-
BIOS nedetekuje disk
Zdravim,
starsi PATA 200GB prestala byt viditelna biosu po padu systemu. Roztoci se a nevydava neobvykle zvuky.
Kdyz je v masteru, bios se zasekne na detekci, ale stejne nic nenajde.
Ve slavu byl posleze detekovan a snazil jsem se nabootovat s jinym systeme, ale zaseklo se to na nacitani XP a hlava disku jen litala tam a zpet predpokladam podle zvuku.
Vypadato, ze disk ma odslouzeno. Je schopen nekdo odhadnut poruchu ci moznou napravu/zachranu.
Dik
-
Re: BIOS nedetekuje disk
Náprava /záchrana - dát do jiného PC, stáhnout data (od těch nekritičtějších a nejcennějších) a pak se podívat na to, co mu je (něco napoví SMART, něco zvuky).
Může to být cokoli od prkotiny typu volný datový / napájecí kabel, špatně naswitchované a připojené druhé zařízení na kanál, na němž je disk, přes vážnější typu zdroj, kraťas, až po kritické typu odcházející disk (hlavičky či poškození plotny/ploten), občas blbě se hledající studený spoj...
-
Potkal jsem neco podobneho. Pripojit jako druhy disk a nabootovat system. Pokud nenabehnout Win tak zkusit jiny system. Linux ci DOS (v pripade nouze, ze nenabehne linux).
(skutecne jsem se setkal s tim, ze win odmitly nabehnout. Linux nabehnul a po kusech jsem data dostal ven)
-
Omlouvam se, pravdepodobne jsem se nedostatecne vyjadril.
Disk jsem se prave snazil detekovat na 3 ruznych sestavach. Vcetne Live CD Windows/Ubuntu. Ale jelikoz ho bios nevidi, jsou jakekoliv operace marne :confused:
-
Systému je buřt, zda to BIOS detekuje či ne...
Přepni ho tak, jak ti fungoval (píšeš, že jako slave), najeď do systému do nouzáku (dej tomu čas), pak začni od kritických dat.
-
Ano to jsem taky radne nepopsal jak vidim.
Ve slavu mi s jinym systemem nedovolil nacteni systemu. Pres Zotavovaci konzoli intalacniho CD jsem se byl schopen jeste dostat na datovy oddil disku, na systemovy nikoliv. Sel udelat pouze vypis souboru, na kopirovani/cteni podadresaru me to nepustilo. A to slo jen jednou a naposled.
To je uz minulost, disk neni viditelny v ani masteru ani ve slavu. A jelikoz bios na IDE nedetekuje zadne zarireni, tak mi neni jasne jak bych mel donutit windows aby disk videly. ???