Nefungue sdileni interentu v siti s routerem
PC1 se pripojuje k internetu pres USM modem (4G modem od T-mobile). A ted bych potreboval nasdilet toto pripojeni na ostatni PC v domacnosti. K PC jsem pripojil router Airlive WN-5000R a nastavil jsen na nem Wifi sit. Z ostatnich PC se muzu na tuto wifi sit pripojit, nefunguju ale pristup na internetu.
Na PC1 mám u sitoveho pripojeni jsem povolil nasledujici "Umožnit ostatnm uzivatelum v siti vyuzivat pripojeni k internetu v tomto pocitaci" a dale jsem na vsech pocitach vypnul vsechny firewally.
PC1 WIN XP SP3:
USB pripojeni ma IP adresu: 89.X...
Sitovka (Pripojeni k routeru) ma IP: 192.168.1.100
Masku pod site: 255.255.255.0
Vychozi branu: 192.168.2.1
Laptop VISTA SP1 (nefunkcni internet):
ma IP: 192.168.1.101
Masku pod site: 255.255.255.0
Vychozi branu: 192.168.2.1
DNS: 192.168.2.1
Nemate prosim nejaky tip, kde muze byt problem? Muze pomoc napr. instalace proxi servru na PC1?
Dekuji za pomoc
Re: Nefungue sdileni interentu v siti s routerem
Když zapneš na PC1 sdílení netu, mělo by se ti na LAN rozhraní nastavit 192.168.0.1, jestli ne, dej to tam ručně. Router nastav do režimu AP a na klientech zapni ať si berou nastavení z DHCP.
Zapomel jsem napsat ze mam jak na PC1 tak na Laptopu zapnute automaticky ziskat nastaveni z DHCP, rovnez na routeru je nastavene aby IP adresy prideloval dynamicky.
V sitich se moc nevyznam, ale myslim ze problem je v nastaveni routeru. Nechapu jak muze router poznat, ktery pocitac je pripojen k internetu a ma na nej posilta pozadavky od ostatnich uzivatelu, a obraceen na ktere pocitace ma vracet pozadovane internetove stranky.
On neví "kde je internet", ale funguje to tak, že cokoliv co nelze doručit v lokální síti se posílá na výchozí bránu. Na rozhraní vnější síť vnitřní síť je NAT, krerej zajišťuje komunikaci. Tvoje nastavení je mimo jiné špatně v tom, že zbytečně používá NAT dvakrát za sebou.
Prostě přepni router do režimu AP a na PC1 to nastav průvodcem nastavení po domácnoust nebo malou kancelář.
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
On neví "kde je internet", ale funguje to tak, že cokoliv co nelze doručit v lokální síti se posílá na výchozí bránu.
Vychozi brana stejně jako DNS je na PC1 i laptopu rovna adrese routeru (IP = 192.168.2.1) . Tohle se nastavilo automaticky z DHCP. Neni nahodou tohle ten problem? Tzn. Nema-li se vychozi bran a DNS-ka rovnat ip adres PC1 ( 192.168.1.100)?
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Na rozhraní vnější síť vnitřní síť je
NAT, krerej zajišťuje komunikaci. Tvoje nastavení je mimo jiné špatně v tom, že zbytečně používá NAT dvakrát za sebou.
Prostě přepni router do režimu AP a na PC1 to nastav průvodcem nastavení po domácnoust nebo malou kancelář.
Router je nastaveny v rezimu AP a to nastaveni na PC1 vyzkousim jak mi radite. Podle ceho jste prosim poznal, ze pouzivam NAT dvakrat za sebou?
Vidím v tom nastavení 3 sítě:
89.X...
192.168.1.x/24
192.168.2.x/24
...proto jsem předpokládal, že router je v režimu gateway.
Ty adresy 192.168.2.x nejspíš přiděluje DHCP v routeru, to musí být vypnuté.
89.X... je adresa pridelena USB modemu (= s tím nic nenadělám)
Ostatní adresy prideluje DHCP v routeru, tuto fce vypnu a změním to takto:
Router: 192.168.1.1
+ vypnu přidelovaní IP adres (DHCP Server: Diesabled)
PC01 natvrdo nastavim IP = 192.168.1.2
výchozí branu a DNS = 192.168.1.1 (adresa routeru)
v laptopu natvrdo nastavim IP = 192.168.1.3
výchozí brana a DNS = 192.168.1.1 (adresa routeru)
Je to tak spravne?
Tohle je trochu divocina, ale budiz, pokud to chces resit timhle...
Takze videl bych to takhle:
PC1: U sitoveho adapteru modemu je treba nastavit sdileni pro ostatni pocitace.
To vytvori virtualni sit, ktera bude 192.168.0.0 /24, tedy PC1 bude mit adresu 192.168.0.1 s maskou 255.255.255.0.
Doporucuji vyzkouset pripojenim notebooku ethernet kabelem, zda to funguje, notas by si mel vzit automaticky adresu z rozsahu 192.168.0.x a fungovat na nem internet.
Dale nastaveni routeru, jsou 2 moznosti:
Pokud umi, tak vypnout routovani (oznaceni byva AP mode, nebo wifi bridge mode) a sitovku z PC pripojit na rozhrani oznacene LAN.
Vypnout DHCP, sit nastavit na 192.168.0.0 255.255.255.0, adresa routeru neco z rozsahu 192.168.0.x (samozrejme zadna z uvadenych adres nesmi byt stejna).
Pokud neumi vyse popsane, nastavit nasledujicim zpusobem:
Pripojit ethernet z PC1 na WAN rozhrani.
WAN IP pokud si nevezme automaticky, nastavit na nas oblibeny rozsah 192.168.0.x, DNS i gateway 192.168.0.1 (tedy PC1)
LAN/wifi rozhrani: Nastavit jakoukoli jinou podsit, tedy treba 192.168.50.0 maska 255.255.255.0, DNS a gateway 192.168.50.1 (tedy adresa tohoto routeru), DHCP zapnout (nebo ne, ale klienti se musi nastavovat rucne)