Tak trochu nechápu Ubuntu (jeho filozofii)....
Ač používám Mandrivu, zajímám se i o dění v konkurenčních distribucích, nedávno jsem zaregistroval, že instalační disk Ubuntu nebude obsahovat GIMP, čili jeden ze stěžejních softwarů pro GNU/Linux, už tento krok jsem nepochopil, ale říkal jsem si, že tam dají třeba něco lepšího, to jsem však nevěděl co ještě příjde....
Dneska jsem se dozvěděl, že místo GIMPu bude na instalačním CD (mimojiné) program PiTiVi, čili nelineární editor. Další aplikací bude aplikace k zálohování a plugin do Rythboxu, pomocí kterého půjde nakupovat hudba, viz:
http://www.root.cz/zpravicky/vychozi...-ubuntu-10-04/
Tak si kladu otázku, proč upřednostnili videoeditor před grafickým editorem. Tento krok já osobně nechápu, já osobně videoeditor nikdy nepotřeboval zatím, za to Gimp sem tam používám, proto tento krok osobně opravdu nechápu.
Taktéž nechápu, proč komunita kolem Ubuntu neusoudí, že CD je mrtvé médium a nezačnou vydávat DVD verze. Pro ty, co ještě stále nemají DVD mechaniku, existují-li takoví, by byly připraveny CD ISO soubory, které by suplovali DVD.
700 MB je na dnešní dobu opravdu málo, zvláště když není problém ani rychlejší Internet....
Vím, že lze poté nainstalovat z repozitářů, ale proč se zdržovat, když to jiné distribuce(valná většina) má v základu na DVD a není pak potřeba skoro nic doinstalovávat....
Rád bych se Vás tedy zeptal, jaký máte na to názor vy, čtenáři tohoto fóra :)
Re: Tak trochu nechápu Ubuntu (jeho filozofii)....
Gimp bude nahrazen fspotem. Prepokladam, ze lidem, kteri si nebudou schopni gimp z repozitare nainstalovat, tak jako tak stejne jednoduchy fspot bude vyhovovat vice.
Jinak me je osobne uplne jedno jestli CD ci DVD. Popravde me se nejvic libi 100MB netinstall varianta (ted naposledy jsem kubuntu instaloval tak, ze jsem nabootoval debianovsky netinstall a pres debootstrap jsem na disk cpal ubuntu, ktere jsem pak updatoval na kubuntu).
Pro většinu lidí (včetně mě) je Gimp stejně jako Photoshop pro úpravu obrázků těžkej overkill. Rozhodně mi ta změna nijak nevadí.
jj, chápu náhradu GIMP->fspot,nechápu ale náhradu za Pitivi, o kterém jsem osobně slyšel poprvé (neříkám, že je špatný, jen to, že jsem o něm nikdy neslyšel ani nečetl a to procházím často roota i abíčko, někdy anglické weby, jeden slovenský...), nevím kolika lidem bude PiTiVi připadat jednoduchý a GIMP ne.
Samozřejmě nic o tom nevím, je to na komunitě Ubuntu, ale mě osobně připadá tento krok špatným směrem, tímto topicem bych chtěl vědět, jestli jsem sám nebo nikoli....
Taky by mě třeba zajímalo, co vy by jste dali místo GIMPa na instalační CD...
EDIT: Koukal jsem na screenshoty a nevypadá špatně (PiTiVi). Uvidíme co na to řekne širší komunita kolem Ubuntu, až tyto změny budou provedeny...
Odpovim vam slovy sveho kolegy a sefa: https://www.redhat.com/archives/fedo.../msg00011.html
Je to nekonecny boj pred kazdym releasem Fedory, ted tomu trochu pomohl prechod komprese balicku na xz. Vlastni nazor k tomu radeji pridavat nebudu, byla by to zbytecna diskuse si myslim (od toho mame koneckoncu spiny: http://spins.fedoraproject.org/).
Já vidím smysl v tom, že chce Ubuntu ukázat, že pod linuxem existuje i editor videa, což je oblast, kde Linux rozhodně oproti Windows brutálně ztrácí.
jestli nebude rozdil treba v tom, ze jen balicky pitivi maji cca 1.2MB, kdezto gimp 8.5 ...
a ad. CD vs. DVD ... me livecd oproti DVD vyhovuje v tom, ze je rychleji stazeny, funguje vsude (CMM v blade od spmc umi emulovat jen cd, v nekterych serverech je stale CDrom) a kdyz z toho bootuju, neni v tom tolik balastu ...
ja za sebe muzu s klidem rict, ze mi LiveCD ubuntu uplne vyhovuje a gimp postradat nebudu (kdyz ho budu nutne potrebovat, tak apt-get install gimp to resi) a pitivi navic mi moc nepomuze. kdyz chci fakt narvany livedvd, jdu do sabayonu ...
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
...a pitivi navic mi moc nepomuze.
A o to mi jde, jde mi o ten fakt, že tam dali program, který využije málokdo. Teď jsem ale nad tím uvažoval ve vlaku, a pokud tam předtím žádný videoeditor nebyl, pak to chápu, snaží se mít od každého typu softwaru něco.
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
jestli nebude rozdil treba v tom, ze jen balicky pitivi maji cca 1.2MB, kdezto gimp 8.5 ...
A kolko ma ten f-spot s monom dokopy?
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
A kolko ma ten f-spot s monom dokopy?
f-spot ma 1.5MB, mono uz tam bylo ...
mono tam bolo len kvoli tej druhej sracke (tomboy).
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
mono tam bolo len kvoli tej druhej sracke (tomboy).
Misto tomboy mame oficialne Gnote (http://live.gnome.org/Gnote), napsany v C++.