitam ze ti jde o webovek pristup, takze pokud to budes mit za NATem, jako ze vypada ze jo, tak se na to dostanes nejako takto: http://1.2.3.4:port/ kde 1.2.3.4 je verejna IP adresa a port je port, kterej mas forwardlej na routeru. Pokud si nechces pamatovat cisla, tak muzes pouzivat jmeno a to bud z nejaky free dns sluzby nebo si registrovat vlastni.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
pocitam ze ti jde o webovek pristup, takze pokud to budes mit za NATem, jako ze vypada ze jo, tak se na to dostanes nejako takto:
http://1.2.3.4:port/ kde 1.2.3.4 je verejna IP adresa a port je port, kterej mas forwardlej na routeru. Pokud si nechces pamatovat cisla, tak muzes pouzivat jmeno a to bud z nejaky free dns sluzby nebo si registrovat vlastni.
Paráda...tohle jsem potřeboval vědět. Adresuje se tedy porty. Všem K+ a mé díky
Inteligentní videoservery ti umožní i nastavit port, na kterém ti pak umožní video sledovat z vnitřní i vnější sítě. Pak těch serverů můžeš mít víc a jen si musíš správně nastavit forwardování portů.