Záchrana porouchaného disku - cvakající hlavička
Ahoj všem, v rámci předvánočního úklidu jsem se "dostal" k jednomu disku, který dříve sloužíl v boxu coby externí... Jednoho krásného večera se mi jej bohužel podařilo srazit na zem a vzhledem k tomu, že byl zrovna v provozu, tak pád z 1m znamenal "konečnou"... Od té doby hlavička disku po zapnutí jen "cvaká", pak po chvíli přestane, disk se zase zastaví a nepřihlásí se...
Naštěstí data na tom nejsou bůhvíjak cenná, jsou tam spíš postahované seriály, čili nejde o nic, co by bylo kriticky důležité nebo nebylo znovu získatelné, ale potěšilo by to... Neměl by někdo radu "jak na něj"? Jestli to tedy podomácku jde... Video s ilustrací stavu disku a toho "co to dělá" přikládám... Díky za rady! :-)
Link na video:
http://www.uloz.to/3364318/mvi-3130.avi
Re: Záchrana porouchaného disku - cvakající hlavička
Mechanicke poskodenie - to su tie najdrahsie veci aj u specializovanych firiem. Takze vyhodit.
OK, dik za reakci, ja jen jestli by to neslo nejak "podomacku" ukutit :-D Takze tedy pujde do popelnice a serialy budu muset postahovat znova :-D
já jsem řešil stejný problém tím, že jsem si nechal od zákoše zaplatit dva nové identické disky jeden zdravej jsem rozebral strčil jsem do něj plotny z mrtvoly a data zachránil vykopírováním na druhý nový disk..nechal jsem si zaplatit 3ooo,- a všichni byly happy :cool: čili řešitelné to při troše šikovnosti a zručnosti samozřejmě je...
Mno myslím že takovou harakiri action provádět nebudu :-) Přeci jen, s..t se s tím víc než je zdrávo fakt nehodlám a ta data pravdu takovou cenu nemají :-) Každopádně díky za inspiraci, v případě cennějších dat bych se o to asi minimálně pokusil :-)
No mal by si z toho dva nefunkcne disky a data uplne v prdeli. Vymena platni sa robi, ale nie je to "len tak" - su tam presne postupy. Napriklad sa hlavy pri stahovani z platni nesmu dotknut. Alebo presne umiestnenie platni. Alebo firmware - verzia a nejake kalibracne udaje.
Hehe, tak to v tom případě je tenhle disk vyřešen, protože když jsem včera tu hlavičkou zkoušel rozpohybovat, tak jsem jednou o plotnu "škrtnul" :-) Joo holt platí zálohovat, zálohovat, zálohovat... Jen tak pro zajímavost, Rainbowe, netušíš, v jakých relacích se pohybují ceny za opravu těchto mechanických závad u spec. firem? Jen mě to tak zajímá, jestli jsou to tisíce, desetitisíce??
vim, ze zachrana dat - tusim z 500GB RAID1 - stala 21000,- bez DPH!! Jeden z disku byl udajne mech. vadny, druhy mel udajne nakoply filesystem. Byly tam fotky - dost dulezite pro toho cloveka, takze to nakonec zaplatil a data ziskal zpet...
http://www.dataclinic.cz/
K řečenému není co dodat, "klepavka" je pro > 99 % disků konečná.
jeste k tomu klepani - obcas se "podomacky" podari takovy disk jednou nahodit a data stahnout pote, co se da do mrazaku - sam jsem byl kdysi davno svedkem 2 takto "zachranenych" disku - resp. dat z nich. Je to nedestruktivni metoda a tak se da zkusit (teda v tomto pripade u z ne :D ). Pomahalo to v pripade, ze se hlavicky nemohly strefit na zavadeci cast disku (cvakani). Uspesnost je ale velice MIZIVA :)
Mrazak moze teoreticky fungovat, ak disk skapal "len tak". Ked spadol na zem, tak mu to nepomoze.
Ja som platil 13 litrov a to nebol disk mechanicky poskodeny. Bola vraj vadna hlava. Dostal som kopiu 1:1 na moj novy disk. Odvtedy mam RAID 1.