Chytrá krabička do malé sítě..
Nenapadl mě lepší název.. takže k věci:
Spravuju menší síť, cca 8 stanic, WinXP/Win7, Gbit LAN
Hledám už pár dní neúspěšně krabičku, která by zvládala následující:
DNS server (pouze pár statických záznamů pro vnitřní síť, zbytek na providera)
NTP server (asi jasné)
DHCP server (s nastavením static adres podle MAC)
Firewall (myšleno na úrovni řetězení vlastní pravidel, ne simple klikátko ala lowend AP)
VPN IPSEC pro spojení s Zyxel VPN routerem do pobočky (tady se pouštím docela na tenký led)
Je mi jasný, že by vyhověl libovolný komp s Linuxem, ale potřebuji co nejmenší zařízení s minimální spotřebou.
Pohrávám si s myšlenkou pořídit RouterBoard, ale s tímto sem se nikdy nesetkal a netuším jestli tam není nějaký háček, protože za cca 940 vč. DPH + adaptér to vypadá lákavě.
Původně jsem uvažoval pořídit sofistikovanější router, ev. s možností úpravy firmwaru, ale hledání bylo neúspěšné.
Uvažuju správným směrem? Ev. uvítám nějaké další odkazy nebo zdroje..
Re: Chytrá krabička do malé sítě..
Routerboard si myslim zvladne vse
DNS server - MT umi DNS proxy + vlastni staticke zaznamy
NTP, DHCP i firewall (vicemene klikaci iptables) je samozrejmosti.
IPSEC VPN by asi take mela jit - hloubeji jsem to nestudoval, muzu spis doporucit EiOP tunel mezi 2ma mikrotikama.
Jinak rozumnejsi volba je tohle, 411 je spis bezdratova zalezitost.
http://wifi.aspa.cz/rb750-32-mb-ram-...-vc-l4-z100162 (adapter je soucasti baleni, dela se i 750G - s gigabitovejma portama).
thx, ono třeba DHCP/Firewall je skoro všude, ale problém že ne v té funkčnosti co hledám já, proto možná tenhle kanón na vrabce.
Gigabit porty jsou kvůli využití zbytečnost, nic jiného na tom nepojede. Z mého pohledu nevidím žádný významný rozdíl mezi RB411 a RB750, ale cena je rozhodně sympatická.
Na dvou pobočkách už nějaký čas používám Zyxel ZyWall 2, takže bych samozřejmě moc rád, kdyby se to spolu umělo domluvit transparentně tak, že nebudu muset na PC nic řešit SW.
Zkusím o tom ještě pohledat nějaký pokec v češtině..
Pokud si poridis mikrotika a pripadne ti nebude vyhovovat to co umi (jako ze umi prakticky vsechno) tak na nej lze nahodit prakticky normalni linux.
Čím víc kolem toho hledám, tím víc se mi líbí. Asi je už rozhodnuto jakou další hračku si koupím :-)
Čemu ale pořád úplně nerozumím - pokud srovnám cenu např. RB750G a routeru ASUS RX3141, chápu to správně, že správným nastavením RB dosáhnu stejné funkčnosti jako u toho Asusu, ovšem za poloviční cenu?
(prostě se mi to zdá pořád až moc levný na to co se s tím dá dělat...)
Ne, se spravnym nastavenim dosahnes daleko lepsi funkcnosti a flexibility nez s krabickou s webovym rozhranim. Mikrotik je holt takove cisco pro chude s moznosti graficke konfigurace (winbox).
Ano, tak to bylo myšleno (měl jsem raději napsat "minimálně stejné funkčnosti..")
Už jsem přišel na první mušku, RB750G neumí JumboFrames, takže zatím se bez dalšího prvku neobejdu.
Nicméně na původně plánované využití to samozřejmě nemá vliv ;-)