1 Příloh-a(y)
Gigabit - kde je úzké hrdlo?
Konečně jsem upgradoval své domácí úložiště a jak to tak ladím, tak přemýšlím, kde mám aktuální limit.
Stahuju si z NASu do desktopu zálohu HDD - viz screenshot. Na grafu taskmanageru je pěkně vidět jakási pomyslná linka někde kolem 50MB/s. Co myslíte, že je aktuálně limitem? Mám své tipy, ale zatím si je nechám pro sebe ;)
NAS: Atom D510, 1GB RAM, Debian 5.0, síť Realtek 8169, Samba 3.2.5 x64, kabel cca. metrový hotový patch 5e, zdrojový HDD Samsung F2 1.5TB SATA
switch: Edimax BR-6574n
Desktop: E5200@3G, 4GB RAM, WinXP Home, síť Atheros 8121 PCI-E, kabel cca. 20 metrů hotový patch 5e, cílový HDD Seagate 7200.11 500GB SATA
Děkuji za tipy ;-)
Re: Gigabit - kde je úzké hrdlo?
Viděl bych to tak že Realtek síťovka ve spolupráci s bůhvíjakým řadičem disku utlučou ten atom přerušeníma, ale je to jen tip.
Přes FTP ti to letí jak?
Jak to probíhá, když si na obou zařízeních uděláš RAMdisky a taháš data mezi nimi? (Jasny, na 1 GB RAM velkej RAMdisk asi neuděláš...)
1 Příloh-a(y)
On to nebyl ani tak dotaz k řešení problému, jako spíš taková sonda do hlubin overclockerovy duše :)
Přes FTP to letí 65-75 MB/s, takže úzké hrdlo byl zjevně protokol SMB (resp. zřejmě jeho implementace na win, zkusím to samé ještě v linuxu).
jestli switch umi jumboframes, tak si je zapni. ;-) 43kpps tomu atomu taky asi moc dobre nedela ...
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
jestli switch umi jumboframes, tak si je zapni. ;-) 43kpps tomu atomu taky asi moc dobre nedela ...
Otázka je, jestli se dá ještě někam výš, když to teď při souvislých velkých souborech udělá v klidu těch 70MB/s.
Citace:
Původně odeslal
Marty
Otázka je, jestli se dá ještě někam výš, když to teď při souvislých velkých souborech udělá v klidu těch 70MB/s.
zalezi na tom, jak to mas cely nastaveny a kde je limit disku (btw. obcas docela pomuze zvednout systemovej read-ahead - zvlast u prenosu velkejch souboru) ...
jumboframes ti nejen snizi datovej overhead 2.-4. vrstvy, ale taky overhead IP stacku.
sambu taky jde jeste trochu potweakovat. nevim co vsechno tam mas nastavene, ale vetsi buffery u vyssich rychlosti obcas pomuzou, stejne jako pouziti nejakyho zerocopy mechanismu (sendfile, memmap).
btw. tech 70MB/s je s jakym demonem?
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
zalezi na tom, jak to mas cely nastaveny a kde je limit disku (btw. obcas docela pomuze zvednout systemovej read-ahead - zvlast u prenosu velkejch souboru) ...
jumboframes ti nejen snizi datovej overhead 2.-4. vrstvy, ale taky overhead IP stacku.
sambu taky jde jeste trochu potweakovat. nevim co vsechno tam mas nastavene, ale vetsi buffery u vyssich rychlosti obcas pomuzou, stejne jako pouziti nejakyho zerocopy mechanismu (sendfile, memmap).
btw. tech 70MB/s je s jakym demonem?
Všechno na default, vůbec nic jsem neladil.
Těch 70MB/s mi dává proftpd.
Jak bylo receno, rek bych ze se pohybujes na hranici toho ceho je schopen HW. Limit bude (HW) tech +-40k paketu a SW limit SMB. Muzes to cheknout na malejch paketech (floodping trebas). Podle me muzes i tak skakat radosti 50MB/s je velice slusny.
Jj, jsem spokojen... jumbo frames ten můj Edimax neumí.
Každopádně na routeroswitch za necelý dva tisíce je to fakt slušný.
Citace:
Původně odeslal
JejKey
Přes FTP ti to letí jak?
Jak to probíhá, když si na obou zařízeních uděláš RAMdisky a taháš data mezi nimi? (Jasny, na 1 GB RAM velkej RAMdisk asi neuděláš...)
Tak jsem ještě pro zábavu zkusil ty RAMdisky - při prvním pokusu mi to jelo až 98MB/s, při dalších pak stabilně 75MB/s.
No, prostě na router za dva litry paráda. Ještě si chci pohrát s DD-WRT, zajímá mě, jestli jejich beta verze pro tenhle routřík zvládne takový přenosy. Včera jsem to krátce testil, ale nerozchodil jsem na tom WAN (modem od UPC se mi nechytil).
Citace:
Původně odeslal
Marty
Tak jsem ještě pro zábavu zkusil ty RAMdisky - při prvním pokusu mi to jelo až 98MB/s, při dalších pak stabilně 75MB/s.
No, prostě na router za dva litry paráda. Ještě si chci pohrát s DD-WRT, zajímá mě, jestli jejich beta verze pro tenhle routřík zvládne takový přenosy. Včera jsem to krátce testil, ale nerozchodil jsem na tom WAN (modem od UPC se mi nechytil).
po switchi ti to zvladne s prstem v nose, pac je to petiportovej hw switch, na kterej verze softwaru v routeru nema vliv.
jediny, co tim ovlivnis je wan-lan (routing) wan-wlan (routing) a lan-wlan (bridging)
trochu mimo misu, nevim kam to dat jinam: NAS co procpe skoro 100MB gigabitem: http://www.svethardware.cz/art_doc-8...2004CA92A.html
to je presne to, co vyrobil marty, jen v osklivejsi (kdy budou fotky martane?) krabicce :D
pak uz je to jen o otweakovani toho linuxu :)
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Takze s diskama za 20k 2TB ... trochu dost. Spotreba 30W => pokud si koupim beznou ATX desku s rozumnym CPU, levnej case, zdroj a disky, tak za stejny prachy postavim uloziste mnohem lepsi, vykonejsi a spotreba bude tak +- 50 - 60W.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Takze s diskama za 20k 2TB ... trochu dost. Spotreba 30W => pokud si koupim beznou ATX desku s rozumnym CPU, levnej case, zdroj a disky, tak za stejny prachy postavim uloziste mnohem lepsi, vykonejsi a spotreba bude tak +- 50 - 60W.
ta spotreba je dost slusna, precijen 30W a 60W je dost rozdil, ale napadlo me, ze by slo vykuchat napr. nejaky starsi notebook a pouzit ten, protoze napr. muj IBM X41 zere bez LCD neco kolem 10W a je v tom 1.5GHz Pentium M dothan, coz se s athlonem nemuze rovnat. Zakladni deska jde na ebay koupit kolem 60Eur, problem je ze to ma jen jedno IDE, ale nejakej novejsi nebude nejak dramaticky drazsi.
30W = cca 100Kc/mesic => 1k2/rok ... to mi neprijde jako podstatna polozka vzhledem k tomu, ze dvoudiskovou sestavu poridis za 1/3 => mas to na min 10let provozu, za tu dobu to stejne aspon 2x rozsiris/vymenis.
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
to je presne to, co vyrobil marty, jen v osklivejsi (kdy budou fotky martane?) krabicce :D
pak uz je to jen o otweakovani toho linuxu :)
Vydrž, o během víkendu to bude ;)