3 Příloh-a(y)
BenQ V2400 LED - nastaveni
kdyby si ho nekdo koupil stejne jako ja. tak tady je alespon zakladni nastaveni monitoru.aby jste si mohli sestelovat bily bod.
vcera jsem ho kalibroval a dE bylo 0.93 takze dobry.
http://img8.imageshack.us/img8/7721/benqy.jpg
myslel jsem si ze uz bych si v zivote TN nekoupil, ale uchavatil me ten bilej design a po kalibraci je dobre pouzitelnej i na moje obcasne amaterske upravy fotek.
CONTRAST - 49
GAMMA 2,2
BARVY:
R - 92
G - 90
B - 90
rezim obrazu standartni,format barev RGB,
UPDATE !!!
tady jsou jeste obrazky z kalibrace - rezimy = sRGB, FOTO a po kalibraci. monitor v podstate kopiruje barevny rozsah sRGB. nastaveni FOTO je absolutne nepouzitelne. vypada to jak kdyby to nastavovali pro stary MAC kde byla gamma 1.8, s rezim sRGB i bez kalibrace se da obstojen pracovat
Re: BenQ V2400 LED - nastaveni
16:9 mi nesmí do baráku
ale ten design je fórový:)
ale pořád si na nějakou aspoň trošku slušnou kalibraci nedokážu představit TN monitor. na web to s přimhouřením oka stačí, ale na tisk no-way..
Kdyby nebyl 16:9 ale 16:10 tak už ho mám taky doma. Ono se to nezdá, ale je to dost rozdíl.
hele ja to nejak neresil jestli 1920x1080 nebo 1920x1200. taky jsem zjistil ze nepotrebuju panel za 13.000 s S-PVA nebo S-IPS. driv jsem byl do toho blazen, ale zjistil jsem ze to nevyuziju. proste sem si v patek vecer rekl bral bych nejaky pekny bily LCD kouknul jsem na alzu no a za 5.600,- bylo jasno.
Já jsem nikdy nepochopil, jak se u TN kalibrujou barvy nebo podle čeho. Protože když si dam oranžovou barvu na celej monitor, a dívám se rovně tak dole je červená a nahoře zelená. Tudiž i když má člověk sondu a zkalibruje to, tak to zkalibroval na tom místě kde ta sonda měla ten 90° úhel, což je naprosto k ničemu, protože když se na monitor podívám, budou ty barvy v praxi totálně mimo, bude to furt celý jako duha.
Z tohoto důvodu jsem TN nemohl mít ani na hry nebo na net.
mas pravdu. starsi TN byly opravdu hrozny. ale ted uz u tech novych to tak strasny neni.
u me z pracovniho mista nepozoruji zmenu barev. samozrejme kdyz vstanu od stolu a jdu vedle cca 140° tak to zabarveni tam je. ale to me nezajima.
hlavni je, ze z pracovniho mista jsou barvy stale
No to právě nejsou. Měl jsem v rukou i top TN panely, a musim říci že dnes to tak neni. TN dle mého názoru co se barev a úhlů týče, zaznamenalo vrchol někdy 2005 - 2007. U těch typickejch 19 co měly 1280x1024 a docela to ušlo. Ale dneska no... do boků je to ok, ale nahoru a dolu, i když se člověk dívá rovně tak je to nepoužitelný. Jo je to extra levný.. ale ehm... to prostě nejde.
Žádnejch 140°, zkus se jen víc posadit do židle a jít tak 10° dolu.
aby se ty barvy hly, tak musim dat hlavu dolu na uroven desky stolu. a to opravdu neni pracovni pozice :-).
ja nerikam, ze to je na profesionalni upravu fotek. uz proste neprahnu po panelech IPS, PVA i kdyz jsem pred nekolika lety kdyz jsem si koupil (1. MVA - belinea 2. S-IPS L2065 3.S-PVA EIZO 4. zase S-IPS L2475)
rekl, ze TN nikdy vice. jestli udelam 1-2 fotky/mesic ve PS a jdu si je vytisknout na A4-A2 tak k tomu panel za 13.000,- nepotrebuju - aspon ja uz ne.
u tady ten panel jsem vzal vice mene kvuli designu.
jeste k ty kalibraci, kdyz uz tu sondu mas doma, tak kalibrujes vsechno :-D, TV LCD, notas, kdyby sla zkalibrovat mikrovlnka tak ji dam taky ;-). sem to davam na forum pro zajimavost. aby lidi mohli porovnavat treba pri koupi.
kazdy se treba k sonde nedostane...
Tak už jsem na to, ehm... "přišel". To jak se mi zdály starý TN tak 2006-2007 lepší jak ty dnešní, tak to byla realita. Ony totiž čistokrevný TN se dnes už moc nedělaj. 90% dnešních rádoby TN obrazovek jsou totiž ASI - TN panely, to je ještě znatelně horší než klasické TN, ale málokdy se dočtete že tam ten panel je.
Včera jsem viděl jeden BenQ co měl klasický TN (novej myslim ňákej 2220 HD) a nedalo se to srovnávat, aby se z oranžový stala červená a total se rozhodily barvy tak jsem musel jít o 30 stupňů a více níž... prostě monitor nebyla žádná barevná bomba ale dal se a celkem příjemnej na koukání, pokud máš takovej, tak je to ok.
Ale 90% těch dnešních TN jsou ty ASIčka... typicky všechny ty masově prodávaný Sasungy nebo LG.. a ty se fakt nedaj, v některejch barvách je tam duha i když se člověk dívá rovně.
Tady jsou kdyžtak další výsledky a dva zkalibrované ICC profily. Abych pravdu řekl, měl jsem jej doma týden a mám z něj rozporuplný pocit. Na jednu stranu slušné barvy, na drhou strany pro mě viditelný šum. Úhly se s PVA EIZO, co mi stojí vedle na stole nedají srovnávat.
ja nevim. podle me tyhle profily nema moc cenu stahovat. jelikoz kalibruju graf kratu. a kazda grafika ty vystupy ma trochu jiny. urcite nemalou roli tam hrajou ovladace, takze tohle bych nevidel moc pouzitelne.
Bohužel realita je taková,že i hodně oblíbená sonda i1D2 velmi rychle stárne a po roce začne barevně "šilhat" do modra do zelena. :o Pak kalibrovat monitor, který se barevne houpe, na 8-bitové GK, s kecající sondou fakt nemá význam.
Citace:
Původně odeslal
NANAO
Bohužel realita je taková,že i hodně oblíbená sonda i1D2 velmi rychle stárne a po roce začne barevně "šilhat" do modra do zelena. :o Pak kalibrovat monitor, který se barevne houpe, na 8-bitové GK, s kecající sondou fakt nemá význam.
Jakou sondu tedy doporučujete?
hele NANAO nejsou uz dnesni GF.K. vsechno 10bit na kanal?
viz. http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=76279
jinak s tou sondou jsi me nepotesil. vlastni zkusenost? je nejaky zpusob jak to premerit?
Citace:
Původně odeslal
-HoNY-
Jakou sondu tedy doporučujete?
Bohužel dnes se nabízí jediná,cenově dostupná stabilní a dostatečně přesná sonda schopna změřit AdobeRGB Color Munki Photo (spektrofotometr) co musím výrobci X-rite vytknout je ,že k sonde dodává jednoduchší SW (v porovnání s i1Match 3.6.2.) s omezenou licencí.:mad:
Citace:
Původně odeslal
Moralles
No není to tak růžové s těmi 10-bit GK. Na trhu se jich pohybuje asi jenom 5% a ceny začínají na cca 8K a víc.
Předpokládám, že se bavíme o 10-bit na kanál/digitál, protože jsem v jedné diskuzi narazil na příspěvek kdy autor tvdil ,že vlastní 30-bitový LCD monitor (japonsko-čínské výroby).??? Pravděpodobně sečetl 10-bity na kanálech ,aby tak zdůraznil "kosmický" monitor který zakoupil za 5K:). Proto je důležité správné pojmenování a definice!:cool:
Co se týče i1D2 je to za ty peníze velice přesná sonda,ale bohužel jen když je nová. Časem ji začnou stárnout barevné filtry čimž dochází ke skreslenému měření. Pozor sonda stárne i v šuplíku. SW i1Match je na amaterské čarování sqělý.
Citace:
Původně odeslal
Moralles
Ještě info pro vás jako nadšence kalibrování Pokud chcete kalibracemi vydělat nějakou korunu nabízí se možnost zakoupit sondu i1Pro + licenci na i1Match a máte po starostech. Otázka je zda sonda na sebe vydělá.:rolleyes: