Jak zpomalit zápisu na CompactFlash na D70
Je mi jasné, že většině z Vás budu připadat jako blázen, ale potřeboval bych zpomalit zápis z NIKONu D70 na CF kartu. Důvod je, že bych rád použil D70 pro timelaps (časosběrné snímání). Bohužel fotoaparát je nabourán (uražen interní blesk) a zpřetrhali se nějaké drátky, takže nefunguje IR přes které by to bylo realizovatelné, tzn. napadla mě metoda, nastavit kontinuální snímání, zamáčknout spoušť a nechat foťák ať si cvaká. Bohužel FPS je zbytečně moc velké na timelasp tak bych rád zpomalil zápis na CF a tím snížil FPS zhruba na jeden obrázek za 5 vteřina.
Dotaz teda zní: jak zpomalit zápis na CF na D70?
Re: Jak zpomalit zápisu na CompactFlash na D70
Citace:
Původně odeslal
sinisini
Je mi jasné, že většině z Vás budu připadat jako blázen, ale potřeboval bych zpomalit zápis z NIKONu D70 na CF kartu. Důvod je, že bych rád použil D70 pro timelaps (časosběrné snímání). Bohužel fotoaparát je nabourán (uražen interní blesk) a zpřetrhali se nějaké drátky, takže nefunguje IR přes které by to bylo realizovatelné, tzn. napadla mě metoda, nastavit kontinuální snímání, zamáčknout spoušť a nechat foťák ať si cvaká. Bohužel FPS je zbytečně moc velké na timelasp tak bych rád zpomalil zápis na CF a tím snížil FPS zhruba na jeden obrázek za 5 vteřina.
Dotaz teda zní: jak zpomalit zápis na CF na D70?
u canonu jde tohle resit propojenim s pocitacem. neumi to nahodou nikon taky ?
JJ to Nikon umí taky, ale rád bych dělal timelaps mimo PC, respektive bych foťák někam přidělal a několik hodin ho nechal snímat.
P.S. ještě takový dotaz: předpokládám, že fps by mělo jít nastavit ve firmwaru, neexistuje nějaký editor na firmware pro Nikon?
ciste teoreticky - cetl jsem o moznostech zrychleni zapisu - zvetsenim velikosti sektoru na CF. Zkus ji preformatovat s co nejmensimi sektory, treba to bude neco platne.
sice opet neodpovim na otazku, ale mozna by tvuj problem resila nektera z tehle krabicek:
http://www.dealextreme.com/search.dx....nikon%20timer
Nad touto variantou jsem taky přemýšlel, bohužel mám D70 nikoliv D70s a to znamená, že nemám možnost připojit dálkovou spoušť do USB (jiný konektor D70 nemá, respektive D70 nemá žádný konektor pro vstup). Slespoň jsem to vyčetl z dikuzí že spoušť na D70s na D70 nefunguje (taky jsem zkoučel propojovat jednotlivé piny na USB, ale k odpálení spouště nedošlo). :-(
Přesto díky za snahu :-P
-----
Ještě k odpovědi od KtK, to určitě vyzkouším a dám zprávu jako to dopadlo.
Taky mě napadla jedna možnost, ale pravděpodobně je to blbost, přerušit nějaký kontakt na CF (myšleno tak, že data pujdou např. po 2 linkách a ne po čtyřech). Ještě jsem nečetl specifikaci CF, takže je možný, že je to úplná hovadina.
a co takhle "neco" mechanickeho, co bude v definovanych intervalech "mackat" spoust?
programovatelná drátěná spoušť s nastavitelnými časovými intervaly se dá na ebay koupit za "pár stovek"
No pokud nekdo víte o nějaké drátové spoušti na D70, nebo o mechanické, která bude mačkat tlačítko spouště tak prosím dejte nějakej link, já o ničem nevím.
Sry, ale jak už název vlákna a předchozí posty napovídájí vlastním D70!!!
toho jsem si plně vědom. ale také jsem si vědom často nedostatečných popisků aukcí. liší se konektor pro D70 od konektoru pro D90? pokud ano, tak jsou Nikonu prasata. nicméně u stejného nebo jiného prodejce si můžeš najít typ pro D70, tento jsem sem dal jako první rychle nalezený pro inspiraci.
Tak jo ještě jednou...oba dva fotoaparáty mají USB, ale D70 na rozdíl od D70s a D90, nepodporuje přes toto USB odpálení spouště, tzn. kabelovou spoušť s konektorem na D70 nenajdu (byl bych moc rád kdybych se mýlil, ale dle různých diskuzí spouště na D70s na D70 nefungují).
mas naprostou pravdu, sam jsem mel D70 a opravdu nema konektor pro dratovou spoust, pouze IR senzor.
za davnych casu se prodavaly mechanicke timery.
viz. http://home.att.net/~drt-3d/toys/timers/index.htm
Takže k původní otázce - zpomalení karty na 0,2fps je nereálné. Musíš najít jiný způsob.
V případě že konektor není a IR nefunguje, napadá mě jediné řešení - vzhledem k tomu, že foťák je už bouraný, vytáhl bych dráty přímo z tlačítka spouště a použil klasický intervalový spínač.
Čistě teoreticky by bylo možno použít i nějaký mechanický systém, který by namačkával spoušť, ale pokud nemáš známého v robotice, ani bych nad tím neuvažoval.
Jsem si tohoto řešení vědom, ale snažil jsem se přijít na nějaké jiné. Do otevření se mě moc nechce, bojím se, že už to nedám dohromady :-(
Foťák fotí a je mi líto ho úplně zrušit :-(, na druhou stranu, mě asi jiné řešení nezbývá.
P.S. teď jsem skoušel frame rate a našel jsem starou 128MB kartu, na kterou když dám focení do RAWu + JPEG tak se dostávám na cca. 0,5 fps, takže kdyby se mě podařilo sehnat hodně starou kartu s kapacitou aspoň ve velkosti několik GB tak mám vyřešeno
Veľké karty väčšinou majú rýchlosť aspoň 133x. Takže zase máš smolu. Predaj D70 na súčiastky do nejakého servisu a kúp nejaký kompakt ktorý toto dokáže. Napr. nejaký Canon IXUS, tie mávajú takúto funkcionalitu.