-
Velkoobchod vs maloobchod - ceny
Nazdar, chystam sa v blizkej dobe postavit nejake silnejsie PC a semtam nakupujem rozny HW do existujucich PC. Obycajne som sa sustredil na velkobchody v SR (hlavne Agem a bgs eD'system) v domneni, ze je tam nizsia cena ako v beznom obchode. V poslednom case sa mi ale castejsie stava, ze najdem nizsiu cenu v nejakom maloobchode, ci uz v kamennom alebo na webe.
Chcem sa vas preto opytat na tipy, kde nakupovat HW (velkoobchod aj maloobchod), primarne v SR ale ked tak aj tak v CR, lebo niekedy to mozno vyjde s postovnym menej ako u nas a nakoniec aj mimo SR a CR ak mate nieco zaujimave. Asi musim rozsirit obzor pri nakupovani aj mimo zabehanych kolaji.
Moje sucasne zdroje (mal som kedysi vela ale casom so to poriadne zuzil):
VO SR:
www.agem.sk
www.edsystem.sk
www.asbis.sk
MO SR:
www.elisbb.sk - kamenak v BB
www.alza.sk (aj cz)
www.tntrade.sk (aj cz)
www.atcomp.sk (aj cz)
www.tichepc.sk
MO CR:
www.alfacomp.cz
www.czechcomputer.cz
www.softcom.cz
www.mironet.cz
www.xcomputer.cz
www.barbone.cz (ts bohemia)
www.alphacool.cz
www.lan-shop.cz
-
Re: Velkoobchod vs maloobchod - ceny
No netuším jak je to u vás, ale v ČR jsem se o VO přestal zajímat od doby co jsem musel jednou něco reklamovat. Navíc 14 dnů právo na odstoupení od smlouvy a cena jak říkáš - cca stejná (oni to totiž určují podle výše obratu), takže těch pár stovek i tisíc co bych možná ušetřil prostě raději obětuju za klid až se něco pos....
-
Reklamacia vo VO... nic moc ale co som potreboval som vyreklamoval len to asi dlho trvalo.
Mozes teda upresnit ake MO pouzivas?
-
Alfacomp, CzechComputer, Alza, SoftCom
presne v tomto poradi
-
OK, dikes. Pridal som to hore ak by chcel niekto pouzit zoznam. Pripadne pridam aj dalsie odporucania ak nejake budu.
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Alfacomp, CzechComputer, Alza, SoftCom
presne v tomto poradi
Já taky, akorát CzC a Alza prohozeně.
Podle mě od doby, kdy byly značně posílena práva zákazníka v maloobchodě (cca rok 2002?) nemá pro běžný pišišvory kupující ročně HW za pár (desítek) tisíc žádný smysl nakupovat ve VO.
Ceny pro ně nejsou dobrý a obchodní podmínky už vůbec ne, tak nač se trápit.
-
ohladom tej reklamacie som prekvapeny, relativne nedavno som reklamoval v BGS RAM (jenda zomrela z 6GB kitu) = obratom som dostal nove
onedlho potom som reklamoval Rampage 2 Gene (tak isto umrela) - trvalo im to sice skoro 3 tyzdne, ale treba povedat ze som to doniesol tusim nejako 27.12 ci 28.12. a ak si dobre pamatam, druhy januarovy tyzden som mal reklamaciu vybavenu.
este technik mi rovno povedal, ze ak by doska chcipla tak do mesiaca - dvoch od kupy, rovno obratom by som dostal druhu.
-
Asi to bude od obchodu, technika, pripadu apod.
V Ageme som raz reklamoval MB Abit NF7-S. Poslali mi naspat totalne zosrotovanu osuchanu dosku (druhy kus) so zlomenym konektorom atd. Ked som sa stazoval tak mi celkom svizne dali novu ale teda co to malo znamenat?!. Ked som tam zas reklamoval nejaku wireless Microsoft mys tak to trvalo hrozne dlho a s problemami. Nastastie som toho nereklamoval vela ale ono zapamataju sa hlavne tie zle skusenosti.
Nedavno som reklamoval vypredajovu MB v EDS (BGS), skladnik/technik mi rovno povedal, ze mi vratia bubaky a to iste povedal aj predavac. Po mesiaci ked sa neozyvali tak sa pytam, ze co, tak neprisla ziadna odpoved a v systeme sa zmenil stav na dobropis. Tak pisem predavacovi, ze ci bude hotovost alebo cash a odpoved nic. Kolega tam bol po iny tovar tak mu povedali, nech sa dohodnem s recepciou/pokladnou. Tak pisem tam a nic. Tak tam idem osobne a vybavil som. Preco to nechali hnit mesiac a potom este ta ignoracia...?!
Ale zas raz dost davno mi odisiel Voodoo (1) 4 MB :-) akcelerator s 5 rocnou zarukou (Diamond) a malobchod ma donutil doplatit vtedy riadny balik na Voodoo 2 12 MB s 2 rocnou zarukou.
Primarne mi ale v tejto teme islo o ceny. Aj ked nebranim sa ani inym postrehom.
-
pravdepodobne mas pravdu, pojde o technika a ludsky faktor na ktory narazis.
Inak ohladom slovenskej Alzy som pocul horrorove story s reklamaciami.
Prdel je, ze ani jedna konkretna, vzdy v style "kamaratov bratranec ma znameho, ktoreho stryko tam reklamoval a mal problemy".
Takze nic konkretne... ani len z druhej ruky
Mam od nich tiez nejake veci, ale zatial vlastna reklamacna skusenost ziadna.
-
OK... este prosim dopln, ktore obchody pouzivas ty :-)
Zatial to vyzera na BGS a Alza. Este nejake dalsie?
-
ja fungujem iba BGS / Agem / Alza.
Uz velmi velmi velmi davno som myslmi bral z AlfaComp-u (thx2 MadCap, ktory to potom dopravil na SVK) ale to je uz vela rokov.
edit: ale zas ja sa za nejaku "vzorku" brat nemozem, nenakupujem tolko, aby sa to vobec mohlo ratat.
edit2: este obcas skocim do TNtrade, ale to je skorej vynimka ako pravidlo - iba vtedy ked to chcem "hned" a nie je to dostupne v bgs/ageme. Ale naposledy ma dost sklamali - objednal som tento regulator (podla typana bol jeden jediny kus, aj to iba v CR) s tym, ze do 7 dni mi ho dopravia domov. O 10 dni volali, ze je nam luto ale poslali nam iny, moze byt ?
-
Este maly detail k Alze. Pokial nakupujes 1x vsetko ok, 2x uz mas ani neviem preco ceny o par korun/euro/cent vyssie. Ono je to mozno blbost, ale je to tak.
Mimochodom, este je tu Asbis.sk. Osobne som reklamoval v Ageme a BGS a ziadny problem, vsetko nacas vyreklamovane.
-
Ohledně reklamací mám velmi špatné zkušenosti se Softcomem (už se to tady někde řešilo), možná žáleží na lidech, ale za poslední 2 roky cca 5 reklamací a nikdy to nešlo bez problémů. Zkouší vytáčky, posílají jinam, chtějí delší lhůty, atd. Když ale vím, že musí vyhovět, nakonec to dodrží. V seznamu je mám kvůli dobrým cenám a často mají na skladě co bych jinde sháněl dlouho.
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Este maly detail k Alze. Pokial nakupujes 1x vsetko ok, 2x uz mas ani neviem preco ceny o par korun/euro/cent vyssie. Ono je to mozno blbost, ale je to tak.
Mimochodom, este je tu Asbis.sk. Osobne som reklamoval v Ageme a BGS a ziadny problem, vsetko nacas vyreklamovane.
No tu Alzu mi musis trochu vysvetlit. Myslis ako, ze ked sa zaregistrujem tak, ze od druheho nakupu mam vyssie ceny ako by boli pri prvom nakupe? Alebo to myslis tak, ze ked kupujem 2 ks nejakeho tovaru tak ze je cena za 1 ks vyssia ako keby som objednal len 1 ks?
Asbis - tam momentalne nemam pristup. Pouzivas ich alebo je to len vseobecna zmienka?
-
Citace:
Původně odeslal
ace
No tu Alzu mi musis trochu vysvetlit. Myslis ako, ze ked sa zaregistrujem tak, ze od druheho nakupu mam vyssie ceny ako by boli pri prvom nakupe? Alebo to myslis tak, ze ked kupujem 2 ks nejakeho tovaru tak ze je cena za 1 ks vyssia ako keby som objednal len 1 ks?
Asbis - tam momentalne nemam pristup. Pouzivas ich alebo je to len vseobecna zmienka?
Po druhom nakupe su ceny vyssie.
Asbis moj dodavatel pouziva a absolutna spokojnost.
-
Já nakupuju Alza / Mironet / CZC. Obvykle si udělám srovnání cen a nakoupím tam, kde je to nejlevnější.
Reklamace a vrácení do 14 dnů u Alza v pohodě... řešil jsem už několik případů. U Mironetu nevím-nevím (viz moje anabáze s HDD s naštípnutým napájecím konektorem) - ale honosí se "přednostním servisem" atd., tak snad to byla výjimka.. CZC klasika, obvykle bez problémů. Dlouho jsem tam ale nic nereklamoval.
-
Nezapomeňte na Xcomputer http://www.xcomputer.cz/ - je to v podstatě skrytá Alza, ale je vždy o pár kaček levnější...
Blbý je, že nemaj nic skladem ten den (i např blbej usb kabel), všechno si musíte objednat a druhý den kolem 11:00 vám přijde SMS, že to je k odběru.
-
Ad xcomputer - viz můj thread, nebudu dále komentovat...
-
-
Chlapi, diky za tipy a info.
Aigor - to si mal slusny masaker s xcomputer. Najhorsie je, ze sa clovek snazi pomoct svojej firme a este ma z toho problemy.
AjsTi - tak to si lahko overim. Ak tam budem nakupovat tak si pri druhom nakupe pozriem cenu ako pri druhom a ako pri prvom nakupe, skratka porovnam to. Ak tam bude fakt rozdiel tak im asi nieco napisem.
-
ja bych pridal jeste barbone.cz resp ts bohemia, nakupuju u nich pravidelne, rychlost dodani i bezproblemove reklamace jsou plusem
-
Este pridavam www.tichepc.sk, kde mozno nie su vzdy idealne ceny ale sortiment (hlavne okolo chladenia, skriniek apod.) a znalosti predavajuceho su na vysokej urovni.
-
Také doplním - www.lan-shop.cz, kde kupuji hlavně specifika jako kvalitní síťovky, IP kamery, server. komponenty, apod. Zatím vždy spokojenost.
(pro mě jediná nevýhoda je, že nejsou blíž, takže vše poštou)
-
Nakoľko robím teraz v MO a odoberáme od VO, tak môžem pridať nejaké skúsenosti.
eD'system slabá ponuka, skoro nič nie je skladom. Pár rokov dozadu som robil v ich dcérskej spoločnosti (vtedy ešte BGS), a tiež sme veľa veci odoberali. Musím povedať že sa od vtedy zhoršili. Ďalej tu máme Agem. Ja tento VO nemám rád, lebo sa tvária ako VO ale pritom kde komu predajú z ulice. Nakoľko robím pre MO, kazí nám to dosť kšefty. Ponuka tovarov dobrá, reklamácia sa vybaviť (niekedy vyhádať) dá, ale trvá to dlho, často je to cez 30 dní, čo je pre MO problémová vec. Najväčšiu zásluhu na tom má to že ich sortiment je väčšinou lacnejší, menej značkový tovar. Nakoniec tu mám Asbis, odkiaľ veľa odoberám, zatiaľ som tam mal reklamácie iba 3, z toho jedna na môj monitor. Previezol som sa tam 2x nakoľko to boli posledné kusy na sklade vrátené zo servisu a jeden bol aj tak chybný, ale nakoniec sme sa dohodli na slušnej zľave a som spokojný. Ďalšia reklamácia bola vybavená v poriadku, tretia sa teraz vybavuje a bola ochota vymeniť tovar za iný druh, takže si ich pochvaľujem. Dosť podstatné je aj to že nad 200€ (nedávno ešte nad 100€) robia v BA rozvoz tovaru zadarmo, čo je určite veľký bonus. Nakoľko odoberám veľa druhov tovaru, ceny si porovnávam vždy. Globálne platí že niektoré položky má lacnejšie Agem, niektoré Asbis, ale viac je z toho lacnejšie v Ageme. Pri položkách ako sú káble a drobnosti do pár € treba dávať pozor, niekedy je obrovský percentuálny cenový rozdiel. Ešte by som sa vyjadril k ich e-shopom. Agem je hrozný, úplne nezmyselné triedenie produktov, ba dokonca sa to ani triedením nedá nazvať, nakoľko sú napr. všetky externé disky a pod. v jednej kategórií, jednoducho nakupovať cez ich stránku vo veľkom je horor. Asbis má eshop dobre spravený, dobre sa tam nakupuje, dokonca aj popis produktov je kvalitný. Oceňujem to že píšu druh aj počty na sklade, takže sa viem zariadiť podľa toho. Niekedy treba dávať pozor na to, že majú niektoré produkty zle zakategorizované. Napr. dlho som zháňal internú PATA mechaniku v čiernej farbe. Dlho nebola žiadna, nakoniec som pri jeden typ objavil medzi SATA mechanikami, a ten bol aj skladom, lebo ho asi nikto nenašiel. :) eD'system je z pohľadu cin zaujímavý, na niektoré veci majú naozaj dobré ceny. Problém býva s dostupnosťou a s tým že sa mi väčšinou pre jednu položku tam neoplatí posielať auto, a radšej si priplatím niečo a Asbis mi to dovezie zadarmo.
Nakoniec pridám ešte Alzu, nakupujem tam niekedy súkromne. Reklamácie som mal zatiaľ dve, kamaratovu dosku a jeden disk. S doskou bol problém, tú neuznali, nakoľko tam bol na sockete jemne ohnutý jeden pin, čo som si nevšimol. Disk zase vybavili za dva dni. Vo štvrtok poobede som ho doniesol so S.M.A.R.T. výpisom, v pondelok ráno mi už prišla SMS že si môžem prísť pre druhý disk. Shop majú tiež najlepší, nehovoriac o automatizovanom systéme platieb na mieste, tj. nemusím ísť k obchodníkovi a nákup môžem vybaviť behom dvoch minút. Ich ceny sú trochu vyššie ako majú VO, ale na niektoré položky dokážu mať také akcie že to je pre nás ako MO horor. Ich bredajná cena je s DPH nižšia, ako môj nákup vo VO bez DPH.
-
Dakujem za prispevok.
Osobne teraz riesim jednu reklamaciu v Ageme a nie je to ziadna slava.
18.3. som tam zaniesol tovar na reklamaciu
13.4. pisem mail, ze v akom je to stave (v systeme je stav "reklamovane u dodavatela"), ten isty den mi prisla odpoved, ze mam prist osobne a dohodnut sa, pisem im, ze ci mozem poslat kolegu po novy kus lebo ja som mimo BA, odpisali ze ano, kolega prisiel a povedali mu, ze novy kus nemaju, ze si ma vybrat nieco ine, inu akceptovatelnu nahradu tiez nemaju na sklade
14.4. pisem mail, ci mi mozu dat ako nahradu iny tovar, co som si vybral (kedze moj reeklamovany namaju)
15.4. volam lebo nemam odozvu a uz to chcem doriesit, technik povie, ze mi mozu dat nahradu, co som si vybral a onedlho prichadza mail, ze to nemaju na sklade (ja viem, ale vsak nech to objednaju), tak pisem, ze ak bude do 14 dni ako maju na webe tak ze je to "ok"
16.4. volam aby som to uzavrel, technik hovori, ze musim zavolat obchodnikovi aby mi povedal realnu dostupnost nahrady, volam obchodnikovi, ktory potvrdil dstupnost, volam technikovi so zistenim, ktory ma prepaja na obchodnika aby som to ja objednal, dodacia lehota nahrady je asi 2 tyzdne, takze teraz cakam a mam nastaveneho strazneho psa na nahradu aby ma system upozornil, zeim to prislo na sklad
Je to strasne komplikovane. Odpoved na mail je niekedy 1-2 hodiny, inokedy ziadna. Dovolat sa niekomu na cislo servisu je dost tazke.