AsusM4A785TD-V nekompatabilni s 4GB moduly
edit:
AsusM4A785TD-V ma problemy s 4GB moduly. Me konkretne s 1333Mhz Kingston funguje extremne spatne. Ostatni reporty viz linky nize.
Puvodni nazev:Vadna pamet, deska ci CPU? Nebo nekompatabilita?
Puvodni post:
Zdar,
tak dneska jsem dostal:
Kdyz jsem to dal dohromady tak se po zapnuti roztoci vetraky ale neproblikne ani klavesnice, natoz aby nabehl obraz. Ani to nepipa.
Pokud ovsem vyhodim pamet, tak to pipa celkem zurive. Jakmile ji ale vratim, tak to ani nehlesne.
Zkouseno se 2ma zdroji, externi grafikou, ruzne klavesnice.
Bouzel je to jediny komp s AM3 a ddr3, ktery mam k dispozici. Jaky je Vas odhad. Co je vadne nebo jde jen o nekompatabilitu?
Sborku/rozborku, clear cmos jsem zkousel ....
edit: tak tohle je vtipne!!! Ja nemam ECC pameti, ale dle tohoto to vypada, ze si budu muset pockat az mi prijde druhy modul a pak to mozna bude fungovat.
Ale kingston tvrdi, ze by pamet fungovat mela.
edit3: A dle vseho je tam nejspis nekompatabilita. Ja jsem zil v predstave, ze dneska uz se takovehlo veci prilis nekonaji a pameti v deskach funguji. Achjooooo.
Tak me tak napada -- Jak to deska dokaze zku*vit, kdyz je radic v CPU?
edit4: a na otazku si odpovim tak, ze deska nastavuje casovani a napeti, takze nejspis blbe nastavi tyhle hodnoty a to tak, ze se totalne sekne jeste pred postem. (btw: mel bych si asi K+, protoze jsem problem pekne vyresil :) )
Re: Vadna pamet, deska ci CPU? Nebo nekompatabilita?
Zkoušels tu paměť ve všech slotech?
yop. Uz jsem objednal mensi pameti 2*2 corsair. Tak uvidime.
A ses si jistej ze to umi fungovat s jednim modulem ? Totiz i podle barvicek (2x 2xloty) bych na prvni pohled odhadoval, ze to chce aspon dva. Altarnativne muzes mit nekde nastaveno neco co vyzaduje dva moduly.
No dobre. Tak dva moduly na dual-channel. ALe netvrd mi, ze je *nutne* mit 2 moduly. Tohle neni simm ci rimm. To uz snad mame za sebou, ne?
Druhy modul mam objednany a prijde mi pristi tyden, oni nemeli oba skladem, ale tohle snad ne.
Takhle, pokud vim, tak DDR3 = radic v CPU. Zaroven by melo platit, ze ten radic je az 3kanalovy (zalezi na CPU) => proto maj nektery desky 6 slotu a jde do nich naladovat 24GB RAM. Prakticky by melo vse fungovat i s jedinym modulem (pokud vim), coz ovsem neznamena, ze to tak bude fungovat vzdy, respektive toto mam otestovano u intelackych procaku.
Rozumnejsi desky maji LED, kde se da z cisla kodu vycist aspon orientacne co se mu nezda.
Takze me dorazily 2*2GB moduly corsair a s nima funguje deska bezproblemove.
Pokud nastavim rucne konzervativni casovani a snizim frekvenci pameti na 400Mhz (800Mhz efektivne) tak to nabehne i s tim jednim 4GB modulem. Jakakoliv vyssi frekvence (1066 a vyse) to ovsem spolehlive posle do kytek a nedostane se to ani do postu.
edit: a posledni bios uz jsem zkousel taky.
Takze chyba byla skutecne v desce. Nastesti vysel novy bios a ten tyto problemy resi. Takze ted spokojene bezi s 2*4G + 2*2G moduly, auto casovani bezproblemu ..... ale trvalo jim to peknou dobu nez se dokopali tenhle problem vyresit ....
edit: a mimochodem jsem jeste stavel PC postaveny na M4A785T-M s 2*2G moduly. Jelikoz deska po sestaveni prosla asi 3dny prime95 tak jsem ji povazoval za OK a vykaslal se na update BIOSu (co funguje na to se nesaha), ale postupne behem 14dnu se zacala projevovat nestabilita, ktera se zavrsila tim, ze neslo nabootovat system (a to bez toho aniz by menilo nastaveni biosu). Vyresil to prave update BIOSu.
Takze proste v tehle rade desek je nutne nahrat posledni verzi biosu, jinak se chovaji HODNE divne ......