Zpracování a úpravy MKV kontejneru
Občas řeším problém se zvukem u záloh svých originál DVD, které mám v MKV. (pro snadnou archivaci si "čtyřicetikorunová" DVD ripuju - lepší přebírat se tím na HDD, než se hrabat v plackách)
Ten problém je, že u některých mám 1. audio track v jazyce, ve kterém si to pouštět nechci - typicky originální znění v cizím jazyce, chci tam jako primár všude CZ (hlavně kvůli rodině). A moje telka neumí přepínat u MKV audiostopy.
A teď ten dotaz - potřeboval bych nějaký snadný postup, kterým by se ty stopy daly přehodit. Teď to dělám na linuxu skriptíkem s mkvextract/mkvmerge, ale je to sraní - musí se to vyextrahovat a pak zas složit. Nestačilo by někde v hlavičce MKV upravit nějaký index?
Děkuji za tipy :)
Re: Zpracování a úpravy MKV kontejneru
Menuje se to mkvtoolnix, a nemusis stim delat nic jinyho, nez ze v nastaveni zmenis vychozi audio stopu + by si samozrejme, kdyz uz to budes delat, mel checknout, zda mas spravne nastaveny jazyk stop (kazdej normalni prehravac ma moznost konfigurace typu respektovat default/pouzit predvoleny jazyk).
Jinak spousta dalsich nastroju je jmenovana http://www.matroska.org/downloads/windows.html
Bohužel, moje TV není normální přehrávač a default nastavení nerespektuje. Vezme prostě první videostopu a první audiostopu a pustí to - a když to neumí dekódovat (DTS), tak zahlásí chybu a pustí to bez audia.
Nekomentujte to, to je vlastnost - fakt, přes kterej nejede vlak a nechci to řešit jinak - nejschůdnější cesta je pro mě upravit ty MKV.
Takže zatím bohužel nic, co by mi umožnilo změnit index audiostopy bez remuxování... asi to holt jinak nepůjde.
Pokud to natvrdo bere prvni stopu v seznamu, tak to bez remuxu neudelas.
Ako to už to bolo písané, mkvtoolnix. Treba vybrať všetky audio stopy a nahádzať ich znova, resp. vyhodiť ostatné stopy aby ostala iba jedna a bude to fungovať.
OK, ještě jeden dotaz:
pár filmů jsem si už takhle upravil, jen jsem tam úplně vynechal metadata. Tj. Původně mi mkvinfo napsal track2: DTS EN / anglický, teď mi píše track2: DTS und / undefined.
Při mergování jsem samozřejmě vynechal popisky tracků.
Jde to nějak doplnit bez remuxu?
Myslím že nie, ja som sa s týmto tiež hral raz a prerábal som práve kvôli tomuto jeden film. Našťastie ten remux netrvá dlho, rýchlosť je závislá iba od rýchlosti diskov.