-
Dell 2209WA
Sháněl jsem monitor na multimediální využití s důrazem kladeným na rychlou odezvu, žádný (či nepozorovatelný - pick your choice :) ) input lag a solidní obraz po všech stránkách.
Dostalo se mi nabídky na nový Dell 2209WA (no dobře, týden starý) za 4000,- Kč, jehož jsem po pár desítkách milisekund vyhodnotil jako vhodného kandidáta na moje nové zobrazovadlo.
Vždycky když něco kupuju bez osobní zkušenosti, snažím se na to najít recenze a ideálně ještě nějaké uživatelské názory, postřehy a zkušenosti z reálného provozu. No a jelikož mi vždycky udělá radost, když najdu na nějakém fóru rozumně napsaný příspěvek, rozhodl jsem se, že i já zveřejním svou zkušenost.
Doma jsem doteď měl Samsung 940BW (TN 5ms), v práci LG W2243S (TN 2ms), krátkou zkušenost jsem měl s S-PVA Samsungem 215TW. Porovnávat budu především s mým dosavadním Samsungem 940BW, který znám nejlíp.
Dellácký E-IPS monitor na mě udělal dojem hned po rozbalení, velmi elegantní a střízlivý design, černý monitor s černo-šedostříbrným podstavcem působí opravdu pěkně. Výborně vyřešená je i montáž panelu na stojánek, není potřeba nic šroubovat, mechanismus je čistě nacvakávací s pojistkou. První dojem ze zpracování vynikající, nikde nic nevrže (narozdíl od ostatních monitorů jmenovaných výše) a mechanika stojanu chodí perfektně hladce. Nastavenou pozici stojan bezpečně drží.
Zpracování má u mě monitor za 1. S Dellem zkušenosti mám (desktopy v práci, monitory u zákazníků, notebooky řady XMS, Latitude, Inspiron a Vostro) a tohle je zatím rozhodně jeden z nejpřesvědčivěji zpracovaných výrobků.
Co se týče konektivity, tak z mého pohledu nemám výhrad - potřebuji jen DVI, případně se mi občas hodí D-SUB. Navíc jsem dostal ještě dvě USBčka zboku, těžko říct, jestli je někdy použiju. Naopak jsem rád, že design není zprasený nějakými nesmyslnými reproduktory.
Po zapojení a zapnutí mě monitor potěšil i obrazově. Oproti TN technologii je to výrazný krok kupředu. S názory, že E-IPS je spíš blíž TNku než např. S-IPSku, se rozhodně nemůžu ztotožnit. Barvy, rovnoměrnost podsvícení, kontrast, pozorovací úhly, to všechno je lepší než u TN. Černá sice není tak černá, jak bych si představoval, ale to jsem čekal - není to PVAčko. Na druhou stranu to ale není ani TNko, takže černá je skutečně černější :) Někde jsem četl, že má monitor vysokou hranici nejnižší možné hodnoty brightness - já mám nastaveno brightness i contrast na hodnotě 50 a nemůžu říct, že by mi večer bílá vypalovala oči.
Z pohledu odezvy a input lagu jsem nepozoroval naprosto žádný rozdíl oproti mému dosavadnímu TNku, což mě překvapilo asi nejvíc. Zároveň to byl jeden z parametrů, kterých jsem se nejvíc obával.
Co nám zbývá? Zmíním ještě uživatelsky velmi dobře řešené OSD - někdo u toho opravdu přemýšlel. Jediné, co by se mi ještě hodilo, by bylo jedno tlačítko na rychlé přepínání přednastavených režimů, abych kvůli tomu nemusel procházet menu.
Nic víc už mě teď nenapadá. Celkově mě monitor vážně dost překvapil kvalitou po všech stránkách, s ničím jsem nebyl zklamaný, naopak jsem dostal podstatně víc, než jsem očekával. Nemohu jinak než panel doporučit - přesto si ho raději dojděte prohlédnout. Pro někoho, kdo je zvyklý na zkalibrované obrazovky za 30k to asi nebude žádné terno, ale to snad nikdo soudný za cenu 7k neočekává.
-
Re: Dell 2209WA
LG prodává stejnej monitor (LG W2220P-BF) novej za 5,3k, ten dell byl dobrej dokud nepřišlo to LG, protže je to úplně stejná obrazovka, DELL ji kupuje od LG jen dává svoje šasí a možná i elektroniku, protože obrazově ani chováním jsem mezi monitory nenašel rozdíl.
Jinak souhlas co jsi napsal, až na tu černou, ta je horší i než u TN panelů a to i těch nejlepvnějších, to je jediná nevýhoda E-IPS. Jeden z důvodů proč u těch novejch "cheap" technologií mám radši C-PVA než E-IPS. Kdybych investoval 7k, tak už by spíš než ten Dell stál za úvahu HP (HP ZR22w) je to sice 21,5 a bohužel 1920x1080, ale obrazově je na tom o třídu lépe protože používá H-IPS ne E-IPS.
-
Re: Dell 2209WA
Jak říkám, koupil jsem ho za 4k s tím, že je nový, ale bez záruky. Uvidíme, jestli se mi risk vyplatil - snad neodejde.
Schválně jsem si teď přinesl starou 17" TN z obýváku a černou má lepší ten Dell (a kdyby ta 17" byla stejně velká jako Dell, rozdíl by byl ještě větší).
Škoda, že jsem si můj dosavadní Samsung 940BW odnesl do práce, nemůžu udělat face to face porovnání i s ním. Ty to popisuješ jako totální hrůzu s tím, že monitory za 2.5k
to umí líp, což imho pravda není.
Kdybych kupoval nový monitor, šel bych určitě do toho LG. Za ty peníze je to paráda.