Win 7x64 - problem prehravani AC3,DTS pres SPDIF
Zdravim a prosim nekoho o radu. Problem je ten, ze na me konfiguraci win7 x64 ultimate, Logitech z-5500, soundblaster X-Fi Fatal1ty Pro - mam problem s prehravanim mkv ripu - zvukove stopy v AC3, DTS pres spdif. Nekdy ten zvuk jede cely film bez problemu, ale nekdy zacne jakoby pokulhavat, zpomalovat (zasekavat se , nevim jak jinak to rict - v ac3 filtru jde videt, ze nejak kolisa jitter) Ve viste x64 ultimate vse fungovalo 2 roky bez problemu a vlastne i na xpckach jsem s tim roky problemy nemel. Prehravac MediaPlayerClassic HomeCinema 32bit a pouzity jen kodeky, ktere jsou v nem. Zadne jine kodeky a packy s kodekama nenainstalovany - max ac3 filter v posledni verzi 1,63b a v tom pripade v MPCHC nastaveno ze nema prehravat AC3 A DTS sam, ale nastavena priorita na ac3 filter. Hledal jsem na netu a problem je nejspis, ze win7 maji problem s direct soundem, na foru ac3 filtru je o tom taky pokec, ale reseni neni. Netusite nekdo jak z toho ven. Modlim se, aby treba Shapet vedel a poradil pac ja uz jsem v koncich :) Zajimave je, ze na druhem stroji mam taky win7 x64 ultimate, logitech z-5500, ale Auzentech forte a ten si s tim poradi bezproblemu pritom nastaveni je totozne vc. ovladacu - od danielaK ve verzi 2. Jinak zde je videt jak to mam nastaveno http://yfrog.com/jnbezejmnayj
Re: Win 7x64 - problem prehravani AC3,DTS pres SPDIF
Spis Creative ma problemy s win7(/vista), neumej napsat ovladace. Pokud je mi znamo, tak vsechny novsi (= novsi nez Audigi2) zvukarny od nich maji potize, nektery nefugujou vubec, nektery z casti. Ty starsi fachaj proto, ze driver znaj primo widle (teda bez game portu)..
Zatímco WIN XP poznalo jen PnP zařízení, Vista rovněž, Windows 7 rozeznává tzv. End Point Device, což není audio zařízení, jen jakýsi přípojný bod. Může to být zvukovka i mikrofon. Není stanoveno.
A přidali E-Ac3, což je nativní driver Dolby Digital Plus.
Výborná věc, jede to výstupem i interně, obtížně se ale aktivuje bez DDL.
Elite Pro, kterou mám, ještě uměla DEkódovat hardwarově. Daniel jim to v driverech odemkl i u karet, které to neuměly.
Nastal útok proti němu, drivery dostaly digit.podpis (zvláštní, podepisován je jen instalátor, drivery ne, po instalaci jsou nahrazeny podepsanými drivery).
Abychom mohli obejít SPDI_F a udržet přepnutí Dig. Out Sampling rate podle skutečného streamu, musíme DDL+DTS nainstalovat u starších karet sami.
Creative za to chce 4.64 USD, zato si už nepočítá TAX.
Pokud pak pouštíme stream do přehrávače, stačí zvolit SPDI_F (příklad PowerDVD, jinde to bude podobné).
U mne kromě DEkodování teď umí karta i ENkódovat, vůbec AC3 pomůcky nepotřebuji. A přiznám se, že hlavně kvůli E-Ac3.
Výstup pak probíhá do přehrávače v PC a druhý výstup může (a nemusí) jít na receiver, DDL i E-Ac3 jsou kompatibilní, svých BD 8 kanálů dostanu.
Sice jako LPCM, ale rozeznat to prakticky není možné.
(Bez zvukovky u BD se teď obejde jako první pouze AMD-ATI 5780, která umí jako jediná zatím DD True HD a DTS HD Ma)
DDL totiž funguje narozdíl od Ac3 filtru i na PCM, pustí cokoliv od wav, mp3, FLAC e.t.c. až po nonPCM ac3 a DTS.
Umí dokonce načíst strukturu BDMV.
Jinymi slovy - obalku pro AVI, WMV, MPG, ISO, VOB, IFO, MP4, ASF, TP, TRP, TS, M2TS, MOV (H.264), MKV (x264).
A pustí to do přehrávače.
----------------------------------------
Jestli jsem to nepochopil, a DDL už v PC je, pak to musím napsat znovu.:confused:
Není to jen tak náhodou trochu pragmatičtější příčina v podobě dopraseného audia ze zdroje s jiným FPS videa?
Já jsem tohle pozoroval např. u BD ripů s CZ audiem vysosnutým z DVD - BD a DVD mají různý FPS videa a k tomu odpovídající audio. Když to nějaký bastlíř doprasí, tak to některé přehrávače zkousnou a některé ne. Např. mně to TV posílá do receiveru tak, že co vteřinu se zvuk zadrhne (+ pohasne kontrolka vstupního signálu na receiveru).
Pravda, všechno může nastat, i kombinace všeho.
DirectSound je ve Windows Seven už jen trpěný, a fakt nevím, jesli tam DDL má.
Já dokonce ze stejného důvodu na Ripy BD na netu jdu, jen když vím, že to bude stát za námahu.
Pár spálenin si člověk udělá, než si najdu to, co mě zajímá.
Jen to měla být reakce na téměř identickou kartu, akorát Auzen DDL+DTS balí standardně (a ta mu hraje).
Starší verze jsou bez podpory, pokud se za tu necelou stovku nekoupí.
Samotný dekodér DDL + DTS má asi 600 kB a není to ponecháno jen na posledním článku - playeru.
To není naštěstí tolik.. ale chyba opravdu může být ve zdrojovém souboru.
2Marty: Tohle je ale prasarna toho kdo to delal, audio je lepsi v takovym pripade prekodovat i zacenu nejaky ztraty kvality.
DDL a DTS pack od creative jsem koupil uz davno (kdyz na jeho prodej kdysi shapet upozornil na jedne diskusi jednoho eshopu). Ale myslel jsem si a pouzival zapnuti DDlive nebo DTS interactive jen pro rozchozeni vicekanaloveho zvuku u her. Shapete kdyz zapnu treba to DTS interactive a pustim ve winampu flac pistnicku pres asio tak to samozrejme hraje, ale nedoprasi to ten zvuk (neznehodnoti jej) ? Kdyz pustim video divx nebo xvid s nejakou mp3 2 kanal zvukovou stopou tak ten zvuk to samozrejme ozivi a pojede to v 5.1 to je fajn. Ale pokud zase necham pusteny DTS interactive a pustim mkv rip s DTS nebo AC3 stopou nedomrsi to nejak (bude treba kazdy kanal tam kde ma byt atd.) ten DTS interactive nebo to jen pusti jako passtrough? Takze teoreticky mohu nechat zapnute DTS interactive zaple stale? Jinak diky za reakce. PS to video je doprasene opravdu presne jak rikal Marty ceskou DD stopu tam nekdo nacpal z dvd 25fps, ALE na auzenu forte fo frci bezproblemu a na xfi fatality mi to u visty x64 frcelo taky. A taky pokud vyberu DTS stopu u tohoto filmu, ktera ma snimkovou frekvenci v poradku tak se to stane semtam taky na tom xfi fatality.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
2
Marty: Tohle je ale prasarna toho kdo to delal, audio je lepsi v takovym pripade prekodovat i zacenu nejaky ztraty kvality.
No jistě, to ani nezpochybňuju :) Taky to s tím audiem přesně takhle řeším...
Za tohle mě budete nenávidět ....
---------------------------------------------
Minimální požadovanou šířku pásma (~6MHz) o optiky můžeme považovat za téměř maximum.
Šířka pásma kabelu o délce 10m při -3dB je 770MHz u velmi kvalitních koaxů a 480MHz u optiky (rovněž kvalitní).
Takto se ale neudává.
S/ PDIF je většinou používá pro přenos stereo nebo multi-kanálového prostorového zvuku, zatímco optické ADAT rozhraní, podporuje až 8 kanálů na 48 kHz, 24 bit.
Signál s vzorkovacím kmitočtem 96 kHz, je tak vlastně rozdělen na dva signály ze všech 48 kHz audio kanálů.
(Supports IEC60958 2-channel PCM or IEC61937 compressed audio (Dolby Digital, DTS))
U Toslinku jenom 6Mbps. Tedy 96kHz*32bit*2kanály = 6,144Mbps. Proto je také norma SPDI/F max. do 96kHz/24bit. Při přenosu koaxiálním kabelem ale máme ohromnou rezervu v šířce přenášeného pásma, proto má na zkreslení hran největší vliv dodržení zakončovací impedance vedení. (Náběžná hrana pulsů není přesně zarovnaná).
Běžně prodávané neznačkové výrobky ovšem dokáží mít tuto veličinu ač 10x nižší (u vzdálenosti do 3 m lze zanedbat).
Jakmile ale použijeme kabely SPDI/F (consumer forma) pro přenos HD zvuku, potřebujeme jako LPCM protlačit 40 Gb/sec.
K tomu už consumer forma SPDI/F stačit nebude, stereo PCM formáty jsou málo, a nonPCM (Ac3 a DTS) zase nevyhovují.
LPCM dostaneme ven jen analogem nebo HDMI 1.3b (v tomto datovém toku).
(Pokus o přenos HD filmů s LPCM přes SPDI/F končí vždy umělou degradací signálu na 48 kHz a 24 bit (maximum).
Jediná grafická karta (s vlastním HDMI transponderem), která umí plné Dolby TrueHD, DTS hd MAX A dolby Plus je AMD ATI HD5870.
Jinak přirozeně zvukovky s HDMI (Auzentech a Xonar).)
Na to řada kabelů při větších délkách nestačí, odraz počátku a konce kabelu (stojaté vlnění) začne interferovat se signálem a máme jitter jako vystřižený.
Mnoho záleží u optiky na výkonu LED (dostupný optický výkon neboli modální rozptyl, útlum a přenosové ztráty), není divu, že koaxiální kabely dostávají přednost. Nedochází např. ke kolísání časového intervalu mezi vzorky zvukového signálu. Výsledné zkreslení zvukového signálu se nazývá "jitter" a je slyšitelný zejména v podobě zhoršeného rozlišení a podání zvukového obrazu.
0.5 to 0.6 V peak to peak je Output level (AES/EBU má kupř. 2 - 7V peak).
Celá řada zklamání při přenosu digitálně (především optika) -- "vždyť to jsou jen jedničky a nuly"....
Např. pořádné domácí kino jsem propojené optikou ještě neviděl. Koaxiály jsou ale tlusté jako prst. A já mám instalaci raději odborně zakrytou, protože to je jak požární hadice, ovšem odstíněná). A 75 Ohm navíc. Jinak to nehraje.
---------------------------
DDL + DTS connect nám sice šířku pásma nezvětší, ale dovolí především přenos vícekanálového zvuku i PCM formátů.
Norma AES/EBU vůbec tyto pojmy pro consumer SPDI/F nezná a popisuje jen komprimovaný zvuk a stereo PCM.
4 bity je hlavička, přenos s modulací Biphase (Data, Clock a Encoded). 384 bity jsou na data a opakování předešlého.
U DDL postupuje vše stejně, pokud výkon LEDky při 660 nm bude v tolerancích, pak stereo bude stereo, pokud je primární zdroj stereo.
Volba passthrough dovolí obejít veškeré obvody karty, nicméně DDL je softwarový driver a bude pracovat.
Zcela nezávisle na druhu dat, bude je posílat za sebou jako špíz :-) .
Přijímač (hardw. dekodér) nebo obdobný v PC, jestli chceme data přenášet jenom např. do playeru rozliší komprimovaný nonPCM a komprimovaný PCM i PCM nekomprimovaný.
DDL je vypínatelný a přepínatelný.
Vypnout = PCM stereo
Zapnout = PCM jako stream, datový tok při uvedených parametrech. Na koncovém zařízení záleží, aby dekódovalo
enkódovaný DDL a DTS connect. U DTS connect ze dvou kanálů rekonstruujete DTS Neo: 2-channel (stereo) audio transformuje do full-bandwidth matrix vašich repro (až do 7.1 kanálů). Je zajímavé, že takto hrají i mp3 (já už to vlastně nevím, ale FLAC takto hraje), s preferencí stereo front repro a subbasu. Efektové repro vytvářejí jen dozvuk.
Tedy nehraje vše okolo stejně ...
U X-Fi lze nadefinovat, jak mají hrát efektové repro.
Při správném nastavení u stereonahrávek budou hrát i u soustav 5+1 jen frontální repro a subbas. Šířka pásma je i u wavu zcela vyhovující.
U DVD Audio se šlo cestou nekomprimovaného zvuku, ale komprimace tam je. Jinak by byl nutný datový tok 9,6 Mbps, ale 6,144Mbps je dosaženo používáním MLP (Meridian Lossless Packing) bezztrátové komprese.
96 kbps a 24 bit je dosaženo (frekvenční rozsah až 40 kHz), 192 kbps a 24 bit taky, ale jen stereo (což je mimo jiné DVD Audio skutečné).
Už to tu nepatří, ale dynamický rozsah je až 144 dB.
Hele, mas to dlouhy jak ... a hned v druhy vete mas naprostou pitomost.
a) Sirka pasma a utlum spolu nijak nesouvisi.
b) optika ma (technologicky) o cely rady lepsi parametry. Jen tak pro zajimavost, jak bys chtel prenase 10G ethernet napriklad ?
Ostatne i ten oblibeny "jitter" je hovadina, pokud ti zdroj staci dodavat data, tak neexistuje.
No hlavně shapet sice rozebírá problematiku pěkně, ale asi kousek mimo původní dotaz - vyplývá z toho problém SW, ne HW...
No já psal, že mě budete za to nenávidět.
Nevymyslel jsem AES/EBU standard, ani IEC 60958 Type II (optika). Celá norma je bichle jako hrom. (jenom vyhnout se těm číslům dá práci)
Šířku pásma máme u consumer produktů prostě danou, nepopisuji Ethernet, protože jej norma neobsahuje (navíc nám u zvukovky moc nepomůže).
Přes SPDI/F více než jsem napsal, protlačit nelze, jiná káva je professional AES3, ale oproti S/ PDIF mají různé subkódování a nejde je sloučit jednoduše.
A jitter ?? No jistě, pře se oněm neustále, u zvukové karty této kategorie je znám výkon, lambda/mí a vlnová délka LED.
To jsou jistě pěkné teorie, mám ale řadu snímaných obrazů s digitálním jitterem, který tedy slyšet je. A to dost.
--------------------------------------------
V posledním odstavci je to, kvůli čemu jsem psal, DDL a DTS connect. Řešení poměrně levné, softwarové a pro PCM naprosto zásadní. Kódování je opět jinak.
Bez něj to bude vždy jen stereo (výjimku nonPCM jsem vypsal). A úmyslně jsem vynechal Dolby Digital Plus, ač je ve WIN 7 nativní kodek.
Ano, naprostá většina chyb při přehrávání, nahrávání doma je softwarového původu (OS, programy i zdrojový soubor, či stream).
Já jsem se nechtěl přít, většinou to nikam nevede. Chtěl jsem zůstat u zvuku PC v domácích podmínkách - v návaznosti na původní dotaz.
(dva systémy, dvě zvukovky, jedna jede, druhá špatně).
Tak to neberte osobně.
Vsem zucastnenym dekuju za info spec. Shapetovi muj problem se vyresil (klepu na drevo) a to tak, ze jsem vse nechal jak bylo akorat v mediaplayerclassic homecinema zmenil vystup audia z rozhrani:spdif na directsound:rozhrani spdif a problem je ten tam. (Samozrejme to fungovalo i pres DDlive a DTSconnect jak rikal Shapet, ale tyto rezimy budu vyuzivat jen na hry, protoze muziku ve flac chci proslouchat ve winampu pres asio ve stereu)
Citace:
Původně odeslal
Marty
Není to jen tak náhodou trochu pragmatičtější příčina v podobě dopraseného audia ze zdroje s jiným FPS videa?
Já jsem tohle pozoroval např. u BD ripů s CZ audiem vysosnutým z DVD - BD a DVD mají různý FPS videa a k tomu odpovídající audio. Když to nějaký bastlíř doprasí, tak to některé přehrávače zkousnou a některé ne. Např. mně to TV posílá do receiveru tak, že co vteřinu se zvuk zadrhne (+ pohasne kontrolka vstupního signálu na receiveru).
Zdravim mám ten samej problém zvuk se seká a vypadáva signal nakonec se zvuk uplně vypne reciever píše no encoder.
Snažil jsem se nainstalovat dts connect od creativu ale píše mi to nějakou hášku----
Setup is unable to detect a supported product on your system. Please ensure that your product is properly installed before running this Setup program.
Setup will exit.
OK
A system hlasí že je vše v pořádku už nevím co stím