LAN a 3G modem - nefunguje tiskárna v síti
Moc by mi pomohl tip od někoho, kdo tomu rozumí.
Situace: NB je v podnikové LAN, kde je v síti sdílená tiskárna, ale internet je v této síti omezený přes proxy. Dále mám 3G modem (T-Mobile SK, ale to není důležité), který blokovaný není a proto jeji používám k připojení k internetu (obojí je firemní, nejde o žádné obcházení...) Jenže, pokdud připojím LAN i 3G, pak nemůžu tisknout na tu sdílenou tiskárnu, ten blbec (NB) ji asi hledá před 3G a ne v přes LAN. Sotva odpojím 3G, dokument se vytiskne....
Dále se děje to, že když ta síťová tiskárna je jako výchozí a přiopojím jen 3G, tak třeba Word se neotevře, protože ji nemůže najít a evidentně ji hledá...
Dotaz: jak donutit Windows nehledat tiskárnu přes 3G, ale hledat ji jen když připojím LAN??
Předem děkuji. Případně tip na nějaké super síťové forum...
Re: LAN a 3G modem - nefunguje tiskárna v síti
Bylo by vhodne definovat OS.
Zkousel si odebrat u 3G pripojeni Protokol pro sdileni souboru a tiskaren? U 3G je ti predpokladam stejne na nic.
Vista Business - omlouvám se :). Připojení 3G nemá samozřejmě zapnuto sdílení tiskáren atd... má jen TCP/IP a plánování packetů...
Abych to ještě upřesnil. NB je připojen do LAN, tiskárna je taky připojena do LAN, jinde, a v síti je jako "počítač"... prostě síťová tiskárna. Slovo "sdílená" tam asi nemělo padnout :-).
Predpokladam, ze obe site maji stejny adresni rozsah 10.0.0.0/8. Zkusil bych dat LAN vyssi prioritu a smazat LAN vychozi branu. Kdyz bude na vyber, tak si vybere LAN kvuli priorite a kdyz pujde ven, tak bude muset pres 3G, protoze LAN nebude mit gateway.
Stejne bych se ale nespolehal, ze to bude nejak rozumne fungovat, tohle je proste ipv4 hell a moc se s tim delat neda. Dalsi problemem muze byt pouziti LAN bez vychozi brany, to by znamenalo natukat udaje rucne bez pouziti DHCP a to take nemusi vsude fungovat.
Obecne u widli nejde user friendly pouzivat zaroven dve site, musis si to naconfit rucne. Problem bude routovani. A mimochodem, az na tebe prijde admin, tak te ubije jelikoz vyrabis diru do site.
2Jezevec:
1) Co zrovna toto ma spolecneho s widlema? Kdyz budu mit jednu a tu samou adresu na vice interfacech, tak to spravne nemuze chodit na zadnem zarizeni.
2) Jakou diru? Routing neni defaultne zaply ani v linuxu ani ve woknech.
Jako uznavam, ze wokna nejsou na vsechno idealni, ale zase cokoli se ne svadet taky neda.
tak v linuxu muzes zadat routu na konkretni adresu na konkretni fyzicke rozhrani.
Kód:
route add -host 10.0.0.54 dev eth1
Tim tedy nechci rict, ze to ve win nejde -- jen proste nevim -- ale pokud to lze a zadala by se ip adresa dane tiskarny tak by to melo pomoct.
V tuxovi ti predevsim tak nejak "od prirody" nastavi routovani prevazne spravne = jedna default routa (kterou si muzes pripadne vybrat graficky) a zbytek tak ze pridelana IP/prefix = routa na dany eth. Widle to prevazne zmrsi.
Ad routovani, o tom ze cervik si naroutuje co potrebuje uz si slysel ? Ony nemaji firemni firewally filtrovanej odchozi traffic pronic za nic. Kdyz budes ve firemni siti, tak se napriklad cervik nedostane na net => nemuze odesilat data, kdyz se pripojis jinudy, tak muze a jako bonus se zaroven dostane k sitovym, sdilenym diskum ...
Díky za relevantní odpověď. Další diskuse je mimo moje téma :). Ano, jedna síť má 10.254. a druhá 10.34. ...., to co píšete o prioritě sítí opravdu nevím jak udělat a to jsem uživatel widlí od 3.11 :-). Výchozí brána je dobrý nápad, to zkusím. Ale zaráží mě, že Win nevědí, v jaké síti ta tiskárna je. To je dost hrůza.