Problém s odesíláním mailu
Prosím o pomoc s vyřešením problému s odesíláním mailu, do čtvrtka jsem odesílala bez problému, nyní se mi mail vrací do složky Doručená pošta:
Zpráva nedošla některým zamýšleným příjemcům.
Předmět: xyz
Odesláno: 14.2.2010 15:52
Tito příjemci nebyli zastiženi:
'.....@xyz.cz' dne 14.2.2010 15:52
553 sorry, that domain isn't in my list of allowed rcpthosts (#5.7.1),
nevím, co udělat, aby pošta zase šla odesílat, omlouvám se, ale jsem jen uživatelka:(
Re: Problém s odesíláním mailu
Ok, to není problém - rádi a ochotně poradíme každému, kdo se slušně zeptá. Jen je třeba vždy co nejpřesněji specifikovat problém.
Jedná se o Outlook? Jaký používáš druh účtu(Smtp/mapi/imap)?
Vždy před dotazem doopručím zkusit google, ten většinu problémů vyřeší za Tebe a odpověď máš hned.
Překládám z anglických výsledků -
1) problém může být špatnou konfigurací smtp serveru pro odchozí poštu
2) Zasíláš email na adresu která ještě nebyla zpropagovaná, což chvíli trvá
Děkuji a upřesňuji
Používám Outlook 2007, net připojení - adsl tiscali.cz, normálně jsem jej používala jen pro odchozí poštu a do čtvrtka úplně v pohodě jsem měla nastavené maily xy@volny.cz;xy@seznam.cz;xy@gmail.com a xy@centrum.cz pop3.tiscali.cz a smtp.tiscali.cz, pak nastal problém a pošta přestala odcházet,snažila jsem se nejdřív hledat pomoc na starém dobrém googlu, ale nic nepomáhalo. Outlook jsem odinstalovala(nejprve jsem smazala účty) vyčistila registry a nainstalovala znovu, použila jsem "bibli Windows 7" a v pohodě nainstalovala účty gmail,centrum i seznam, jen volný.cz mi nefunguje a nevím proč a nastal nový problém ze seznamu se mi do outlooku stáhne pošta, ale u odchozí směřující na xyz@seznam.cz to hlásí:
Zpráva nedošla některým zamýšleným příjemcům.
Předmět: pozdrav
Odesláno: 16.2.2010 16:05
Tito příjemci nebyli zastiženi:
'xy@seznam.cz' dne 16.2.2010 16:05
550 5.7.1 Your IP address [82.202.3.226] is not allowed to relay to email address <xy@seznam.cz> via our server; MX rule
Přitom vím, že i přes toto hlášení některé maily odešly, což se mi jeví jako ještě větší pitomost. Vím, že chyba je na mé straně, ale kde to nemám zdání.
Když už jsem se rozepsala, jde v outluku nastavit nějak pouze odchozí maily?
Díky:confused:
Pro rekapitulaci - když zvolíš "nový email" a odeslat pomocí účtu "volný.cz" tak se pošta odešle, leč vrátí se Ti zpátky toto hlášení?
Hodně by pomohlo, kdybys nám napsala konfiguraci emailového účtu volný. Chyba může být tam. Zkusím Tě navést, pomocí tohoto pdf :
http://sluzby.volny.cz/img/navody/ma...tlook_2003.pdf
Návod je pro 2003, v outlooku 2007 to bude hodně podobné, nech se vést tím pdf a zkontroluj, zdali máš správně nastaven server pro odchozí poštu (SMTP) a jeho porty.
nene! volny a centrum se dá nastavit jen pro příjem zpráv, což nepotřebuji, protože outlook používám pro odesílání a odesílání nejde. Nastavila jsem to podle toho pdf(ka) a stále si to hlásí
Odeslat zkušební e-mailovou zprávu: Odpověď serveru: 554 5.7.1 <xy@volny.cz> stejně jako centrum
V outlooku mám oboustranně dobře a fungující gmail a seznam, jenže já bych právě potřebovala volny a centrum, protože to jsou (jeden pracovní, druhý soukromý)maily, které používám od počátku jejich existence a měnit si adresu se mi moc nechce:(
celá konfigurace krok po kroku:
Jméno:abc
emailová adresa:xyz@volny.cz
typ účtu POP3
server příchozí pošty: pop3.volny.cz
server odchozí pošty: smtp.volny.cz
uživatelské jméno:xyz
heslo:*******
zapamatovat si heslo V
zapamatovat.... zůstalo prázdné
DALŠÍ NASTAVENÍ: obecné - zůstalo v původním, tj. mailová adresa server pro odchozí poštu - SMTP zůstalo nezaškrtnuto a zaškrtnuto, je stejné nastavení jako pro příchozí poštu připojení: Lan upřesnit: POP3 11O SMTP 25
Tak dobře, půjdu na to jinak :) nedaří se mi Ti vysvětlit princip emailu, nebo já nechápu problém.
Máš několik různých poskytovatelů emailu, přičemž každý může podporovat více způsobů jak emaily odesílat a přijímat.
Všichni poskytovatelé mají pop3 server, který slouží na příjem zpráv. Outlok se k němu připojí, autentikací ověří zadané jméno a heslo a pokud jsou na serveru nové zprávy, tak je stáhne.
Někteří poskytovatelé nabízí i veřejný server pro odesílání, nazývaný SMTP. Tento server opět ověří Tvé heslo a jméno a odešle email na cílovou adresu. Ovšem pozor - adresu odesilatele si můžeš zvolit libovolně, bez ohledu na to, přes který server poštu odesíláš.
Pop3+SMTP jsou zastaralé způsoby práce s emailem, mnohem sofistikovanější je IMAP/MAPI - stručně shrnuto se jedná o prostou synchornizaci 1:1 - tzn ve schránce je stejný obsah jako na Tvém lokálním pc v Outlooku a naopak. Máš přístup přes webové rozhraní ke stejnému obsahu, tak i v Outlooku můžeš pohodlně vše managovat.
Centrum smtp server nenabízí, musíš využít buď smtp svého poskytovatele, či smtp například Gmailu. Smtp server volný je znám svou nespolehlivostí a pomalostí. Doporučil bych odesílat přes výše zmíněný Gmail.
Prosím udělej printscreen s Tvou obrazovkou nastavení účtů.
tak centrum, jsem nakonec zprovoznila přes smtp.tiscali.cz tj. přes poskytovatele, tak jak jsem ho měla nastaveno před problémem, vlastně ne docela původně jsem měla SMTP.....a velká písmena to opravdu nebere:eek: a změnila se i čísla portu serveru u POP3 ze 110 na 995 a požaduje to SSL a teď zkusím to samé u volného, třeba se mi ho podaří rovněž zprovoznit:mweheh:
Vše je o správném nastavení. Přečti si tento článek pro pochopení
http://cs.wikipedia.org/wiki/Simple_...nsfer_Protocol
A i u volného můžeš použít k odesílání smtp server tiscali. Nastavení je shodné.
už mám vše v chodu, kdyby tiscali upozornilo, že k odeslání emailu přes outlook vyžadují nově zašifrované připojení (SSL) a server pro odeslání smtp nikoliv SMTP, jak se všude píše, vůbec bych neotravovala. První krok který jsem udělala bylo zašifrované připojení, ale ve spojení s velkými písmeny to nefungovalo a já si nevěděla rady a pak už jsem jen zmatkovala.
Teorii mám zmáknutou i v angličtině, horší je, že ji neumím aplikovat do praxe a tak se omlouvám.
Nic se neděje, tj přeci maličkost :) Hlavně, že je vyřešeno.