Re: Duchové (stíny) na LCD
Spíš bych to viděl že ten Intel má prostě nečistej výstup. Pokud je výstup rušen už na grafice, lepší kabel nepomůže.
To chceš říci, že je Intel schopnej pustit do prodeje tekaovej shit? Tomu se mně nějak nechce věřit :(. Jinak celá sestava se jmenuje HP DX 2420.
Přes D-SUB na integrovaných intelech (GMA900-GMA3100, novější jsem nezkoušel) se mi nepodařil slušný obraz při rozlišení vyšším než 1280x1024 a refresh víc jak 85Hz. Možná je chybka někde jinde, ale nejspíše je to opravdu vlastnost grafiky - ne chyba.
Problem je hlavne v monitoru. Nektere monitory maji zkratka otresnou kvalitu tech D-Sub vstupu, ani sebelepsi grafika nepouze. Podobnej problem sem mel s 17" BenQ, nemel DVI a delalo to presne tyto duchy. Naopak kamos ma 22" Acer z tesca a obraz je naprosto spickovej - skoro jak pres DVI.
Jedine s cim muzes experimentovat je privodni DSub kabel. Ne vzdy plati ze tlustsi = lepsi, nejmene duchu s Benq sem mel s takovou klasickou "tlanickou od bot" co se dodava k levnym monitorum.
Intel GK jsou docela slaboucke. Osobne mi to delalo na spouste masin pri rozliseni 1600*1200 32bit, pri snizeni barevne hloubky na 16bit. se to rapidne zlepsilo.
PS: Co jsi ocekaval od chipu za par dolaru.
Část problému je právě i v kombinaci vysokého rozlišení 1920x1080 a jen D-SUB vstupu. Tam snad ani není možné dosáhnout dobrého obrazu.
Osobně mi je proti srsti, jak výrobci šetří na takových věcech, jako je DVI... U takových monitorů to je skoro nutnost.
Firuz:
Co ja viem, strasne som sa toho bal, ale v robote som rozbehaval 3x 1920x1080 at 60Hz na jednej pracovnej stanici. Vsetko D-SUB (aj ked monitory som pre istotu kupil s podporou DVI, len nemali DVI kabel pribaleny), prva karta nejaka ATI 4xxx a druha Matrox Dualheadka nejaka najslabsia Parhelia. Ta Matroxka ma uplne fajnovy obraz, ATI horsi, ale je to stale pozeratelne... aj ked pravda... DVI to nie je...
Je to karta od karty, monitor od monitoru a kabel od kabelu. Většina VGA co mi prošly pod rukama byly stejně čistý jak DVI.
Problém byl u některejch karet třeba Gainward 4850, kde to bylo horší, všeobecně integrovaný karty, taky notebooky s Dsubem.
Dále pak na CRT monitorech to většinou funguje mnohem lépe, ala tam jsem krom grafik 90.tých let neměl žádné problémy ani při 2048x1536 85hz.
U LCD byly nejhorší ty levný TNka s DVI i Dsubem, kupodivu ty jen s Dsubem jej měli lepší, asi aby to lidi hned nechodili reklamovat. Nicméně BenQ je BenQ a i z tý fotky je vidět že je to tak humusní TNko že by se to mělo zakázat vyrábět.
Dále je tu taky jedna věc na kterou se zapomíní. Frekvence na Dsub je závislá na počtu horizontálních řádků, a už ne jejich šířce. Ala když tam půjde 1600x1200 tak to bude čistý ale 1920x1200 bude humus. Kdyby tam ale šlo 1920x1440 mohlo by to bejt i lepší, alespoŇ tak to plyne z mejch testů v praxi. 1920x1080 je hodně nevhodné rozlišení pro Dsub, mam tam připojenou Sonku TV k PC a musel jsem vybírat grafiku co má dobrej výstup + kupovat drahej stíněnej kabel aby to bylo ok.
Pri CRT to funguje lepsie preto, ze RGB signal sa priamo zosilnuje a ovlada sa tym obrazovka. Ten zosilnovac nie je ziadna sranda, ale pri cene tych velkych CRT to nebol problem. V LCD je A/D prevodnik, ktory vie robit pekne blbosti - a casto su tam hrozne smejdy.
Frekvencia (pixel clock) zavisi len od poctu pixelov vykreslenych za jednotku casu.
A mě osobně přišlo i pár lidem, že obraz celkem kazí, dvi zredukovaný na dsub,
tak záleží i zda ho karta má přímo jako výstup.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Pri CRT to funguje lepsie preto, ze RGB signal sa priamo zosilnuje a ovlada sa tym obrazovka. Ten zosilnovac nie je ziadna sranda, ale pri cene tych velkych CRT to nebol problem. V LCD je A/D prevodnik, ktory vie robit pekne blbosti - a casto su tam hrozne smejdy.
Frekvencia (pixel clock) zavisi len od poctu pixelov vykreslenych za jednotku casu.
No ale... když si třeba vezmu CRT a to CRT dává 1600x1200 jen při 75hz, a pustim mu 1920x1080 tak tam 85 dá, ala záleží jen na tom druhám, v tomto případě 1080.
Citace:
Původně odeslal
JERROME
A mě osobně přišlo i pár lidem, že obraz celkem kazí, dvi zredukovaný na dsub,
tak záleží i zda ho karta má přímo jako výstup.
Nepotvrzeno, leda snad ňáký levný redukce od Club3D atd. Ale v dnešní době ty grafiky s Dsubem jako výstupem bejvaj ty sračkoidní komba ala Dsub + DVI + HDMI, což je naprosto tragický, hledej grafiku co má 2X dual link DVI + TV out. HDMI nebo Dsub se z toho dá zredukovat + tyto klasický karty mývaj čistší výstup.
podivej se do nastaveni monitoru jestli tam neni polozka ostrost (sharpness) nebo neco podobneho. Me to delalo tohle kdyz jsem to mel "preostrene" (stare LCD s DSUB vstupem).
Treba to pujde trochu zlepsit.
Tak nastaveni na 16bitovou hlouboku barev trochu pomohlo, neco jako sharpness tam bylo, tak jsem si s tim trochu pohral, duchove stale jsou ale je jich ohodne mene. Diky za rady :)
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
No ale... když si třeba vezmu CRT a to CRT dává 1600x1200 jen při 75hz, a pustim mu 1920x1080 tak tam 85 dá, ala záleží jen na tom druhám, v tomto případě 1080.
To je tym, ze CRT monitor je obmedzeny hlavne horizontalnou frekvenciou - a ta nie je zavisla od sirky riadku, ale od ich poctu. Tu sa s tym da pohrat: http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl