Re: Debian na Sun Blade 100
http://dri.freedesktop.org/wiki/ATIMach64
Bude to trochu orisek, obecne podpora pro velmi stary HW se dropuje z poslednich nekolik releasu xorg.
V drm stromu je k dispozici pouze mach64 header, kdo vi, co ho ted vubec pouziva. V mesa je koukam mach64 dri modul povoleny by default. Takze uz ti schazi jen drm modul v kernelu.
Je docela mozne, ze na Sparcu bude podpora zakazana, ze to neni dodelane. Precejen ten Solaris se na takovou masinu hodi vic.
Vďaka. Tú stránku som aj pozeral, ale veľmi mi to nepomohlo. Neviem ako ďalej a neviem ako zohnať ten drm modul, natoľko sa v problematike nevyznám. Nenašiel som ani na nete zmienku, že by to niekto rozbehal.
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Neviem ako ďalej a neviem ako zohnať ten drm modul, natoľko sa v problematike nevyznám.
Neni to jednoduche, muzes si tim lehce znicit distro. A jestlis' jeste nezkousel kompilovat kernel, tak se do toho radeji ani nepoustej :-)
Kernel som kompiloval, na iných distrách, ale nechcem to robiť, chcem používať štandardný kernel z Debianu, aby s tým neboli problémy. Takže ak tomu rozumiem, DRM modul treba do kernelu vkompilovať alebo namiesto toho použiť externý DRI modul.
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Kernel som kompiloval, na iných distrách, ale nechcem to robiť, chcem používať štandardný kernel z Debianu, aby s tým neboli problémy. Takže ak tomu rozumiem, DRM modul treba do kernelu vkompilovať alebo namiesto toho použiť externý DRI modul.
Driv to slo zkompilovat out of tree a zavest moduly rucne nebo zkopirovat do /lib/modules/... Debiani kernel je hodne konzervativni, asi bych to moc necekal. Kazdopadne bez jaderneho drm modulu akceleraci nerozchodis.
http://www.rossbeazley.co.uk/getting...uncategorized/
V repozitari uz zmineny adresar neni, ale muzes pouzit starsi drm tarball (pro 2.6.18 by to nemel byt problem).
Dik, skúsil som ísť podľa tej stránky. Neviem ale kde nájdem ten drm tarball :)
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Dik, skúsil som ísť podľa tej stránky. Neviem ale kde nájdem ten drm tarball :)
Ufff, no idealne ve tvoji distribuci. Viz. http://packages.debian.org/lenny/libdrm2
Nebo tady: http://dri.freedesktop.org/libdrm/
Nebo tady: http://cgit.freedesktop.org/mesa/drm
Rage XL niekde mam a Sparc tiez. Akurat karta je AGP a Sparc ma len PCI sloty... Ale myslim, ze s tym 3D boli nejake problemy aj na i386 - skusim to aspon tam.
1 Příloh-a(y)
Stiahni si odtialto tri patche: http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=32583 a aplikuj na zdrojak jadra (v tomto poradi):
kernel-gpu-drm-mach64.patch
kernel-gpu-drm-mach64-fixes.patch
kernel-gpu-drm-mach64-2.6.31.patch
Na 2.6.33 sa to aplikuje vporiadku az na jeden problem s Makefile. To ignoruj a aplikuj patch z prilohy, ktory to vyriesi (a opravi dalsie dve veci, aby to islo skompilovat).
Na 8MB karte funguje 3D maximalne v rozliseni 1024x768x16b - skusal som len glxgears a tuxracer.
uff, teda musím stiahnuť jadro z kernel.org a skompilovať. a ten patch treba aplikovať po tých troch patchoch?
Kludne mozes pouzit jadro z Debianu (linux-source - v testingu je 2.6.32, v experimental 2.6.33) a kompilovat pomocou make_kpkg.
sakra, nejde mi to opatchovať, prvý patch mi píše
patching file b/drivers/gpu/drm/Kconfig
Hunk #1 FAILED at 122.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file b/drivers/gpu/drm/Kconfig.rej
patching file b/drivers/gpu/drm/mach64/Makefile
patching file b/drivers/gpu/drm/mach64/mach64_dma.c
patching file b/drivers/gpu/drm/mach64/mach64_drm.h
patching file b/drivers/gpu/drm/mach64/mach64_drv.c
patching file b/drivers/gpu/drm/mach64/mach64_drv.h
patching file b/drivers/gpu/drm/mach64/mach64_irq.c
patching file b/drivers/gpu/drm/mach64/mach64_state.c
patching file linux-2.6.31-rc3-git5-mnb1/drivers/gpu/drm/Makefile
Hunk #1 FAILED at 26.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file linux-2.6.31-rc3-git5-mnb1/drivers/gpu/drm/Makefile.rej
a to som si stiahol aj zdrojáky pre 2.6.31
a Rainbow, pozeral som ten dodatočný patch, ale ten vyzerá ako nejaký binárny súbor
Ja to asi vzdávam, kompiloval som to podľa návodu, nevytvorilo mi to žiadny .deb balík. Chcel som si dať nové jadro 2.6.33 z experimental, ktoré vraj obsahuje podporu DRM, ale pre Sparc vôbec nie je v repozitári, pre všetky ostatné architektúry je. Ešte ma napadlo použiť jadro z Ubuntu, ale Ubuntu poslednej verzie vôbec nie je pre Sparc.
Pokud se nepletu, tak psal, ze je tam problem s Makefile, ktery mas ignorovat a aplikovat prilozeny patch :)
no ten patch je zrejme poškodený, lebo mne sa v ňom zobrazujú nejaké divné znaky :)
A co tak pouzit zcat alebo gunzip?
Zaujímavé, keď som to teraz rozbalil, vyzerá to normálne, a keď som to vtedy rozbalil a pozeral doma v Linuxe, boli tam divné znaky
Dal som si dnes experimentálny kernel 2.6.34-1 a rozlíšenie 1024x768, chybové hlásenia sa trochu zmenili, najviac ma zaujalo toto:
[drm] failed to load kernel module "mach64"
(EE) [drm] drmOpen failed.
(EE) MACH64(0): [dri] DRIScreenInit Failed
(II) MACH64(0): Largest offscreen areas (with overlaps):
(II) MACH64(0): 1024 x 3327 rectangle at 0,768
(II) MACH64(0): 512 x 3328 rectangle at 0,768
Takže sa zdá, že už sa o niečo snaží, ale stále to nie je ono. Viem že takéto veci pri starom jadre neboli. Takže čo mi chýba teraz? Skúšal som aj rozlíšenie 800x600, bolo to to isté, len trochu iné čísla.
Taky tu mam jednu masinu, workstation s Ultra SPARC IIi na 440MHz, este sem na ni nemel cas, ale taky tam chci loupnout Debian. Byly nejake zadrhele pri instalaci? Doufam ze psotaci vypalit netinst.iso pro sparc, hodit do mechaniky, nastavit bootovani a preplacnout to. Disk je tam asi 10GB SCSI, grafka ATI Rage 3D Pro Turbo PCI.
Mam Sun Ultra 5, momentalne tam je Gentoo (ale uz som to dlho nemal zapnute). Ziadny zasadny problem by tam nemal byt. Akurat potrebujes dokumentaciu k OBP (firmware), aby si vedel nastavit to bootovanie (a pripadne aj rozlisenie - podla pouziteho monitora).
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Taky tu mam jednu masinu, workstation s Ultra SPARC IIi na 440MHz, este sem na ni nemel cas, ale taky tam chci loupnout Debian. Byly nejake zadrhele pri instalaci? Doufam ze psotaci vypalit netinst.iso pro sparc, hodit do mechaniky, nastavit bootovani a preplacnout to. Disk je tam asi 10GB SCSI, grafka ATI Rage 3D Pro Turbo PCI.
Problémy som s tým mal značné, kým som neskúsil Debian. Dokonca aj s Debianom bol problém, kým som nedal minimálne CD. Normálne veľké CD nešlo nabootovať, tak som to robil cez netinstall. Teraz to ale mám celkom dobre rozbehané až na tú 3D akceleráciu, ktorá mi asi nepôjde. Nejde mi ani Amarok a niektoré veci, ale celkovo ten systém beží, ide trebárs aj OpenOffice, nejaké prehrávače videa (aj keď video seká), ide zvuk. Dokonca sa mi ho asi podarilo aj pretaktovať, predpokladám že na 650 MHz (neviem zistiť v systéme frekvenciu CPU). Pozrel som si na nete konfiguráciu jumperov a systémom pokus-omyl som ich prehadzoval, ale nešlo to ako popisujú na nete. Zakaždým som si pozrel výkon procáku v Boinc manageri a nechal som to tak, kde je výkon najvyšší.