Trafo Notebook - nevadí že běží vkuse ?
Zdravím,
poslední dobou jsem se přistihl, že notebook vůbec nevypínám ani nepřenáším, leží mi na stole, prostě sklopím display, notebook se uspí a opačně. Trafo je tedy skor 7/24 v zásuvce, tak se chci zeptat, jestli ho to moc nepřetěžuje. Můžu tak fungovat dál bez nebezpečí, že mi předčasně odejde, nebo mám notebook pokaždé v noci raději vypnout a trafo vytáhnout ze zásuvky ?
Díky za odpověď.
Notebook je Fujitsu Siemens Esprimo V5505
Re: Trafo Notebook - nevadí že běží vkuse ?
Trafu se nic neděje, spíš baterii to nedělá úplně nejlíp, ale imho to nemá smysl řešit.
Spínaný zdroj by měl AFAIK fungovat podle odběru, takže pokud je NB uspanej, zdroj jede na minimu a pokud výrobce neodflákl např. elyty, na nic by to nemělo mít vliv.
U baterie záleží na tom, jak inteligentní je elektronika, která si hlídá udržovací režim. A jelikož tohle ti nikdo (krom výrobce) neřekne, a baterka stejně za 2-3 roky bude kaput, tak bych se s tím taky nezabýval.
Moj dell XPS 1730 je viac menej 24/7 zapnuty. Jedine co sa stane je to, ze sa po case vypne LCD. Takto fungujem od 2007 a adapteru sa nic nestalo, dokonca ani baterka kupodivu nejavi ziadne strasne znamky opotrebenia co povazujem za maly zazrak - ocakaval som ze po 3 rokoch bude uz uplne dead.