Re: Asus Essence STX x ST
PCI verze, čili ST je zajisté o ty analogové výstupy (a další operáky) lepší.
Vysvětlení účelu karty tomu samozřejmě prospělo.
Zatím jsem v cenové relaci do 5.000 Kč neslyšel lépe hrající zvukovku, sluchátka by mohla být trochu diskutabilní, když já zase poslouchám na samejch exotech....
Recording tato karta neumí a zřejmě to není jejím účelem, neřkuli doménou.
Mít v PC zvukovku, která rozezvučí drivery repro nebo headphones takto ,..
Je až s podivem, že jí k tomu postačí instalace 13 MB pro Windows Seven.
A pořád je to ještě multimediální karta s podporou her....
Děkuji za ujištění. Kartu už mám položenou pod stromečkem (obrazně).
Prosím o trošku zkušeností s touto zvukovkou, protože to vypadá že jsem konečně našel zvukovku pro mne.
Trávím u PC hodně času s poslechem hudby do sluchadel a pořád jsme hledal něco rozumnýho univerzálně použitelnýho jak na poslech hudby tak i na filmy a občasné hraní her.
Žádné výstupy na 7.1 nebo 5.1 nepotřebuji -> na zvukovce využívám jen výstup na sluchátka a digitál. výstup na AV reciever Yamaha RX-V563. Kartu budu provozovat na W7 64-bit.
Jen se chci zeptat na pár věcí ->
1) Chápu dobře že ST vs. STX je PCI vs. PCI-E ? (potřebuji PCI kartu, ne PCI-E) na CzC to mají nějak zmteně popsaný -> v tech. popisu mají PCI ale kousek níž píšou "Společnost Asus přináší jednu z nejlepších zvukových karet pro osobní počítače s rozhraním PCI Express - Xonar Essence ST." takže tam mají dost zmatený informace.
2) Jaký je tam použit konektor na digital výstup a na sluchátka ?
3) jde nastavovat zvlášť hlasitost pro digitální a sluchátkový výstup ?
4) Má to funkční drivery pro Win 7 64-bit ?
5) Můžete mi ke zvukovce doporučit vhodná pohodlná uzavřená sluchátka (možná spíš měkčí a teplejší projev) s cenou do 3k ... sluchátka budu připojovat přímo do karty bez sluchátkového zesilovače.
Dík moc za rady
Dobrou popůlnoc:
1) Essence ST a STX se liší sběrnicí (ST je PCI). ST má navíc možnost připojit analog panel pro výstup 7+1 - to asi nezaujme ..
2) Digitální výstup je TOSLINK adapter (optika) - koax
Sluchátka mají profi 6.3 mm jack
3) V modu HiFi (čili vypnuté všechny przniče zvuku) je volná Balanced Volume pro speakers nebo headphones.
Digital Output není možno podle normy řídit zvlášť (ponechává se vše na koncovém zařízení). -- Úpravy k tomu ovšem existují.
4) Drivery mají velikost 10 MB a jsou funkční pro Windows Seven 64 bit.
(problémy při přepínání vstupů vyřeší až nový driver. Prostě v tom lehce
praská -- a to my nemělo).
5) Jestli uzavřená, mohl by to být Sennheiser HD 380 PRO (2.900 Kc)
Frequency response (headphones) 8 – 27,000 Hz
Impedance 54 Ω
nebo Beyerdynamic DJX-1
FR (Hz) : 5 - 25.000 Hz
Impedance (Ω) : 25 Ω
--------------------------------------------
Je jich celá řada. Osobně mám vyzkoušeno, že do 110 ohm hrají špičkově, pro impedanci třeba HD650 si i takhle kartu lidi pochvalují.
Mně se zdál už zvuk o něco méně prokreslený, než z preampu navíc.
Hrátky se swappable OPAMPs jsou pak opravdu kouzelné.
Osobně si myslím, že v ceně do 5.000 Kč není mezi zvukovkami důstojný soupeř, pokud uvažuji sluchátka.
A drivery budou, už teď se zkouší beta a ta už nepraská...
Ještě k té 2) -> takže jestli to dobře chpu tak je tam výstup na koax (cinch) a do něj je ještě redukce na optiku ?
Ta moje yamaha má tuším jako Digital IN oboje tak to by mělo být v pohodě.
Jinak moc dík za vyčerpávající odpověď :-)
1 Příloh-a(y)
Dobrý večer.
Ano přesně tak to je..
1 x 3.5mm-to-RCA adaptor cable (8ch)
1 x S/PDIF optical adaptors
Bez něj je tam RCA, s adapterem TOSLINK. Na obrázku je vidět i gumová krytka.
Už jsem viděl, že ji tam někdo narval i s ní ;). Ale to je jen pokus o vtip...
Tak u uzavřených sluchadel za snesitelnou cenu to u mne vyhrál Beyerdynamic DT 770 Pro :-)
Sice je to o litr mimo původní rozpočet, ale to jsou sluchátka na hodně let ...
Tak teď už na to jen došetřit, reinstalovat kompl, zajet nová sluchadla a pak napíšu tu změnu oproti Audigy 2ZS a KOSS SB40 :-D
Taaak. Je to jasné.
Chválabohu máme každý svůj sluch a svou představu.
Beyerdynamic DT 770 Pro jsou studiová sluchadla, vyrábí se paradoxně i jako 250 ohmová -- a taky o 1000 Kč asi levněji.
Jenom těch 250 ohmů impedance nezvládá karta vždy bez problemů. Někdo tvrdí, že ano, mně tam u HD650 vzniklo ořezání frekvencí.
Prostě mi to nesedělo. Do 110 ohmů však karta hraje bez konkurence.
Citace:
Původně odeslal
shapet
Taaak. Je to jasné.
Chválabohu máme každý svůj sluch a svou představu.
Beyerdynamic DT 770 Pro jsou studiová sluchadla, vyrábí se paradoxně i jako 250 ohmová -- a taky o 1000 Kč asi levněji.
Jenom těch 250 ohmů impedance nezvládá karta vždy bez problemů. Někdo tvrdí, že ano, mně tam u HD650 vzniklo ořezání frekvencí.
Prostě mi to nesedělo. Do 110 ohmů však karta hraje bez konkurence.
Pokud to ve finále opravdu vuhrajou DT 770 Pro, tak budu brát 80-ohm verzi. Ty DT 770 pro mi byly doporučeny jako univerzální model. V úvahu ještě připadá AKG K 272 HD (ty ale prý mají takový hodně analytický a "suchý" zvuk) a nebo Ultrasone HFI 580 které mají malé náušníky - nejvejde se mi do nich ucho.
Ono moc není kde to naposlouchat a stejně se prý sluchátkům po "zahoření" zvuk dost dost změní ... je to loterie. Někdo ty DT 770 Pro vychvaluje a že mají basů dost a někdo zase říká že tam basy nejsou a že mají řezavý zvuk ...
Řada obchodů je ochotna vyšší řady sluchátek půjčit k vyzkoušení domů.
Já na zahoření sluchátek věřím, je tam sice i hodně subjektivismu, ale přece jen sluch se dá oklamat jako jediný ze smyslů nejobtížněji.
Sám mám řadu sluchátek spíše zvenku, ale doma alespoň od sluchatka.net jsem měl k vyzkoušení přímo několik.
Vyřídil jsem telefonem přímo s majitelem, bez zajištění, prostě mi to poslali.
Ať to vyjde, i ucho do mušle, i spokojenost s výběrem.
Je nějaký konkrétní vážný důvod pro výběr uzavřených typů ?? Asi je, že?
Citace:
Původně odeslal
shapet
Je nějaký konkrétní vážný důvod pro výběr uzavřených typů ?? Asi je, že?
No vím že otevřený by měli mít lepší zvuk, ale jde mi klid při poslechu a a taky nerušení rodiny ...
;) Já jsem si to myslel, přece jen polootevřené typy docela dost ruší okolí.;)
Ale výběr je stejně skvělý.
Kartu mam par dni,co se tyce hudby,tak v porovnani s Audigy SE je to nebe a dudy :) zvukovej projev po nastaveni k mymu sluchu je paradni.Mam k ni zatim jenom HD 555 ktery na me s predchozi zvukovkou pusobyli trochu unavenym dojmem, i v tomhle smeru se to zlepsilo.
Nicmene sem se presvedcil,ze na hry to neni..zkousel sem Battlefiled 2 BC,i si pohrat s Xonar Audio Centerem,ale zvuk je hroznej :(
Je slyset šum,prskani hlavne pri vybuchu.(ovladace mam ty nejnovejsi ...1777)
Co mi este vadilo,ze nejde nastavit ekvalizer ani dolby headphone v Xonar centeru,pri nastaveni audio channel 2,coz nechapu proc,ale to uz je jedno.Ted sem stah Foobar2000 a nastavil tam.
Este zvazuju zebych kartu vratil/vymenil za Auzen X-Fi Forte 7.1 ,ale cetl jsem o problemu s šumem.. nebo nejakou jinou ktera by zvladala hudbu podobne jako Xonar,ale dala se pouzit i na hry.Moje vyuziti je 50:50
Dekuji za radu.
Zajimave vypada tohle - http://www.diit.cz/clanek/audiotrak-...i-audio/35780/
Bohuzel s dostupnosti to asi bude problem.
BTW: Hrozne rad bych porovnal Xonar STX vs. Prodigy HD2 - nema ji nekdo z vychodoceskeho kraje? :)
Citace:
Původně odeslal
ŠakaL
Kartu mam par dni,co se tyce hudby,tak v porovnani s Audigy SE je to nebe a dudy :) zvukovej projev po nastaveni k mymu sluchu je paradni.Mam k ni zatim jenom HD 555 ktery na me s predchozi zvukovkou pusobyli trochu unavenym dojmem, i v tomhle smeru se to zlepsilo.
Nicmene sem se presvedcil,ze na hry to neni..zkousel sem Battlefiled 2 BC,i si pohrat s Xonar Audio Centerem,ale zvuk je hroznej :(
Je slyset šum,prskani hlavne pri vybuchu.(ovladace mam ty nejnovejsi ...1777)
Co mi este vadilo,ze nejde nastavit ekvalizer ani dolby headphone v Xonar centeru,pri nastaveni audio channel 2,coz nechapu proc,ale to uz je jedno.Ted sem stah Foobar2000 a nastavil tam.
Este zvazuju zebych kartu vratil/vymenil za Auzen X-Fi Forte 7.1 ,ale cetl jsem o problemu s šumem.. nebo nejakou jinou ktera by zvladala hudbu podobne jako Xonar,ale dala se pouzit i na hry.Moje vyuziti je 50:50
Dekuji za radu.
No clovece mam za to ze problem bude spis u tebe (popr u dane hry) nez u karty ...
theedge: to nevim,dokonce sem preinstaloval i win(7) abych si byl jist, ze nedelaj bordel ovladace od stary zvukovky,nesli totiz ani poradne odinstalovat.
btw,tobe funguje ekvalizer v Xonar centeru pri audio channel 2 ?
Citace:
Původně odeslal
ŠakaL
theedge: to nevim,dokonce sem preinstaloval i win(7) abych si byl jist, ze nedelaj bordel ovladace od stary zvukovky,nesli totiz ani poradne odinstalovat.
Ja tu Asusku ještě nemám, budu ji kupovat cca v polovině dubna (mam ještě Audigy 2 ZS na Win XP). A zlobilo ti to i u jiných her ?
5 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
ŠakaL
Odinstalaci Creative driverů je možno svěřit 3DGuru Sweeper. Umí to.
Nejsem hráč, ale ač jim nejsem, BF2 audio instalaci upravenou pro různé zvukovky mám.
Byl to svého času takový problém, že Creative vydal drivery dokonce vlastní.
A v USER modu lze nastavit u ST a STX vše. Včetně požadovaného.
(při výstupu digital je však všechno nefunkční, předpokládá se nastavení koncovým zařízením).
Na SVN raději nezapomenout ! (image)
Tak uz je pryc,potom co sem se s kartou uz trochu sžil,mi po nastartovani pc,nebo po restartu sel do sluchatek zvuk,jako kdyby se sekla,pomohl jen dalsi restart.Coz je dost divny,tak sem ji vratil..
Shapet: Rad bych se zeptal,uz sem byl rozhodnutej pro Auzen Forte,ale Bravura ma zas 6.3 mm jack,ktera z tehle dvou je lepsi ?
Edit: akorat bravura ma EAX4 a forte 5
To je nepříjemné, stále nemají vyřešené drivery pro WIN 7. Ale beta chodí.
Je pravda, že Forte má jen 3.5mm (1/8 ”) stereo mini-phone jack, redukce nejsou nikdy nic moc dobrého.
Oproti Bravura má však opravdový chip X-Fi Ca2k2, pro který má m.j. Daniel_K už řadu svých driverů, řešící bugy originálu.
Bravura má klasický P17 chip, který nepracuje hardwarově. Ono by to u filmů a hudby přes sluchátka sice nemuselo vadit .... ale zkušenosti s touto kartou jsou zatím bídné.
Já bych to skusil raději přece jen s Forte variantou.
(chipu P17 bych věřil snad jen u korejského Audiotraku, který tam nechal všechno, co umí HD2). Jen ji sehnat.
diky za vas nazor.Jo to s tim chipem sem uz cetl na czc,tak tedy forte.Ale mam obavy este z jedny veci,a to ze na my zakladni desce sou PCI-e sloty rozmisteny dost mizerne.
http://www.giga-byte.com/FileList/Im...t-ud3r_big.jpg
Navic v kazdym pripade by forte bylo hodne blizko grafice (275 gtx) ktera trochu piska,pc mam na stole,tudis blizko a nic neslysim,ale pri poslechu s blizka je slyset piskani.Tak nevim jestli to nebude problem,cet sem ze nekdo si na ruch a šum (zpusobenej prave piskanim grafiky) stezoval,a taky to vyresil tim,ze odizoloval GK izolackou :D to by me ani ve snu nenapadlo,takova rumunina :D
Hold nezbyde nic jinyho nez to zas vyzkouset
edit: Ale toho xonaru je mi ted lito,kdyz sem vratil do pc tu starou Audigy SE ,tak sem si teprv uvedomil kvalit essence.Naposlouchal sem na ni par "dance" skladeb 224-250kbps a v porovnani s SE to nestoji ani rozepisovani.
.
.
EDIT2: ok,zkusim to forte,diky! dam pak vedet..
Nevím proč právě této kartě se dostalo té "cti", že je obávaná pro rušení.
Určitě se sem tam někdo najde.
Upřímně nevím, proč zrovna Gigabyte cpe všechno na jeden layout, že je někdy těžko rozeznatelné, o kterou MoBo jde.
Odrušit zvukovku jde, když to musí být, ale zkouška vydá za všechny teorie.
Šel bych do téhle karty. Vážně.
Ahoj shapete, myslíš, že je Essence St dostatečný zdroj k Bayerdynamikům T1? Co bys doporučil k ní jako minimum DAC/zesilovač kolem 10000,-
4 Příloh-a(y)
Audiophiler Stereo Kopfhörer
Transducer type . . . . . . . . . . . . . . . . Dynamic
Operating principle. . . . . . . . . . . . . . Semi-open
Frequency response . . . . . . . . . . . . . 5 - 50,000 Hz
Impedance . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 600 Ω
Nominal SPL . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 dB (1 mW / 500 Hz)
T.H.D. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . < 0.05% (1 mW / 500 Hz)
Power handling capacity. . . . . . . . . . 300 mW
Max. SPL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126 dB (300 mW / 500 Hz)
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´ ´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´ ´
Upřímně, je to jejich špička, včetně jejích Portable verze od minulého měsíce.
Je logické, že pro svou špišku nabídnou za skoro 30.000 Kč Headphone Amplifier A1.
Najít analogický nebude snadné, jejich TESLA technologie to vysvětluje. Ale není to nemožné
Headphone power spec:
288mW rms @ 30 Ohm
210mW rms @ 120 Ohm
152mW rms @ 300 Ohm
123mW rms @ 500 Ohm
96mW rms @ 600 Ohm
59mW rms @ 1200 Ohm
43mW rms @ 1700 Ohm
35mW rms @ 2000 Ohm
--------------------------------------------------------------------
tohle dodržíme.
MUSICAL FIDELITY X-CANV8P (11 - 13.000 Kč) elektronkový amplifier s DAC, vynikající v zátěží. Mohli bychom mít i digital výstup, cena by byla ale stejně jako original BeyerDynamic A1.
CASEA LYRA
Sluchátkový zesilovač audiofilské třídy - kmitočtový rozsah 4 - 240.000 Hz (- 3 dB) - výstupní výkon 360 mW do 100 Ω - zátěž 30 - 600 Ω - vstupní impedance 10 kΩ - výstupní impedance 220 Ω (bypass), 100 Ω reg., 1 Ω sluchátkový
-- harmonické zkreslení < 0,00032 % (+N 0,00096 %)
-- odstup signál/šum > 100 dB
-- konektor pro sluchátka 6,3 Jack
-- rozměry 430x75x300 mm
Canor SH-1 se dá koupit v doprodeji (nový) za 11.000 Kč. Vlastnost typickou pro elektronkové amplifiery si ponechal, obrovská zatížitelnost. Konc. stupeň jsou tranzistory. Ale je to dno ... níže už pro tato sluchátka ne.
Pořád nám zůskýtá řešení domácí audiofilské stavebnice od Pavla Pacury. Dělá je na zakázku, objednat se dají, jeden z nejlepších zvuků vůbec. Dispre 2 pracuje ve třídě A pro výstupní napětí do 6V do zátěže 600 ohm, pro 1k2 a výše až do limitace je ve třídě A. A dodá je i hotové.
http://web.telecom.cz/macura/follower_czech.htm
Může a nemusí to být DIY (pak stojí 13.000 Kč), v této třídě moc konkurenci nemá. Stavebnice je 8x levnější
==========
Jsou to od Beyerů špičková sluchátka, potřebují prostor.