-
PII 300MHz kouse se...
zdravim overclokarky i overclokare :-), prosim o radu, mam doma pc
ibm personal computer 300gl, ktere se ve woknech 98 i 2000 kouse, nekdy pc proste zatuhne, zustane obraz a vse je mrtve, neky nabehne bluescreen s hlaskkou
systemova chyba
v pameti byla zjistena chyba parita
nevim jak tento problem odstranit, pameti jsem zkousel v jinem pocitaci, projizdel jsem je i programem gold memory a vse je ok, zkousel sem v jinem pc i procesor a grafarnu a vse jede stabilne, pameti sou tam dve 32 66kova a 64mb 133jkova, zkousel jsem je prohazovat, zkousel jsem je i samostatne a kouse se to stale, konfigurace je nasledujici:
PII 300MHz
bord od IBM, 2xisa, 3xpci, usb 1.0, svga cirrus logic on board,
32sdram+64sdram
svga s3 64V+ a voodoo2
hdd maxtor
cdrom oem 54
zdroj to ma jen 150W ale krom cdrom a hdd tam nic neni a ni nebude,
chlazeni to ma dobre, je tam velky pasim, aktivni vetracek a este veliky 8x8cm vetrak ktery na to vse fouka,
mate nekdo nejaky napad?
predem dekuji
-
Goldmemom si zbehol pamate na svojom PC, alebo na inom ???
Pusti goldmem, nechaj ho bezat celu noc a ked bude rano zeleny, tak by som tipol, ze problem bude mozno v zdroji.
-
Skus pustit GoldMemory bez parametra /Q (standardne sa po nabootovani pusti Quick test - /Q) - spusti sa normal test a bude trvat dost dlho.
Aky to ma chipset? i440LX?
-
pameti jsem testoval programem goldmemory primo v tom pocitaci, nejprve pojedne a pak obe najendou a vse ok, pak jsem je pouzival cele odpoledne na jinem pocitaci, na mem, popis dole, a bezeli ok, ale jak radis necham test bezet pres noc a uvidim.
na zdroji je ted pripojen jen board a 1 hdd, a presto se to seka, nemyslim ze by to neutah
-
Skus disablovat v BIOSe L2 cache.
-
tak gold memory sem nechal bezt 24 hodin a pameti sou ok, navic mam stazenou utilitku primo od ibm na bootovaci diskete, je uzcena pro test hardware, takze sem to projizdel a zadnou chybu to nenaslo, vysechny testy prosly v pohode :-(
2Rainbow: ma to nemecky bios a polozku na vypnuti L2 Cache jsem nikde nenasel, jak zjistim jaky to ma chipset? na zacatku zadny post neni, akorat logo ibm...
je mozne ze i kdyz wokny zadnou chybu spatne nainstalovaneho hardware nehlasi, ze jsou pouzivany spatne ovladace, jde mi o to, zda treba ibm nema k boardu spesl ovladace, a wokna si tam dali neco sveho a ted se tvari ze je vse ok a presto se vesele kousou dal.
-
Aha, zabudol som ze je to IBM - tam v BIOSe nic nenajdes... Chipset zistis najlepsie tak ze sa pozries priamo na dosku ;) Alebo sa pozri vo Windows do Device Manageru - moze tam byt nieco ako Intel 82443BX Pentium(r) II Processor to PCI bridge. Vyskusaj to iba s onboard grafikou (= bez S3 a 3dfx) a preinstaluj Windows (daj tam aspon Windows 98SE).
-
dekuji za rady, zda se ze by jsi postupoval stejne jako ja :-))), kdyz se mi pc dostalo do rukou, tak tam byly w98 a kousalo se to, preinstaloval jsen to na w98se a delato to uplne to same, tedy bezelo to cele odpo a myslel jsem ze je to v pohode, ale druhy den rano se mi to zase kouslo a byl jsem zase na zacatku, bluescreen a hlaska o parite..., myslel jsem zda to neni ovladaci, presto, ze wokna nehlasili zadnou kolizi a vsechna zarizeni byla ok, tak jsem jeste zkusil w2k protoze jsem predpokladal ze si umi detekovat hardware spolehliveji, ale dela to porad to same, samozrejme jsem to zkousel i s onboard grafikou, i s s3, dela to porad to same, :-(
-
Napada ma uz len:
a) update BIOSu
b) skusit iny procesor
c) skusit iny zdroj