Dell Inspiron 1525 a prehrivani
zdravim
manzelka ma tento notes a vetrak ji stale jede na plny gule a cpu ma kolem 60-70 a to na ntb nic nedela.
ovladace ma posledni, bios taky posledni a ntb na def nastaveni biosu. dela to i pri nastaveni setreni bateri a i na provoz na baterie ?
ze by spatny kus a nebo neco jinde ?
Re: Dell Inspiron 1525 a prehrivani
Jeden Inspiron 1525 máme doma a je fakt, že větrák pouští na můj vkus hodně často a je dost hlučnej. Teploty jsem jikdy nezkoumal, když si vzpomenu, tak se zkusím zejtra mrknout.
Pokud to jsou skutecne teploty jadra podle treba speedfanu, pak je to samozrejme moc.
Nepises, jak dlouho ho mate, zdali je novy (nove koupeny) nebo starsi atd.
Pokud je starsi, muze byt zasvineny "vyfuk" vetraku, pokud novy, pak muze byt spatne upevneny/ohnuty cely modul chladice.
Mas ho v NBD? Pokud ano, klidne zavolej na servisni linku a uved, ze notebook ma tyhle teploty i bez zateze a vetrak se stale toci na plny koule. Mechanik prijede a bud vycisti chlazeni nebo ho preventivne cely vymeni.
Inspiron neni uplne z nejtizsich a vetrak se roztaci skutecne casto ale ne furt a tyhle teploty uz jsou pres bezny limit.
ntb byl kupovan jako novy a je tam 3 roky nbd.
vetrak jsem zkousel vyfoukat a nic nepomohlo.
teploty jsou ze speedfanu
mame ho cca 8 mesicu
jinak co se tyce vetraku tak jede naplno tak 80% casu spusteni ntb a to tam krom outlooku a mozily nic nebezi.
pokud na ntb nic nebezi / jen cisty start win tak ma kolem 55 stupnu na 997 mhz cpu ale staci aby na pozadi bezela mozila a jde to hned k 65-70
asi si tam zavolam a pokecam si s nima
Citace:
Původně odeslal
Voky
ntb byl kupovan jako novy a je tam 3 roky nbd.
vetrak jsem zkousel vyfoukat a nic nepomohlo.
teploty jsou ze speedfanu
mame ho cca 8 mesicu
jinak co se tyce vetraku tak jede naplno tak 80% casu spusteni ntb a to tam krom outlooku a mozily nic nebezi.
pokud na ntb nic nebezi / jen cisty start win tak ma kolem 55 stupnu na 997 mhz cpu ale staci aby na pozadi bezela mozila a jde to hned k 65-70
asi si tam zavolam a pokecam si s nima
Pokud budes volat na linku, tak musis uvest, ze se to prehrivat tak, ze se napriklad obcas i kousne, nebo restartuje. Pokud neuvedes neco podobneho (ze ten stav vytvari zavady, diky kterym je notebook polofunkcni) tak se ti budou snazit vymluvit, ze se proste jedna o "vlastnost" a ze se s tim mas smirit, takze to chce skutecne uvest i trosku podpurnejsi argumenty, proc chces, aby se nekdo zastavil a proveril to. :) Postup dle meho vyrazne doporucuji, jinak se ti muze stat, ze nikdo nedorazi :)
tak zatim tech 10 reklamaci dellu co jsem resil dopadlo dobre tak snad i toto dotahnu do zdarneho konce.
holt to bude jako muj prac. ntb je potreba skoro vsechno vymenit a pak vam to pojede :D
Citace:
Původně odeslal
Voky
tak zatim tech 10 reklamaci dellu co jsem resil dopadlo dobre tak snad i toto dotahnu do zdarneho konce.
holt to bude jako muj prac. ntb je potreba skoro vsechno vymenit a pak vam to pojede :D
Jestli jsi resil jiz 10 reklamaci Dellu, nebo vis, jakym zpusobem funguje jejich system hotline - servis, pak samozrejme ber me rady za zbytecne, jen jsem chtel upozornit na stav, ze je treba podobne problemy trosku "nafouknout", aby se zakaznik vyhnul zbytecnemu "okecavani" od infolinky :)
tak ja vzdy resil reklamace ze to odeslo uplne jako deska grafika baterka display .... ale nikdy jsem neresil problem s chlazenim.
a hlavne muj sluzebni ntb mas s chlazenim problem ale mi mezi reci rekl technik ze to je normalni u toho modelu /xps 1340/jak to topi ze to je holt blbe navzeny ... /ma pravdu jako to co kluci vymysleli tak by potrebovali napraskat pres ruce
Ano, to je bohuzel pravda stejne jako predchudce XPS 1330 mel rovnez s chlazenim problemy ve verzi s nVidii a silnejsim CPU a rovnez byl stejne podobne blbe navrzenej.
Nicmene shodnem se na tom, ze je docela striktne potreba oznamit zavadu, ktera nejakym zpusobem zhorsuje ci znemoznuje praci na notebooku - "zavada" projevujici se jen zvysenou hlucnosti vetraku ci spatnych hodnot z vystupu nejakeho mericiho softu pro ne neni moc "prukazana" a snazi se ji "vysvetlit" jako vlastnost, danou bohuzel typem a pouzitim konkretniho modelu a dalsi bla bla bla... :)
tak zejtra prijede technik ale na hotlinu se cukal ze to je normalni ... akroat ze mlady se ted pri zatizeni zacal kousat. tak jsem zvedav co s tim zejtra udela.
tak technik vymenil chlazeni, HP a desku. ted ma ntb v burnu max 70 stupnu a hned je tisi ntb a maka uz hned lip.
akorat mi prijde ze ntb od dellu co jsem objednal kolegum a nebo znamym tak 80% uz melo nejakou reklamaci
No, zalezi na tom, jake rady se kamaradum objednavaly, nebudem si nalhavat - levnejsi modely notasu od Dellu jsou zpracovanim a kvalitou na stejne urovni, jako podobne draha konkurence.
Nicmene pokud jsou v NBD zaruce, tak v tom je urcite kouzlo, ze nejake velke dopady poruchy moc nezaznamenas, jelikoz jeden den ti neco "chcipne" a druhej den uz je to vymeneno a opraveno, zatimco u jinych znacek teprve druhy den resis servis a pak cekas od nekolika dnu az po mesic, co s tim provedou a jak to zprovoznej.
Rovnez je vyhodou, ze mechanik pred tebou notas ci PC vyzkousi a pokud mas pochybnosti o tom, zda ta oprava tomu pomohla (prave v pripade, kdy se reklamujou zavady, ktere nejsou na prvni pohled uplne zrejme, jako prehrivani, obcasne mrznuti, nahodny "modry smrti" atd.), tak mechanik pak muze udelat jeste vyssi servisni ukon, jako vymenu cele desky, pameti atd., po kterych to uz pak vetsinou funguje, tak jak ma.
Takze u tech levnejsich rad notebooku at nikdo neocekava zavratnou kvalitu zpracovani ci neco nadstandartniho, nicmene muze ocekavat jistotu rychleho reseni pripadneho problemu. Coz bych osobne videl jako nejvetsi plus v tehle tride oproti konkurenci.
A notebooky - drzaky - to uz dnes nevyrabi prakticky nikdo, je to proste spotrebni zbozi :) (pokud pominu par nejakych "vojenskych" obrnenych specialu ci alepson treba konkretne u Dellu rady ATG). Bohuzel.
K tomu se vyroba podobnych modelu prestehovala do destinaci jako Polsko a dle tvrzeni mechaniku od Dellu je to skutecne hoodne znat - obcasne chybi sroubky, tam kde maji byt, pod nalepkou kontroly treba chybi BT chip, sem tam nekdo zapomene pod "termozvejkackou" bloku chlazeni treba slidovou prelepku atd atd.
urcite mas 100% pravdu ty ntb byli do cca 30k max. ale co se tyka zaruky tak tu maj bezkonkurecni. akorat me se jednou stalo ze nbd trvalo 3 dny ale stale jsem s nima nadmiru spokojen. a co se tyka polska tak jsem objednaval 3 x latidude a z toho byl jeden mrtvej hned po startu.
no ja som mal zatial s Dell NBD len problemy, tiktak myslim pozna celu "story" ale tahal som sa s nimi snad pol roka za prsty. Treba povedat ze to bol XPS 1710 (toho casu cena kus cez 3k eur) - bolo to to naj co XPS rada ponukala.
Bohužel, všechno jde s kvalitou dolů a výjimkou nejsou ani kvalitní výrobci. A bude hůř, myslím, že za chvíli bude platit úplně všude to, co začalo u televizí, audiotechniky, lednic, pak monitorů a tiskáren, pokračovalo u optických mechanik, vzalo s sebou mobilní telefony, disky, foťáky (vyjma zrcadlovek, ale i jejich čas brzy přijde) a notebooky. Jo, jak se nám hezky vrací to, jak moje žehrání někteří odvraceli se slovy "co blbneš, co to řešíš, je to o pár korun levnější a beztak to stojí jen pár kaček a já to rád vyměním" - jenže přesně o toto výrobcům jde (odejde to a zákazník koupí nové) a naopak přesně toto by zákazník nikdy chtít neměl. Taky proto je acer celosvětově nejúspěšnější prodejce všeho, co vyrábí - bohužel. Taky proto se nejvíc prodávají privátní značky polské výroby a uzeniny ze Studené (tenhle výrobce z dřívějšího etalonu slušné kvality šel hrozně dolů, až na to nejpodřadnější dno) v Tescu, přestože se to většinou nedá pozřít bez újmy. Totéž máme u aut, např. zatímco stará fabie je hodně odolná a slušně udělaná a bez větší újmy by měla vydržet 300 - 400 tisíc km, při dobré péči bez problémů mnohem víc, nové, konstrukčně dost odlehčené, jsou po poloviční porci téměř vždy hodně sešlé, víc, než favority (ze zkušenosti člověka, který sebe a tým zaměstnanců živí opravami škodovek).
Ještě k DELLu: je nutno brát v potaz, že inspirony obecně jsou konkurence pro Acer a Asus (tzn. i ten hnusný lesklý podlézavý materiál). A nejnižší řada rozhodně nemůže v kvalitě konkurovat třeba Latitude, přestože nad konkurencí v podobných cenách se drží. Latitude jsou teď o něco poruchovější, než byl DELLácký standard, ale jeho úroveň servisu opravdu jiný výrobce takto nenabízí. Pro mě je DELL specifický ještě jednou důležitou věcí, a to, že díky Tiktakovi mám možnost si ho po záruce udržovat a opravovat sám, což u Aceru je něco nemyslitelného (zpravidla nebude v takovém stavu, aby vůbec bylo myslitelné, že se nevyhodí), nedovedu si takovou dostupnost dílů představit u HP, FSC, Toshiby nebo SONY, snad jen IBM, ale to už je vše přes inzeráty, aukce atd.