PWM regulace mimo OS (Windows)
Občas se v kompu pohybuju mimo widle, ale vadí mi hlučnost větráčků. Tu bych později vyřešill nějakým vyrobeným hw regulatorem, ale zrovna doma nemám potřebné součástky. Mé desky ale pwm regulaci podporují (ale nedá se to nastavit natvrdo třeba v biosu), ale mimo OS je mi to docela naprd.
Nevíte o nějakém sw řešením? Něco co bych mohl zavádět jako první (třeba na usb, hdd, disketě...) při bootu a tak?
Re: PWM regulace mimo OS (Windows)
Zkus kouknout do Speedfanu, podle mě tam bylo nastavení resetovat rychlosti větráku po vypnutí programu.
Teoreticky když to vypneš, tak by ti měl ten větrák běžet na nastavené rychlosti dál (alespoň mě to tak dělalo, netuším co to bude dělat s PWM)
no jo, ale po restartu běžej větráky na standartní otáčky. Právě to chce nějak zařídit hned po startu PC
Ked som sa hral so speedfanom tak som ho musel dat do windows startup v programs menu aby sa vzdy nastartoval po nabehnuti windows a znizil otacky.
Co znamená, že pracuješ mimo OS? Myslíš tím mimo Windows v jiném OS, nebo jak?
V jiných OS samozřejmě regulace fungovat nějak musí, pokud to HW podporuje. Je však otázka, zda to lze nějak softwarově ovládat. V linuxu by to zcela jistě neměl být problém.
třeba v biosu...to asi nepude
ale třeba dos nebo dělám v linuxu, ale než se dostanu k regulaci, tak to trvá nějakou dobu.
Právě proto hledám nějakej sw, který bych zavedl před bootováním libovolného OS
No ale bezny SW ti bez OS asi nebude fungovat takze najprv musis nabootovat nejaky OS aby si v nom mohol nastartovat nejaky SW.
Ked nemas cas tak kup nieco hotove, napr. http://www.pc.sk/modules.php?name=ar...d&v=1259742171
V Linuxe je urcite nejaka obdoba speedfanu ale v dose neviem neviem...
Když jsi takovej hračička, tak by šel pohackovat BIOS a nastavit si to tam. Například uživatelé Rainbow a RayeR se tady na foru těmhle věcem trochu věnují.
Nicméně můj BIOS např. umožňuje nastavení režimu u říditelných větráků (4pin) a je to celkem akceptovatelné.