(Starsi?) digitalni zrcadlovka pro manualni objektivy
Cca pred rokem jsem prodal svoje foto vybaveni a poridil jen cvakac od Panasonicu, ale mam chut se k tomu vratit. Problem je v tom, ze uz tehdy jsem nebyl moc v obraze, coz se samozrejme za ten rok jen prohloubilo. Mam navic dost specialni pozadavky, takze budu rad, kdyz me nekam nasmerujete.
1. Hodlam fotit prevazne na stare manualni objektivy. Zejmena foceni se starsim 50/1.4 objektivem bylo opravdu uzasne a je to vlastne to hlavni, co me tahne zpet k foceni. Je proto bezpodminecne nutne, aby pro to byl fotak uzpusoben, nebo aby alespon byla moznost fotit pres adapter. AF confim povazuju za velikou vyhodu - s tou 50kou jsem fotil na Pentax K100D a tam to fungovalo opravdu dobre.
2. S focenim na manual souvisi i potreba alespon relativne velkeho hledacku, rozhodne jedno z dulezitejsich kriterii. Na K100D byl hledacek celkem pohodlny, kdyz bude vetsi, budu jedine rad.
3. Nemusi jit o zadne delo - v podstate me nezajima pocet megapixelu ani zadne pokrocile funkce, mozna by me uspokojil i starej Canon 300D. I z toho duvodu se hodlam zamerit na starsi kousky, bud tady na bazarech, nebo na eBayi.
4. Ackoli mam radsi poradny fotak v ruce, tak mam zkusenosti, ze cim je fotak vetsi, tim mene ho clovek s sebou bezne nosi. Proto bych uvital i mensi rozmery - vim, ze je to vzdy kompromis, proto na tom nijak netrvam, ale rozhodne by to bylo vyhodou.
5. Ohledne ceny - jelikoz na to nijak nespecham, tak v podstate nejsem limitovan, ale urcite do toho nechci vrazet pres 5K (za telo). Inklinuji k vyberu toho Pentaxu, ale jelikoz nemam prilis zkusenosti s jinymi znackami, tak bych rad vedel, zdali je nejaka rozumna alternativa.
Predem diky ;)
Re: (Starsi?) digitalni zrcadlovka pro manualni objektivy
k tomu Canonu 300D - mel sem ho, dobre se drzi naropzdil od novejsich(ma vetsi grip) ale je pomalej - hlavni duvod proc jsem ho menil
Jinak s manualnima sklama funguje dobre, dokonce i meri pri priorite clony takze pohoda. AF confirm zvlada pri pouziti "chytre" redukce (ja mel teda obyc)
To samé co pro 300D platí i pro 10D, jen s tím rozdílem, že 10D je robustnější, má pár běžných funkcí, které 300D postrádá a to je asi tak všechno.
Dodnes s 10D fotím a měnil bych jen kvůli o něco většímu rozlišení (uvítal bych 8-10MP) a rychlosti (zejména zápisu bufferu na kartu - plný buffer mi na všechny moje karty zapisuje přes minutu; a to je to tuším 10 RAWů - karty mám Sandisk UII, Transcend UDMA 266x a nějaké další..)
EDIT. k manuálním objektivům - mám a měl jsem pár skel M42, vlastním AF-confirm redukci a vše funguje oka. Problém je jen při práci s vyšší clonou, protože automatika clony v objektivu jaksi nefunguje. Tj. Je potřeba komponovat a ostřit na plnou díru, pak ručně zaclonit a exponovat. Do clony 8 se středovým bodem v dobrém světle to jde, ale od clony 8 výš už to není ono.
napíšu to tvrdě: kašli na cokoli, co nemá nálepku "pentax". u pentaxu máš po zaopnutí s osazeným mf sklem vždy nastavení ohniskové vzdálenosti, takže máš vždy spolehlivou indikaci zaostření a nepotřebuješ nějaké debilní M42 redukce s čipem, tkerý je beztak natvrdo nastaven někam k 50mm a tak je ti z hlediska indikace ostření třeba s 1355 sklama k ničemu. plus spousty dalších drobností. pentax je zkrátka nejlepší a PR bláboly canonistů a nikonistů na tom nic nezmění. ;D
Citace:
Původně odeslal
Bob van Sikorski
napíšu to tvrdě: kašli na cokoli, co nemá nálepku "pentax". u pentaxu máš po zaopnutí s osazeným mf sklem vždy nastavení ohniskové vzdálenosti, takže máš vždy spolehlivou indikaci zaostření a nepotřebuješ nějaké debilní M42 redukce s čipem, tkerý je beztak natvrdo nastaven někam k 50mm a tak je ti z hlediska indikace ostření třeba s 1355 sklama k ničemu. plus spousty dalších drobností. pentax je zkrátka nejlepší a PR bláboly canonistů a nikonistů na tom nic nezmění. ;D
Jak jsem psal, taky k tomu inklinuji, pak me tedy jeste zajima, po jakym modelu se divat? K100D (Super) je jasnej, ale co treba ty starsi? *ist D, DL, DS apod....
Doplnkova otazka: Mel jsem K100D se setakem a ten vubec nebyl spatnej, ale kdyz uz bych mel nejaky AF sklo (coz se vzdycky hodi, protoze ne vsechno jde dobre fotit manualem), tak bych si predstavoval trochu vetsi rozsah. Da se sehnat nejake sklo s rozsahem rekneme do 80-90mm, ktere mi neroztrhne penezenku? Abych vedel, jestli mam chtit pouze telo, nebo pripadne to brat rovnou i s tim setakem.
Jinak praci s manualama dobre znam, jak rikam - fotil jsem tak relativne dlouho a nejenom, ze mi to pripadne, ze to ma romantiku staryho dobryho analogovyho foceni, ale hlavne i ty vysledky stoji za to, ty skla jsou casto hodne kvalitni a dost se to pozna.
sorry, tvůj první zápisek jsem jen přelétl a koukám, že lecos přehlédl. Jinak staršího těla bych se nebál, já osobně mám K200D kupovaný loni v době, kdy už se jen vyprodávaly sklady. větší rozsah s apsc objektivy uděláš až s 18-200, což stojí za hovno a sotjí 5000kč. takže bych zkusil vzít holý tělo a poplašit si filmovej seťák (bude něco jako 28-80, tedy 42-120mm, pokud ti nevadí širokej začátek), nic jiného mě teď v rychlosti nenapadá.
Praveze by se mi docela hodilo neco, co bude ekv. tak tech 36mm, tzn. 24mm, pokud se nemylim. Ale rozhodne na ty filmovy setaky kouknu.
Mimochodem ted jsem zrovna na aukru nasel:
http://www.aukro.cz/item948422749_pe...lusenstvi.html
Mozna zkusim stesti :) Oproti K100D nema stabilizaci, jinak treba hledacek ma pry vetsi...
Citace:
Původně odeslal
Wohmatak
Doplnkova otazka: Mel jsem K100D se setakem a ten vubec nebyl spatnej, ale kdyz uz bych mel nejaky AF sklo (coz se vzdycky hodi, protoze ne vsechno jde dobre fotit manualem), tak bych si predstavoval trochu vetsi rozsah. Da se sehnat nejake sklo s rozsahem rekneme do 80-90mm, ktere mi neroztrhne penezenku? Abych vedel, jestli mam chtit pouze telo, nebo pripadne to brat rovnou i s tim setakem.
Svoji K10D jsem koupil i s objektivem 16-45mm/4 (který je mimochodem velice dobrý a ani není drahý), ale časem jsem dospěl k tomu, že ten rozsah je na zoom malý (a světelnost sice konstantní, ale relativně vyšší). No abych nezdržoval :-) podařilo se mi koupit za 5k objektiv Tamron 28-75mm/2.8, který dosahuje výborných výsledků a má skvělý poměr cena/výkon. Je to verze Di (= upraveno pro digital), ale IMHO ho lze použít i na klasických kinofilmových zrcadlovkách.
To širší ohnisko sice není 24mm (jako to má Sigma a měl tuším i Pentax), ale vzhledem k tomu co fotím, tak tento objektiv z těla moc nesundávám.
Mno, jen jsem chtel to tema prinejmensim prozatim uzavrit - vyse zminovanou aukci jsem vyhral, setovy objektiv pravdepodobne vymenim za Tamron 18-200 (nejsem bohac a ni tolik nelpim na supermega obrazove kvalite :)) a k tomu si budu dokupovat manualni sklicka, uz mam na ceste nejakou 50ku od Chinonu a samozrejme makro krouzky :P