Re: reklamace baterie do NB
Citace:
Původně odeslal
fr33k
Mam konkretni dotaz, ale asi pujde odpovedet i vseobecne. Coz by bylo fajn, protoze se mi zda, ze ohledne zivotnosti baterii a zaruk na ne je mezi lidmi velky zmatek a lide se spise "neco" domnivaji, nez ze by si byli jisti. Takze pokud je nekdo schopen toto tema rozseknout, tim lepe :-)
Takze konkretni pripad:
- baterie byla kupovana jako nova pred cca rokem a pul
- baterie je "bezne pouzivana" cca rok a pul
- baterie po roce a pul spokojeneho uzivani znenadani nedrzi kapacitu, po odpojeni napajeni skrze adapter se NB vypina
- na eshopu je "zaruka 24 mesicu"
Z hlediska prodejce, je ze zakona nutnost baterii vyreklamovat? Z hlediska "bezne logiky" bych opotrebeni teto baterie neuznal, s primerem na rozpad obuvi, kterou pouzivam rok a pul nebo s primerem na toner, ktery po case spotrebuji.
Dekuji.
stanovisko z hp servisu, kdyz jsem neco podobneho resil - jestli je vydrz baterie je pod 50%, vymenime v zaruce kdykoliv. jestli je vydrz 50% a vic, vymenime jenom do pul roku od koupe.
to i realne sedi na zaruku a spotrebak, tzn
50% a min neplni udanou funkcnost vyrobku => reklamace
85% baterie plni funkcnost vyrobku=> reklamace do 6 mesicu (klasicka zaruka na baterie)
U me baterie zrejme v necelem roce odesly 2 clanky (vybijeni plynule ze 100% do 30% a pak skok na 3% a vypnuti notebooku), jenze ja ji zrovna moc nepotreboval, tak jsem si toho vsimnul az po 2 mesicich. Ted po roce a pul je vydrz par minut. Na dotaz o mozne reklamaci baterie mi dva servisy Lenovo v klidu odepsali kravinu, ze zaruka je jen 1 rok :(
Podle me plati obcansky zakonik, zaruka je vzdy 2 roky, ale nevztahuje se na bezne opotrebeni.
Notebook byl kupovany v USA, takze jsem to neresil. Kdybych ho kupoval v CR, tak bych se hadal.
U baterii existuje pojem zivotnost. Je to doba nebo pocet cyklu, po ktere klesne kapacita na 1/2. Jelikoz bezne pocet cyklu udavany v tomto parametru presahuje tisic, je vice nez nepravdepodobne, ze by nekdo stihl vice cyklu za dva roky. Tudiz baterie (respektive akumulator) musi mit i po dvou letech provozu vice nez 50% jmenovite kapacity. Pokud nema, je to na reklamaci. Pokud ma, je to bezne opotrebeni.
Totez plati o zarovkach a dalsich, u zarovek je to zase pokles svitivosti, coz neznamena, ze zarovka vyhori. Pokud vyhori = reklamace.
Az na to, ze na baterii je standartne zaruka jen jeden rok, i kdyz na cely ntbk je 2 roky.
A podle ceho si to myslis? Podle tvrzeni vyrobce nebo podle popisku v eshopu?
Citace:
Původně odeslal
SOAD
Az na to, ze na baterii je standartne zaruka jen jeden rok, i kdyz na cely ntbk je 2 roky.
Az na to, ze zaruka je 2 roky ze zakona na veskere produkty, krome potravin.